Yksinäisyyshankkeessa kehitettiin kaikille avointa mahdollisuutta kohdata entuudestaan toisilleen tuntemattomia ihmisiä kahviloissa. Kahvilayrittäjän kanssa sovittiin ennakkoon nimikkopöydästä "Tämä pöytä on omistettu ennalta arvaamattomille kohtaamisille."

Toimintaympäristö **

Eri-ikäiset ihmiset tulevat turhan helposti syrjityiksi, kokevat yksinäisyyttä, eivätkä pääse kohtaamaan toista ihmistä. On pelkoja, ennakkoluuloja, varattomuutta ja huonommuuden tunnetta.

Yksilön ja yhteiskunnan näkökulmista katsottuna yksinäisyys on ilkeä ongelma, johon tarttuminen voi tuntua jopa mahdottomalta tehtävältä, ja yksittäisten toimenpiteiden vaikutusta niin yksilön hyvinvoinnin kuin alueen toimintakulttuurin näkökulmasta on hyvin vaikea arvioida etukäteen.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Yksinäisyyshankkeessa havaitsimme että jokainen kohtaaminen on merkityksellinen. Kohtaamisessa piilee mahdollisuus tulla nähdyksi, kuulluksi ja päästä mukaan. Yksinäisyyden vähentämisessä sillä on suuri merkitys. Pienikin toimenpide yksinäisyyden vähentämiseksi on arvokas ja toteuttamisen arvoinen. Kokeiluihin on tartuttava rohkeasti ja epäonnistumisia pelkäämättä. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kohtaaminen on mahdollisuus kaikille. Siihen voi altistua kuka tahansa kulkija. Kohtaamiset ovat mahdollisia bussipysäkillä, kadulla, kauppajonoissa ja kerrostalon rapuissa. Voit tulla kohdatuksi tapahtumissa, ravintoloissa ja kahviloissa.

Joskus kohtaaminen kahviloissa oli mahdotonta nuorille työttömille, kun ei ollut varaa kahvikupposeenkaan. Saimme yrittäjiltä kahvilipukkeita jaettavaksi vapaaehtoisille, jotka halusivat viedä tuntemattoman kaltaisensa kahville.

Liitteet
Kuva
Kuuluisat Kahvila Lumipullan herkut Kivijärvellä.
Kuuluisat Kahvila Lumipullan herkut Kivijärvellä.
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Meitä huolestutti erityisesti yksinäisten ja erityisesti nuorten yksinäisten kohtaamisten mahdollisuus. Kokosimme kokemusasiantuntijoita ja nuorisotyötä tekeviä tahoja yhteen miettimään yksinäisyyden vähentämisen keinoja. Syntyi asiantuntijaryhmä, Ninni, joka kokoontui 4-6 kertaa vuodessa. Ryhmä suunnitteli yhdessä tekemistä.

Tavoiteltu muutos

Halusimme ideoita alhaalta ylös päin. Halusimme testata erilaisia, uudenlaisia ideoita. Halusimme myös kannustaa rohkeasti tapaamaan uudenlaisia ihmisiä, toinen toisilleen tuntemattomia.

Liitteet
Kuva
Kahvila Lumipulla
Kahvila Lumipulla
Muutoksen mittaaminen

Vapaaehtoisiksi kahvilakävijöiksi rekrytoituja haastateltiin kokemuksista. Myös kahvilapöytien äärellä käydyissä ryhmäkeskusteluissa puitiin yhdessä yksinäisyyttä ja kynnystä tulla tapaamaan toisia ihmisiä. Kokemukset olivat kannustavia. Jotkus osallistujat toivoivat säännöllisempää tapaamista kuin pop-up-tyyppistä.

Toteutussuunnitelma

Kohtaamisia kahvilassa -toiminta edellyttää sopimista kahvilayrittäjän kanssa. Kohtaamisille varattu nimikkopöytä on hyvä merkitä jollain kyltillä. Jos tuntuu, että pöytää vieroksutaan, voi siihen jättää kannustimena mukavan näköisiä esitteitä tai karkkikorin. Pöydässä on hyvä olla myös käyntikortti tai yhteystiedot, jos joku haluaa toimenpiteestä lisätietoa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Nuoret; osallisuus, vaikuttaminen, yhdessä tekeminen.

Ideointi

Erilaisissa kahviloissa, etenkin avoimien/suljettujen miesryhmien suosimissa paikoissa, esimerkiksi huoltoasemilla ja kauppaliikkeiden auloissa, tämänkaltaista toimintaa on jo perinteisesti ollut. Näihin keskustelupöytiin voisi tuottaa idea- ja teemakortteja yksinäisyydestä madaltamaan kynnystä ottaa tämä asia puheeksi. 

Ratkaisun perusidea **

Perustetaan kahviloihin kohtaamispisteitä, nimikkopöytiä yksinäisille. Istuutuminen pöytään on merkki toiselle, että minun kanssa voi jutella, haluan seuraa ja haluan  jakaa kokemuksiani toisen kanssa. Pöydissä voivat päivystää myös tehtävään perehdytetyt vapaaehtoiset ja sosiaalialan opiskelijat, tai ammattilaisetkin, ottamassa puheeksi yksinäisyyttä koskevia tunteita ja niistä seuraavia palvelutarpeita. Yhdessä voidaan miettiä ja löytää ratkaisuja yksinäisyyden vähentämiseksi.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Nimikkopöydästä on sovittava kahvilayrittäjän kanssa. Pöytä tulee merkitä kyltillä tai kortilla, sitä on hyvä käydä 'huoltamassa' eli katsoa että se on siisti ja turhia asiaankuulumattomia esineitä tai lehtiä ei ajaudu pöydälle hälventämään pöydän merkityksellisyyttä. Jos halutaan, pöytään voi liittyä mahdollisuus istua rennosti pidempäänkin ilman että odotetaan ostavan kahvilasta juomia ja tuotteita nautittavaksi. Pöydästä voi löytyä sponsoreiden maksamia makeisia tai keksejä, jos se tuntuu luontevalta.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Kohtaamisten pöytä -toiminta soveltuisi hyvin opiskelijaryhmän kenttäharjoitteluksi, kunhan mukana on vastaava ohjaaja. Tai voisiko kohtaamisten pöydästä vastaava taho olla mielenterveystyötä tekevä yhdistys tai seurakunta? 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Yhdessä ei olla yksin -hankkeen aikana kohtaamisten kahvila -toimintaa kokeiltiin Viitasaarella, Äänekoskella, Kivijärvellä ja Jyväskylässä. Yrittäjät olivat mallista kiinnostuneita ja suhtautuivat asiaan myönteisetsi. Yrittäjälähtöiseksi toiminta ei pysyväksi jäänyt, vaan edellyttäisi toisen tahon koordinointia ja organisointia.