Kinestetiikkatsempparit kuntouttavassa jaksohoidossa
Soiten kuntouttaviin jaksohoitoyksiköihin nimetään kinestetiikkatsempparit, joiden tehtävänä on ylläpitää ja edistää kinestetiikan käyttöä arjen hoitotyössä. Toimintamallin tarkoituksena on edistää hoitohenkilöstön kuntoutusosaamista.
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue järjestää alueen sosiaali- terveys- ja turvallisuuspalvelut 1.1.2023 alkaen. Palveluiden tarpeen kasvua voidaan hillitä vaikuttamalla ikääntyneiden toimintakykyyn kuntoutumista edistävällä hoitotyöllä. Säännöllisten palvelujen piirissä olevilla iäkkäillä asiakkailla on toimintakyvyn laskuun suuri riski. Tämän vuoksi tarvitaan kuntoutumista ja toimintakykyä ylläpitävää toimintaa myös jaksohoitojaksojen aikana. Soiten Kotiin-hanke on osa valtakunnallista Tulevaisuuden kotona tarjottavat palvelut iäkkäille (Tulkoti-) hankekokonaisuutta. Hankekokonaisuuden valtakunnallisina tavoitteina on, että kotona asumista tukevat palvelut ovat asiakaslähtöisiä, asiakas saa oikeat palvelut oikeaan aikaan, riittävä ja osaava henkilöstö turvaa kotiin annettavien palvelujen laadun ja palvelujen laatu varmistetaan järjestelmällisellä seurannalla.
Toimintaympäristönä pilottivaiheessa on viisi Soiten kuntouttavaa jaksohoitoyksikköä, jatkossa toimintamallia voidaan käyttää myös muissa kinestetiikan käytöstä hyötyvissä yksiköissä esimerkiksi yleislääketieteen osastot, kotihoito, ikääntyneiden ympärivuorokautisen hoidon yksiköt ja vammaispalveluyksiköt.
Ikääntyneen väestön määrä Keski-Pohjanmaalla kasvaa kuten muuallakin Suomessa ja Euroopassa. Ikääntymisen myötä hoivan ja ympärivuorokautisen hoidon tarve kasvaa. Tämä on talouden kestävyyden ja sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten näkökulmasta kallis vaihtoehto. Siksi on tärkeää, että jaksohoitoyksiköissä työskentelevällä henkilöstöllä on tietoa ja osaamista, jonka avulla voidaan tukea ja edistää asiakkaan kuntoutumista ja tukea läheisten ja omaishoitajien jaksamista. Siten ikääntyneet voivat säilyttää toimintakykynsä ja asua mahdollisimman pitkään kotona. Tämä on välttämätöntä sekä talouden, että ikääntyneiden elämänlaadun näkökulmasta.
Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymässä on vuosien ajan panostettu hoitohenkilöstön kinestetiikkakoulutuksiin . Tästä huolimatta kinestetiikan käyttö arjen hoitotyössä on vähäistä ja satunnaista. Kinestetiikkatsemppari-mallin avulla pyritään luomaan jaksohoitoyksiköihin vakiintunut toimintatapa arjen hoitotyöhön. Kinestetiikkaosaamista halutaan kehittää edelleen Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella.
Niina Alatalo: Fysioterapeutti, Kotiin-hankkeen hanketyöntekijä -Toimintamallin kehittäjä ja käynnistäjä
Tuula Rannisto: Fysioterapeutti, TtM, Kotiin-hankkeen hankekoordinaattori- Toimintamallin kehittäjä ja käynnistäjä
Pekka Isosaari: Lähihoitaja, kinestetiikkatutor - Kehittäjä ja toimii tsemppareiden koollekutsujana ja ohjaajana
Nimetyt kinestetiikkatsempparit (10 kpl), Soiten Hoidon ja hoivan toimialuejohtaja ja palvelualuejohtajat, jaksohoitoyksiköiden esihenkilöt ja henkilöstö.
Kinestetiikkatsempparit toteuttavat ja vievät toimintamallia käytännön työhön yhdessä muun henkilöstön kanssa, Soiten Hoidon ja hoivan toimialuejohtaja ja palvelualuejohtajat sekä jaksohoitoyksiköiden esihenkilöt johtavat ja mahdollistavat toimintamallin toteuttamisen yksiköissä
Kinestetiikan käyttäminen on kiinteä osa arjen hoitotyötä Soiten kuntouttavissa jaksohoitoyksiköissä. Jaksohoitoyksiköissä on yhtenäinen toimintatapa, jonka avulla voidaan tukea asiakkaiden osallisuutta ja aktiivisuutta. Kinestetiikan avulla henkilöstö pystyy tukemaan asiakkaan selviytymistä kotona ja tukemaan omaishoitajien jaksamista. Kinestetiikan käyttö arjen hoitotyössä keventää henkilöstön työn fyysistä kuormitusta, monipuolistaa työn sisältöä ja lisää työhyvinvointia.
