Kirjastokaveri voi tuoda ja lainata teoksia ikäihmiselle, joka ei itse pääse kirjastoon. Kirjastokaveri voi myös lähteä mukaan kirjastoon.

Toimintaympäristö **

Maaseudulla välimatkat kirjastoon ovat usein pitkiä, eikä kaikilla paikkakunnilla ole kirjastoautoa. Kirjastokaverin avulla ikäihmisen kirjastoharrastus voi jatkua, vaikka hän ei enää itse pääsisikään kirjastoon.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä ovat syrjäisellä maaseudulla asuvat ikäihmiset, joilla ei ole mahdollisuutta päästä kirjastoon.

Ratkaisun perusidea **

Maaseudulla välimatkat kirjastoon ovat usein pitkiä, eikä kaikilla paikkakunnilla ole kirjastoautoa. Kirjastokaverin avulla ikäihmisen kirjastoharrastus voi jatkua, vaikka hän ei enää itse pääsisikään kirjastoon. Kirjastokaveri voi myös tarjota kyydin kirjastoon. Kirjastokaveritoiminta yhdistää ikäpolvia. Nuoresta iästään huolimatta lapsetkin voivat toimia vapaaehtoistyössä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Vapaaehtoisten löytäminen
Kirjastokaveri voi olla niin lapsi, nuori kuin aikuinen. Kirjastokavereita voi löytää kouluista, erilaisista yhdistyksistä esim. 4H, MLL, eläkeläisyhdistykset tai Martat. Kirjastokavereita voi etsiä myös lehti-ilmoitusten avulla. Monesti koulut ja kirjastot sijaitsevat lähellä toisiaan. Sivukyliltä koulukyydillä kulkevat lapset voivat helposti viedä lukemista tai vaikka äänikirjoja oman kylänsä ikäihmisille.

Kirjastokaverin välittäminen
Vapaaehtoiset ja kirjastokaveria tarvitsevat voivat ilmoittautua kirjastoon. Kirjasto välittää sopivan kirjastokaverin sitä tarvitsevalle ikäihmiselle.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Mallin soveltaminen vaatii tiivistä yhteistyötä kirjaston kanssa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Toimintamallin avulla lukuharrastus voi jatkua läpi elämän.