Kinestetiikkatsempparit kuntouttavassa jaksohoidossa

 Soiten kuntouttaviin jaksohoitoyksiköihin nimetään kinestetiikkatsempparit, joiden tehtävänä on ylläpitää ja edistää kinestetiikan käyttöä arjen hoitotyössä. Toimintamallin tarkoituksena on edistää hoitohenkilöstön kuntoutusosaamista.

Toimintamallin nimi
Kinestetiikkatsempparit kuntouttavassa jaksohoidossa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

 Soiten kuntouttaviin jaksohoitoyksiköihin nimetään kinestetiikkatsempparit, joiden tehtävänä on ylläpitää ja edistää kinestetiikan käyttöä arjen hoitotyössä. Toimintamallin tarkoituksena on edistää hoitohenkilöstön kuntoutusosaamista.

Toteutuspaikka
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite, kuntouttavat jaksohoitoyksiköt
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Tuula Rannisto

Luotu

15.05.2023

Viimeksi muokattu

12.12.2023
Ratkaisun perusidea

Kinestetiikkatsemppari-toimintamallissa Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten kuntouttaviin jaksohoitoyksiköihin on nimetty kinestetiikkatsempparit, joiden tehtävänä on ylläpitää ja vahvistaa kinestetiikkaosaamista yksiköissä, ohjata ja opastaa hoitohenkilöstöä kinestetiikan  käyttöön arjen hoitotyössä sekä tukea ja ohjata omaisia ja asiakkaita.

Toimintamallin tarkoituksena on vahvistaa henkilöstön kuntoutusosaamista asiakkaiden omia voimavaroja hyödyntäen sekä sitä että ikääntyneet asiakkaat pärjäävät kotona pidempään ja tarve ympärivuorokautiselle hoidolle viivästyy.

Toimintamalli koskee hoitohenkilöstöä ja kuntoutusosaamisen parantumisen myötä toimintamallista hyötyy myös asiakkaat

Toimintamallia hyödyntävät ammattilaiset

- Kinestetiikkatutor huolehtii kinestetiikkatsemppareiden koolle kutsumisesta 4 x vuodessa, ohjaa tsemppareita ja muuta jaksohoitoyksiköiden henkilöstöä  1-2 x vuodessa,  kinestetiikkaan liityvän ajantasaisen tiedon välittäminen WhatsApp-ryhmässä

- Kinestetiikkatsempparit ylläpitävät kinestetiikkaosaamista yksiköissä 

-Esihenkilöt mahdollistavat mm. työvuorojärjestelyin vieriohjausta / työpajoja/ kinestetiikkatuokioita ja välineiden hankinnan

Toimintaympäristö

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue järjestää alueen sosiaali- terveys- ja turvallisuuspalvelut 1.1.2023 alkaen. Palveluiden tarpeen kasvua voidaan hillitä vaikuttamalla ikääntyneiden toimintakykyyn kuntoutumista edistävällä hoitotyöllä. Säännöllisten palvelujen piirissä olevilla iäkkäillä asiakkailla on toimintakyvyn laskuun suuri riski. Tämän vuoksi tarvitaan kuntoutumista ja toimintakykyä ylläpitävää toimintaa myös jaksohoitojaksojen aikana. Soiten Kotiin-hanke on osa valtakunnallista Tulevaisuuden kotona tarjottavat palvelut iäkkäille (Tulkoti-) hankekokonaisuutta. Hankekokonaisuuden valtakunnallisina tavoitteina on, että kotona asumista tukevat palvelut ovat asiakaslähtöisiä, asiakas saa oikeat palvelut oikeaan aikaan, riittävä ja osaava henkilöstö turvaa kotiin annettavien palvelujen laadun ja palvelujen laatu varmistetaan järjestelmällisellä seurannalla.

