Kohtaamisia kahviloissa
Yksinäisyyshankkeessa kehitettiin kaikille avointa mahdollisuutta kohdata entuudestaan toisilleen tuntemattomia ihmisiä kahviloissa. Kahvilayrittäjän kanssa sovittiin ennakkoon nimikkopöydästä "Tämä pöytä on omistettu ennalta arvaamattomille kohtaamisille."
Eri-ikäiset ihmiset tulevat turhan helposti syrjityiksi, kokevat yksinäisyyttä, eivätkä pääse kohtaamaan toista ihmistä. On pelkoja, ennakkoluuloja, varattomuutta ja huonommuuden tunnetta.
Yksilön ja yhteiskunnan näkökulmista katsottuna yksinäisyys on ilkeä ongelma, johon tarttuminen voi tuntua jopa mahdottomalta tehtävältä, ja yksittäisten toimenpiteiden vaikutusta niin yksilön hyvinvoinnin kuin alueen toimintakulttuurin näkökulmasta on hyvin vaikea arvioida etukäteen.
Yksinäisyyshankkeessa havaitsimme että jokainen kohtaaminen on merkityksellinen. Kohtaamisessa piilee mahdollisuus tulla nähdyksi, kuulluksi ja päästä mukaan. Yksinäisyyden vähentämisessä sillä on suuri merkitys. Pienikin toimenpide yksinäisyyden vähentämiseksi on arvokas ja toteuttamisen arvoinen. Kokeiluihin on tartuttava rohkeasti ja epäonnistumisia pelkäämättä.
Meitä huolestutti erityisesti yksinäisten ja erityisesti nuorten yksinäisten kohtaamisten mahdollisuus. Kokosimme kokemusasiantuntijoita ja nuorisotyötä tekeviä tahoja yhteen miettimään yksinäisyyden vähentämisen keinoja. Syntyi asiantuntijaryhmä, Ninni, joka kokoontui 4-6 kertaa vuodessa. Ryhmä suunnitteli yhdessä tekemistä.
Halusimme ideoita alhaalta ylös päin. Halusimme testata erilaisia, uudenlaisia ideoita. Halusimme myös kannustaa rohkeasti tapaamaan uudenlaisia ihmisiä, toinen toisilleen tuntemattomia.
Vapaaehtoisiksi kahvilakävijöiksi rekrytoituja haastateltiin kokemuksista. Myös kahvilapöytien äärellä käydyissä ryhmäkeskusteluissa puitiin yhdessä yksinäisyyttä ja kynnystä tulla tapaamaan toisia ihmisiä. Kokemukset olivat kannustavia. Jotkus osallistujat toivoivat säännöllisempää tapaamista kuin pop-up-tyyppistä.
Kohtaamisia kahvilassa -toiminta edellyttää sopimista kahvilayrittäjän kanssa. Kohtaamisille varattu nimikkopöytä on hyvä merkitä jollain kyltillä. Jos tuntuu, että pöytää vieroksutaan, voi siihen jättää kannustimena mukavan näköisiä esitteitä tai karkkikorin. Pöydässä on hyvä olla myös käyntikortti tai yhteystiedot, jos joku haluaa toimenpiteestä lisätietoa.
Nuoret; osallisuus, vaikuttaminen, yhdessä tekeminen.
Erilaisissa kahviloissa, etenkin avoimien/suljettujen miesryhmien suosimissa paikoissa, esimerkiksi huoltoasemilla ja kauppaliikkeiden auloissa, tämänkaltaista toimintaa on jo perinteisesti ollut. Näihin keskustelupöytiin voisi tuottaa idea- ja teemakortteja yksinäisyydestä madaltamaan kynnystä ottaa tämä asia puheeksi.