Kohtaamispaikkatoiminnalla yhteisövaikuttavuutta Keski-Suomessa (RRP, P4, I1)
Hyvinvointialueuudistus muutti palveluiden järjestämisvastuita kuntien ja hyvinvointialueiden välillä. Toimintamallissa kuvataan, miten yhteisövaikuttavuus vahvistaa hyvinvointialueen, kuntien ja 3.sektorin hyte-työtä kohtaamispaikoissa.
Kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on ensisijaisesti kuntien tehtävä, mutta lain mukaan myös hyvinvointialueen on edistettävä alueensa asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä niiltä osin, miten tehtävä kytkeytyy hyvinvointialueen muihin lakisääteisiin tehtäviin.
Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen voidaan määritellä olevan arvoihin perustuvaa, tavoitteellista toimintaa terveyden ja hyvinvoinnin aikaansaamiseksi ja sairauksien ehkäisemiseksi. Toimintamuodot voivat olla hyvinvointia ja terveyttä edistäviä (promootio) tai sairauksia ehkäiseviä (preventio). Jotta promootio ja preventio voivat toteutua tehokkaasti ja vaikuttavasti, tarvitaan eri toimijoiden yhteistyötä, vastuista sopimista, toiminnan kuvaamista ja rakenteiden luomista.
Tärkeimmät tavoitteet kohdentuvat niihin toimiin, joilla ennaltaehkäistään kuntalaisten kansansairauksien syntymistä ja mahdollisten jo olemassa olevien sairauksien lisäongelmien kasaantumista. Myös kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen vahvistaa ja ennaltaehkäisee monisyisten haasteiden syntymistä.
Keski-Suomen hyvinvointialueen alueellisessa hyvinvointisuunnitelmassa on kuvattu yhteisövaikuttavuus osana yhteistyön varmistamista. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä tärkeimmät tavoitteet kohdennetaan sellaiseen toimintaan, jolla voidaan ehkäistä kansansairauksien syntyä tai niistä aiheutuvia lisäongelmia. Näitä tavoitteita voidaan peilata eri toimijoiden välisessä yhteistyössä.
Yhteisövaikuttavuuden periaatteiden mukaisesti rakentuvassa yhteistyössä tulee toteutua viisi yhteisövaikuttavuuden periaatetta:
- yhteisen agendan ja tavoitteen määrittäminen
- jaetut yhteiset mittarit
- toisiaan vahvistavat toiminnot
- jatkuva kaksisuuntainen kommunikointi ja vuorovaikutus
- taustatukiorganisaatio
Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelmassa kehitettävä Seniorin hyvinvointineuvolan toimintamalli luo raamit yhteisövaikuttavuuden viitekehyksessä toteutettavalle yhteistyölle ja kehittäjäjoukolle.
Yhteisövaikuttavuuden viitekehystä hyödyntäen hyvinvointialueen, kuntien ja 3.sektorin hyte-työlle saadaan vahvempi rakenne.
Muutosta voidaan mitata seuraamalla, miten monessa palvelussa yhteisövaikuttavuuden periaatteita noudattaen on yhteistyötä tehty. Onko yhteistyöstä tehty esimerkiksi yhteistyö- tai kumppanuussopimuksia ja näihin kirjattu periaatteiden noudattamisesta? Onko eri palveluiden toimintamallikuvauksissa huomioitu yhteisövaikuttavuuden periaatteet?
Kohderyhmänä ovat kaikki hyvinvointialueen asukkaat, mutta myös kunnat, hyvinvointialueen toimijat sekä 3.sektori. Asiakasymmärrystä ja -kokemusta on kerätty Keski-Suomessa Seniorin hyvinvointineuvolan toimintamallia kehitettäessä.