Kirjaamisen rooli terveydenhuollon potilastietojärjestelmän päivittämisessä
Terveydenhuoltoon otetaan käyttöön uusia potilastietojärjestelmiä ja päivitetään vanhoja, joka vaatii kirjaamisen yhtenäistämistä. Muutokset kirjaamiskäytäntöihin ja tarvittavat toimenpiteet kuvataan toimintamallissa.
Nykyinen potilastietojärjestelmä ei tue, eikä siihen ole saatavana kaikkia niitä toiminnallisuuksia, joita terveydenhuollon toimijoilta lakisääteisesti edellytetään.
Nykyisen potilastietojärjestelmäversion ohjelmistotoimittajan tuki edelliselle versiolle päättyi 1.5.2024, joka tarkoittaa, että lakisääteiset muutokset ja ylläpito, on päättynyt. Vuoden 2023 lopusta alkaen organisaation tietojärjestelmäasiantuntijoiden ja kirjaamiskoordinaattorin säännöllinen yhteistyö käynnistyi.
Kehittämisessä mukana organisaation tietojärjestelmäasiantuntijat, potilastietojärjestelmän toimittajan konsultit ja terveydenhuollon kirjaamiskoordinaattori, joilla säännölliset, viikoittaiset palaverit.
Sekä tarvittavilta osin terveydenhuollon kirjaamisvastaaville, esihenkilöille ja kliinisen työn ammattilasille, joille järjestetty mm. digi-klinikoita, työpajoja ja info-tilaisuuksia.
Päivitetty potilastietojärjestelmä vaikuttaa kirjaamiskäytäntöihin, minkä vuoksi oli tarpeen kehittää yhtenäiset kirjaamiskäytännöt koko hyvinvointialueen päivittyvään potilastietojärjestelmään. Henkilökunnalla on käytössään nämä yhtenäiset kirjaamiskäytännöt päivittyvässä potilastietojärjestelmässä.
Ammattilaisten osallistaminen Teams-koulutuksiin, digi-klinikoihin ja itsenäinen opiskelu potilastietojärjestelmän demo-ympäristössä. Info-tilaisuuksien järjestäminen muutoksesta ja sen vaikutuksista päivittäiseen kirjaamiseen.
Kohderyhmänä potilastietojärjestelmää käyttävät sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaiset.