Yksinäisyyshankkeessa kehitettiin kaikille avointa mahdollisuutta kohdata entuudestaan toisilleen tuntemattomia ihmisiä kahviloissa. Kahvilayrittäjän kanssa sovittiin ennakkoon nimikkopöydästä "Tämä pöytä on omistettu ennalta arvaamattomille kohtaamisille."

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Kohtaamisia kahviloissa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Yksinäisyyshankkeessa kehitettiin kaikille avointa mahdollisuutta kohdata entuudestaan toisilleen tuntemattomia ihmisiä kahviloissa. Kahvilayrittäjän kanssa sovittiin ennakkoon nimikkopöydästä "Tämä pöytä on omistettu ennalta arvaamattomille kohtaamisille."

Toteutuspaikka
Kahvilat
Paikkakunta tai maakunta
Keski-Suomi
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Tietoa muualla

Luotu

19.05.2020

Viimeksi muokattu

04.06.2020
Ratkaisun perusidea **

Perustetaan kahviloihin kohtaamispisteitä, nimikkopöytiä yksinäisille. Istuutuminen pöytään on merkki toiselle, että minun kanssa voi jutella, haluan seuraa ja haluan  jakaa kokemuksiani toisen kanssa. Pöydissä voivat päivystää myös tehtävään perehdytetyt vapaaehtoiset ja sosiaalialan opiskelijat, tai ammattilaisetkin, ottamassa puheeksi yksinäisyyttä koskevia tunteita ja niistä seuraavia palvelutarpeita. Yhdessä voidaan miettiä ja löytää ratkaisuja yksinäisyyden vähentämiseksi.

Toimintaympäristö **

Eri-ikäiset ihmiset tulevat turhan helposti syrjityiksi, kokevat yksinäisyyttä, eivätkä pääse kohtaamaan toista ihmistä. On pelkoja, ennakkoluuloja, varattomuutta ja huonommuuden tunnetta.

Yksilön ja yhteiskunnan näkökulmista katsottuna yksinäisyys on ilkeä ongelma, johon tarttuminen voi tuntua jopa mahdottomalta tehtävältä, ja yksittäisten toimenpiteiden vaikutusta niin yksilön hyvinvoinnin kuin alueen toimintakulttuurin näkökulmasta on hyvin vaikea arvioida etukäteen.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Nuoret; osallisuus, vaikuttaminen, yhdessä tekeminen.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Nimikkopöydästä on sovittava kahvilayrittäjän kanssa. Pöytä tulee merkitä kyltillä tai kortilla, sitä on hyvä käydä 'huoltamassa' eli katsoa että se on siisti ja turhia asiaankuulumattomia esineitä tai lehtiä ei ajaudu pöydälle hälventämään pöydän merkityksellisyyttä. Jos halutaan, pöytään voi liittyä mahdollisuus istua rennosti pidempäänkin ilman että odotetaan ostavan kahvilasta juomia ja tuotteita nautittavaksi. Pöydästä voi löytyä sponsoreiden maksamia makeisia tai keksejä, jos se tuntuu luontevalta.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Yhdessä ei olla yksin -hankkeen aikana kohtaamisten kahvila -toimintaa kokeiltiin Viitasaarella, Äänekoskella, Kivijärvellä ja Jyväskylässä. Yrittäjät olivat mallista kiinnostuneita ja suhtautuivat asiaan myönteisetsi. Yrittäjälähtöiseksi toiminta ei pysyväksi jäänyt, vaan edellyttäisi toisen tahon koordinointia ja organisointia.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Kohtaamisten pöytä -toiminta soveltuisi hyvin opiskelijaryhmän kenttäharjoitteluksi, kunhan mukana on vastaava ohjaaja. Tai voisiko kohtaamisten pöydästä vastaava taho olla mielenterveystyötä tekevä yhdistys tai seurakunta? 

Kansikuva
Nimikkopöytään voi istua tapaamaan uutta ystävää.

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Aihealueet

Kohtaaminen Vertaistuki

Ilmiöt

Joukkoistaminen ja osallisuuden uudet muodot Osallistuva yksilö Yksinäisyys

Kohderyhmä

Ikäihmiset Koko väestö Maahanmuuttajat Nuoret Opiskelijat Työikäiset Työttömät