Kinestetiikkatutorin pitämät ohjaustilaisuudet kinestetiikkatsemppareille (lkm)
Kinestetiikkatutorin pitämät koulutukset jaksohoitoyksiköiden henkilöstölle (lkm)
Kinestetiikan käyttö arjen hoitotyössä (Havainnointi: Tsempparit ja esihenkilöt ja hankkeen ajan hankehenkilöstö)
Asiakaspalaute
Henkilöstön tuki- ja liikuntaelinsairauksista johtuvat poissaolot vähentyvät
Työhyvinvointikyselyt
HAVA
Työtapaturmien määrä
- Hankkeessa perustetaan jaksohoidon kuntoutusosaamisen alatyöryhmä, jonka tehtävänä on koota henkilöstön toiveiden mukaiset kehittämiskohteet
- Lähtötilannetta yksiköissä kartoitetaan pilottiyksiköiksi valituissa Soiten jaksohoitoyksiköissä Kuntolassa Kaustisella, Männistössä Toholammilla, Lepolassa Kokkolan Lohtajalla ja Kokkolan jaksohoidossa. Työpäivien aikana hanketyöntekijä havainnoi, kuinka tällä hetkellä kinestetiikkaa hyödynnetään kuntoutumista edistävässä hoitotyössä.
- Yksiköihin nimetään kinestetiikkatsempparit ja varatsempparit
- Kinestetiikkatsemppareille luodaan tehtävänkuvaus
- Sovitaan kinestetiikkatutorin pitämät kinestetiikkatsemppareiden sekä yksiköiden ohjaustilaisuudet Soiten toiminta-alueella
- Tsempparit käyvät kinestetiikan perus- ja syventävän koulutuksen
- Tsempparit pitävät toimintatapaa esillä omissa yksiköissään
- Kinestetiikkatutor ja esihenkilöt huolehtivat hankkeen jälkeen siitä, että toimintatapa yksiköissä jatkuu
Kohderyhmänä on Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten jaksohoitoyksiköiden hoitohenkilöstö sekä jaksohoidon asiakkaat ja heidän läheisensä.
Lähtötilannetta on kartoitettu siten, että hanketyöntekijä on kiertänyt pilottiyksiköiksi valituissa Soiten jaksohoitoyksiköissä Kuntolassa Kaustisella, Männistössä Toholammilla, Lepolassa Kokkolan Lohtajalla ja Kokkolan jaksohoidossa. Työpäivien aikana hanketyöntekijä on havainnoinut, kuinka tällä hetkellä kinestetiikkaa hyödynnetään kuntoutumista edistävässä hoitotyössä. Henkilöstö ja esihenkilöt osallistuvat kuntoutusosaamisen kehittämisen työryhmätyöhön.
Kinestetiikkaa hyödyntämällä hoitohenkilöstö tukee asiakaan kuntoutumista asiakkaan tarpeita ja omia voimavaroja hyödyntäen ja mahdollisesti ikääntyneet asiakkaat pärjäävät kotona pidempään ja tarve ympärivuorokautiselle hoidolle viivästyy.
Kinestetiikkayhdistyksen kouluttajat ovat kouluttaneet terveyden- ja sosiaalihuollon henkilöstöä ympäri Suomea jo vuosien ajan. Esimerkiksi Vaasan keskussairaalassa vaativan kuntoutuksen osastolla sekä vuodeosastohoidossa että teholla on kinestetiikan laatusertifikaatti.
Jaksohoitoyksiköiden kinestetiikkatsempparimallin suunnittelu lähti liikkeelle neljän pilottiyksikön hoitokäytäntöjen ja asiakastyön havainnoinnista. Havainnoinnin kohteena oli kuntoutumista edistävän hoitotyön toteutuminen ja kinestetiikan käyttö arjen hoitotyössä.
