Kodin turvallisuusarvio diginä - Sote-piirin ja pelastuslaitoksen yhteinen malli (Etelä-Karjala)
Toimintamallin avulla sote-ammattilaiset ottavat asiakkaiden kanssa puheeksi turvallisuusasioita ja tuottavat samalla systemaattisesti kodin turvallisuustietoa. Kerätyn tiedon avulla pyritään ennaltaehkäisemään onnettomuuksia ja tehostamaan alueen riskienhallintaa.
Eksote ja Etelä-Karjalan pelastuslaitos (EKP) ovat yhdessä sidosryhmien kanssa jo vuosien ajan kehittäneet turvallisuuden ja hyvinvoinnin kokonaisvaltaista, toisiinsa liittyvää hallintamallia, jossa huomioidaan ikääntyvän väestön kotona asumisen turvallisuus ja hyvinvointi (KAT-toiminta). Organisaatioiden tavoitteena on ollut myös ajantasaisen tilannekuvan muodostus, joka edellyttää asiakastiedon kokoamista useista lähteistä, tietoaineistojen yhteensovittamista sekä analysoidun tiedon tulkintaa yhteiseksi tilannekuvaksi- ja ymmärrykseksi.
Joukkuepeliä-hankkeessa toteutetaan osaltaan maakunnallista sote-valmistelua. Tavoitteena on luoda maakunnallinen toimintaympäristö, jossa tieto on hyödynnettävissä asiakkaan palveluketjuissa saumattomasti ja laaja-alaisesti sote-toimijoiden sekä soveltuvin osin pelastuslaitoksen välillä. Yhteisenä tavoitteena on ollut luoda yhteisiä toiminnanohjausprosesseja ja järjestelmärajapintoja, toisin sanoen yhteistä toimintaympäristöä, jonka kehittäminen jatkuu myös tulevaisuudessa.
Digitalisoitu kodin turvallisuusarvio sisältyy toimintatapojen ja -prosessien uudistamiseen ja yhtenäistämiseen digitaalisten välineiden avulla. Toimintamalli lisää yhden palan kokonaisuuteen, joka tavoittelee seuraavia teemoja
- Maakunnan turvallisuus, riskienhallinta ja onnettomuuksien ehkäisy.
- Turvallisuustiedon hyödyntäminen yli toimialarajojen.
- Asiakkaiden erilaisiin turvallisuustarpeisiin vastaaminen.
Haasteena on turvallisuustiedon hajanaisuus toimijaverkostossa sekä maakunnan toimijoiden järjestelmiin yhteen sovitetun, toiminnanohjausjärjestelmän puuttuminen. Kodin turvallisuustietoa ei ole kerätty systemaattisesti aiemmin näin laajalti. Tiedon kerääminen ollut pitkälti ammattilaisen osaamistason mukaista ja omassa harkinnassa. Saadusta tiedosta ei myöskään ole aikaisemmin tuotettu koostettua, visualisoitua tietoa.
Pelastustoimen ammattilaisilla ei ole samanlaista aitiopaikkaa maakunnan asukkaiden kotona asumiseen kuin sote-puolen kotiin vietävien palvelujen ammattilaisilla. Tietoja kotona asumisen turvallisuuden parantamisen ja onnettomuuksien ehkäisyn tueksi tarvitaan siis lisää.
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) ja Etelä-Karjalan pelastuslaitos (EKP)
Turvallisuusarvio on kehitetty organisaatioiden tiiviin yhteistyön tuloksena. Kehittäjäjoukossa on ollut mukana ammattilaisia sosiaali- ja terveyspalveluista, pelastusalalta sekä digikehittämisen saralta.
- Maakunnan ja kotona asumisen turvallisuuden parantuminen
- Riskienhallinnan ja onnettomuuksien ehkäisyn tehostuminen
- Turvallisuustiedon hyödyntäminen yhdessä palvelutuotannon kehittämisessä
- Digitaalisten välineiden hyödyntäminen yhteisissä prosesseissa
- Ammattilaisten turvallisuustiedon ja osaamisen parantuminen
Seuraamme mm. alla mainittuja muuttujia:
- Kodin turvallisuusarvioiden määrä
- Ketkä ammattilaisista tekevät
- Kenelle tehdään
- Havaintojen ristiinilmaantuvuus
- 42§ -vaarailmoitusten määrä
Kodin turvallisuusarvion pohjalta kerääntyy tietoa alueen kotien turvallisuustilanteesta. Tavoitteena on tulevaisuudessa analysoida dataa systemaattisesti ja visualisoida sitä käyttäjälle aikaisempaa tehokkaammin. Pelastustoimea kiinnostaa erityisesti havaintojen ristiinilmaantuvuus eli millaiset turvallisuusarvion havainnot esiintyvät useimmiten yhdessä.
Myös Pelastuslain (379/2011) 42§ vaarailmoitusten määrää seurataan jatkossa. Kiinnostavaa on, tehdäänkö niitä sote-ammattilaisten toimesta enemmän, parantaako ilmoituksen tekeminen asiakkaan kokonaistilannetta ja havaitaanko tuen tarve oikea-aikaisesti.
- Pela ja sote ovat luoneet yhteistyössä kodin turvallisuusarvio-lomakkeen, joka on sisällytetty ammattilaisten käytössä oleviin järjestelmiin: toimintakykymobiiliin sekä molempien käytössä olevaan toiminnanohjausjärjestelmään
- Koulutusta ja ohjeistusta ammattilaisille sis. tietoa myös kuinka ohjata kansalaista paremmin
- Kodin turvallisuuskampanja kansalaisille ja ammattilaisille
- Kotona asumisen turvallisuuden edistäminen on oleellista etenkin ikääntyvien asiakkaiden näkökulmasta.
- Sote- ja pela-ammattilaisilla on pitkä kokemustieto maakunnan asiakaskunnasta ja kotona asumisen turvallisuudesta.
- Turvallisuusarvio tehdään yhdessä asiakkaan kanssa. Sen pohjalta helpompi käydä keskustelua turvallisuudesta. Asiakkaan kanssa käydään läpi hänen omaa vastuutaan asioiden parantamiseksi ja korjaamiseksi.
- Jatkossa turvallisuusarviota halutaan laajentaa kaikkien kotiin vietävien palveluiden käyttöön.
- Osana kehittämistä eteläkarjalaisille järjestettiin Kodin turvallisuus-kampanja, jolla rohkaistiin on kiinnittämään huomiota kotien turvallisuuteen. Ikäihmisten läheisiä ja omaisia muistutettiin olemaan yhteydessä alueen sote-palveluihin, mikäli huoli ikäihmisen pärjäämisestä herää.