Etelä-Suomen Klubitalot ry (ESKOT ry) on yksi Propelliäpäiden kumppaneista. ESKOT ry:n tarvekartoituksessa ja kokeiluideoinnissa tuli esiin tarve luoda fyysisten klubitalojen rinnalle digitaalinen e-klubitalo.

Toimintaympäristö **

Kukunorin Propellipäät-tiimi edistää kokeilukulttuuria erityisesti mielenterveystoipumisen ja päihdekuntoutumisen ja niiden ennaltaehkäisyyn liittyvien kysymysten parissa toimivissa organisaatioissa. Mielenterveys on jokaista ihmistä koskettava asia, jonka tulevaisuus ei näytä valoisalta. Arvioiden mukaan mielenterveyden häiriöiden kustannukset ovat Suomessa 11 miljardia euroa vuodessa. Ongelma koskettaa jollain tasolla kaikkia Suomessa asuvia, sillä joka viides suomalainen kokee vuoden aikana mielenterveyden häiriöitä. Mieli ry:n keräämien tietojen mukaan 2000-luvulla mielenterveyspalveluihin on panostettu vähemmän kuin muuhun terveydenhuoltoon. Mielenterveyden riskitekijät kasautuvat.

Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Tarja Nykänen, Itä-Helsingin Klubitalon johtaja, kertoo tarpeesta näin:

"Itä-Helsingin Klubitalo lähti mukaan Kukunorin Propellipäiden Digiräjäytystyöpajaan huhtikuussa 2019. Aloimme tuolloin pohtimaan, voisiko meillä olla e-klubitalo, miten se toimisi, mitä se mahdollistaisi. Jatkoimme pohdintaa syyskuussa Propellipäiden Millan vieraillessa Itä-Helsingin Klubitalolla Digikokeilukahveilla. Lähdimme yhteisönä miettimään, mitä mahdollisuuksia e-klubitalo antaisi. Päätimme lähteä kokeilemaan matalalla kynnyksellä ja perustaa yhteisömme suljetun fb-ryhmän. Jatkoimme e-klubitalon ideointia, ryhmän sääntöjen kirjaamista ja nimen pohdintaa. Syntyi Itäklubi!

Tänään Itäklubin tärkein tehtävä on ylläpitää toivoa ja rutiineja, mahdollistaa kohtaamisia ja uuden oppimista. Uskomme, että e-klubitalo jää meille pysyvästi, vaikka toivottavasti avaamme ovet Myllypurossa Klubitalolla pian. Olemme jo nyt nähneet, mitä kaikkea e-klubitalo mahdollistaa! Että kukaan ei jäisi yksin."

Alunperin tarve palveluiden digitalisoimisesta siksi, että ne saavuttaisivat enemmän kävijöitä, oli havaittu jo Propellipäiden tekemässä tarvekartoituksessa vuonna 2019, joka toteutettiin havainnoimalla ja klubitalojen kävijöitä ja henkilökuntaa haastattelemalla.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Digitaalisena palvelu saavuttaa enemmän ihmisiä. Joillekin klubitalojen kävijöille kynnys tulla fyysiseen tilaan on myös hyvin korkea erilaisten sosiaalisten esteiden johdosta. Verkkopohjainen klubitalo on mahdollisuus heille päästä mukaan toimintaan omasta kodista käsin.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Malli luotiin Propellipäiden Muutosmuotoilupäällikkö Milla Mäkisen suunnittelemassa ja fasilitoimassa yhteiskehittämispajassa, jossa oli mukana klubitalojen kävijöitä ja työntekijöitä, klubitalojen jäseniä jotka eivät käy klubitaloilla sekä digitaalisten palveluiden kehittämisen asiantuntijoita. Yhteiskehittämispajassa pohdittiin, minkälainen e-klubitalon tulisi olla ja 

Liitteet
Kuva
Kuvassa on yksi työpajassa rakennettu pienoismalli, joka kuvaa e-klubitalotoimintaa.
Yhteiskehittämistyöpajassa, jonka fasilitoi Propellipäiden Muutosmuotoilupäällikkö Milla Mäkinen, pohdittiin, minkälainen klubitalojen digitaalisen mallin tulisi olla mm. rakentamalla siitä pienoismalleja. Kuvassa yksi näistä.
Ratkaisun perusidea **

Toimintamalli on esimerkki siitä, miten oman toiminnan voi digitalisoida.

Liitteet
Vinkit toimintamallin soveltajille **

Ratkaisun ideana on, että palvelu tai toiminta tuotetaan sellaiseen digitaaliseen paikkaan, joka on toiminnan osallistujille tai käyttäjille mahdollisimman helppo ja luonteva -tai jonka käyttöä halutaan yhdessä opetella. Muista siis pitää toiminnan kohderyhmä keskiössä digitaalisen palvelun suunnittelussa!