Soiten henkilökunnalle on vuosien aikana järjestetty paljon kinestetiikkakoulutusta, sen hyödyntäminen arjessa on jäänyt vähäiseksi. Kinestetiikkaosaamisen parantamiseksi jaksohoitoyksiköissä otetaan käyttöön kinestetiikkatsemppari-malli. Sen tavoitteena on, että toimintatapa juurtuu arjen työkaluksi työyksiköihin, asiakkaiden avustaminen perusliikkumisessa on kivuttomampaa ja hoitajille kevyempää. Hoitajien kinestetiikkaosaamista vahvistamalla sitä voidaan myös hyödyntää jaksohoidon asiakkailla kotona. Soiten kinestetiikkatutorin tehtävänä on ohjata ja kannustaa säännöllisesti tsemppareita sekä toimia tsemppareiden tukena.
Kotiin-hankkeen jaksohoidon kuntoutusosaamisen-alatyöryhmässä keskusteltiin eri vaihtoehdoista lisätä kinestetiikan käyttöä yksiköissä ja päätettiin luoda kinestetiikkatsemppari-malli tätä tukemaan. Soite on kohdistanut paljon taloudellisia resursseja henkilöstön kouluttamiseen.
- Hanketyöntekijän havainnoinnin perusteella hanketyöryhmä ja jaksohoidon alatyöryhmä päättivät käynnistää kinestetiikkatsempparitoiminnan kuntouttavissa jaksohoitoyksiköissä
- Palvelualuejohtajat ovat tiiviisti kehitystyössä mukana
- Sovittiin Soiten kinestetiikkatutorin kanssa alkavasta toiminnasta
- Esihenkilöt ohjattiin yhteistyössä kuntouttavien jaksohoitoyksiköiden henkilöstön kanssa valitsemaan yksiköistä kinestetiikkatsemppari+ varatsemppari
- Selvitettiin tsemppareiden nykyinen kinestetiikkaosaaminen ja ohjattiin tsempparit tarpeen mukaan kinestetiikan perus- ja syventävään koulutukseen
- Sovittiin nimettyjen kinestetiikkatsemppareiden tapaaminen 14.12.2022
- Laadittiin kinestetiikkatsempparin tehtävän kuvaus
- Luotiin kinestetiikkatsemppari whatsapp-ryhmä
- Laadittiin kokoontumisaikataulu 4 x vuodessa-> läsnätapaamiset, joissa tutor edelleen kouluttaa tsemppareita
- Sovittiin, että kinestetiikkatutor vastaa kokoontumisten koollekutsumisesta ja kiertää kuntouttavissa jaksohoitoyksiköissä
-
Kinestetiikkatsempparit pitävät jatkossa yllä yksiköiden kinestetiikkaosaamista omassa yksikössään
- yksikkökohtaisilla säännöllisillä osastotunneilla/työpajoilla 30-60 min
- arjen hoitotyössä ns. vieriohjauksena
Kinestetiikkatsemppari-käytäntöä pilotoidaan vuoden 2023 aikana, hanketyöntekijä arvioi yhdessä kinestetiikkatutorin kanssa kinestetiikan käytön vakiintumista yksiköiden toimintatapana. Toimintamallin käytännön juurruttamiseksi sitoutetaan edelleen syksyn 2023 aikana esihenkilöitä ja henkilöstöä . Toimintamallin tueksi laaditaan kinestetiikkatsemppareille, esihenkilöille ja kinestetiikkatutoreille tehtävänkuvaukset.
Ensimmäisessä tsempparitapaamisessa sovittiin kinestetiikkatsemppareiden tehtäviksi seuraavat asiat:
-Kannustaminen yksiköissä kinestetiikan käyttöön
-Uusien työntekijöiden perehdytys ja ohjaus käyttämään kinestetiikkaa työssään
-Toimintatavan ylläpito yksiköissä
-Tiedon jakaminen
Kinestetiikan käyttäminen on kiinteä osa arjen hoitotyötä Soiten kuntouttavissa jaksohoitoyksiköissä. Jaksohoitoyksiköissä on yhtenäinen toimintatapa, jonka avulla voidaan tukea asiakkaiden osallisuutta ja aktiivisuutta. Kinestetiikan avulla henkilöstö pystyy tukemaan asiakkaan selviytymistä kotona ja tukemaan omaishoitajien jaksamista. Kinestetiikan käyttö arjen hoitotyössä keventää työn fyysistä kuormitusta.
Pelkkä henkilöstön kouluttaminen ei välttämättä tuo saatua tietoa arjen toimintaan. Tarvitaan organistoitua ja johdonmukaista toimintaa käytäntöjen jalkauttamiseen sekä välineet toiminnan toteuttamiseen. Toiminnan vakiintumisen edellytys on se, että esihenkilöt ovat tietoisia asiasta , tukevat ja mahdollistavat uuden toimintatavan yksiköissä. On tärkeää, että yksiköistä löytyy innostuneita toteuttajia.