Toimintaympäristönä pilottivaiheessa on viisi Soiten kuntouttavaa jaksohoitoyksikköä, jatkossa toimintamallia voidaan käyttää myös  muissa kinestetiikan käytöstä hyötyvissä yksiköissä esimerkiksi yleislääketieteen osastot, kotihoito, ikääntyneiden ympärivuorokautisen hoidon yksiköt  ja  vammaispalveluyksiköt.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten jaksohoitoyksiköiden hoitohenkilöstö sekä jaksohoidon asiakkaat ja heidän läheisensä.

Lähtötilannetta on kartoitettu siten, että hanketyöntekijä  on kiertänyt pilottiyksiköiksi valituissa Soiten jaksohoitoyksiköissä Kuntolassa Kaustisella, Männistössä Toholammilla, Lepolassa Kokkolan Lohtajalla ja Kokkolan jaksohoidossa.  Työpäivien aikana hanketyöntekijä on havainnoinut, kuinka tällä hetkellä kinestetiikkaa hyödynnetään kuntoutumista edistävässä hoitotyössä. Henkilöstö ja esihenkilöt osallistuvat kuntoutusosaamisen kehittämisen työryhmätyöhön.

Kinestetiikkaa hyödyntämällä hoitohenkilöstö tukee asiakaan kuntoutumista asiakkaan tarpeita ja omia voimavaroja hyödyntäen ja mahdollisesti ikääntyneet asiakkaat pärjäävät kotona pidempään ja tarve ympärivuorokautiselle hoidolle viivästyy.

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot
  • Esihenkilöiden sitoutuminen toimintatapaan
  • Koulutusten mahdollistaminen
  • Kinestetiikkatutor-koulutuksen käynyt henkilö ohjaamaan toimintaa ( käytettävissä oleva aika / kk)
  • Koulutetut kinestetiikkatsempparit ( perus- ja syventävä koulutus), 1-2 hlöä / yksikkö
  • Keskinäinen yhteydenpito ( sähköposti, WhatsApp-ryhmä)
  • Kinestetiikkatsempparitapaamiset 4 x vuodessa  2-3 h kerrallaan
  • Välineet ( pähkinäpallot, pitosukat, siirtymistä helpottavat apuvälineet ym.)
Arvioinnin tulokset tiivistettynä
  • Kinestetiikkaa käytetään jaksohoidossa aiempaa säännöllisemmin ja aktiivisemmin hanketyöntekijän havainnoinnin perusteella = tulos
  • Kinestetiikkatsempparit ovat innostuneita ja myös muu henkilöstö on aktiivisemmin mukana kehitystyössä (kinestetiikkatsemppareilta ja esihenkilöiltä saatu palaute)
  • Asiakkaat ovat antaneet palautetta henkilöstölle mm. siitä, että siirtymiset sujuvat aiempaa kivuttomammin
  • Asiakkaat ovat aiempaa aktiivisemmin mukana oman kuntoutumisen toteutumisessa
Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli on sovellettavissa hoitotyöhön muun muassa ympärivuorokautisessa hoidossa, vammaispalveluissa, yleislääketieteen osastoilla.

On tärkeää, että yhdessä esihenkilöiden kanssa valitaan yksiköstä kinestetiikkatsemppari- tehtävästä kiinnostuneet henkilöt

Hyvinvointialueella pitää olla tarvittava määrä kinestetiikkatutor- koulutuksen saaneita henkilöitä ( edellytys perus+syventävä  kinestetiikkakoulutus)

Kinestetiikkatsemppareiden on mahdollista käydä kinestetiikan perus- ja syventävä koulutus  4+2 pv

Suunnittelu tehdään alusta saakka yhteistyössä yksiköiden esihenkilöiden ja henkilöstön kanssa.

Hyvinvointialueella sovitaan kuinka paljon aikaa / kk/vuosi voidaan käyttää  toimintamallin toteuttamiseen ( ohjaukset+ kokoontumiset)

Kansikuva
Kinestetiikkatsempparit kuntouttavassa jaksohoidossa

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä