KOHTI teknologiamyönteisyyttä - Kotona asumista tukevan teknologian hyödyntämisen valmennuskokonaisuus
Toimintamallissa esitellään kotihoidon valmennuskokonaisuuden sisältöä, jonka avulla vahvistetaan henkilöstön teknologiahyväksyntää sekä lisätään esihenkilöiden työkaluja henkilöstön motivoimiseksi ja tukemiseksi teknologian käyttöönoton ja käytön johtamiseen liittyen.
Oivalla ja ymmärrä
Erilaisten teknologioiden käyttöönotto lisääntyy sosiaali- ja terveysalalla voimakkaasti. Uusia ratkaisuja otetaan käyttöön entistä enemmän myös ikääntyneiden palveluissa sekä kotihoidossa väestön voimakkaan ikääntymisen ja kroonistuvan hoitajapulan avuksi. Vaikka teknologia nähdään hoitotyötä tukevana ja asiakkaan toimintakykyä ylläpitävänä, on edelleen tunnistettavissa haasteita teknologian käyttöönoton johtamisessa.
Toimintaympäristön muutos näkyy hyvin vahvasti Päijät-Soten kotiin vietävissä palveluissa. Kotihoidon asiakasmäärät ovat alueella voimakkaassa nousussa ja työntekijöistä on pulaa. Erilaista teknologiaa on otettu ja otetaan jatkuvasti käyttöön, jolloin teknologiajohtamisosaaminen korostuu. Esihenkilö on keskeisessä roolissa onnistuneessa teknologian käyttöönotossa. Esihenkilön on tärkeä itse sitoutua ja motivoitua muutokseen. Hänellä on oltava myös itsellään riittävät teknologiset taidot sekä teknologiajohtamisen osaamista. Esihenkilöiden teknologiaosaamisen ja -johtamisen vahvistaminen on olennaista alueen kotiin vietävissä palveluissa. Tähän haasteeseen vastaa KOHTI-hankkeessa kehitetty ja pilotoitu esihenkilövalmennus.
Vaikka esihenkilö on keskeisessä roolissa onnistuneessa teknologian käyttöönotossa, tulee myös työntekijän itse sitoutua ja motivoitua muutokseen. Hänellä on oltava myös itsellään riittävät teknologiset taidot sekä ymmärrystä teknologian hyödyntämisestä. Työntekijätasolla kaivataan tukea ja keinoja motivoida asiakkaita ottamaan käyttöön teknologiaa. Kotihoidon kuvalehti on julkaisu, jonka jokaisella aukeamalla on kuva kotona asuvasta ikääntyneestä ilman teknologian tuomaa tukea. Kuvissa pyritään hieman liioittelemalla kuvaamaan haateita, joita ikääntyneet tänä päivänä kokevat. Julkaisulla haluttiin haastaa hoitohenkilökuntaa pohtimaan teknologian mahdollisuuksia ja hyödyntämistä yhtenä ratkaisuna ikääntyneiden kotona asumista tukevana tekijänä. Kuvalehti toimii ns. matalan kynnyksen tekijänä esim.kahvihuonekeskusteluissa, mutta sitä voidaan hyödyntää myös ohjaus- ja opetustilanteissa niin asiakkaiden, kuin omaisten kanssa
Toimintamallia ja valmennuksen kokonaisuutta oli rakentamassa monialainen asiantuntijatiimi.
Esihenkilöiden oma sitoutuminen ja motivaatio teknologiaa ja sen käyttöönottoa kohtaan vahvistuu. He saavat osaamista teknologiajohtamiseen, ja eri alueiden teknologioiden käyttö lisääntyy. Kotihoidon kuvalehden perimmäisenä tavoitteena oli vaikuttaa hoitohenkilökunnan tunteisiin ja sitä kautta myös lisätä tietoisuutta teknologian hyödyntämisen mahdollisuuksista.
Muutosta mitattiin toteuttamalla alkukysely sekä henkilöstölle, että esihenkilöille. Vastausten myötä rakennettiin valmennuskokonaisuus, joka huomioi tarpeet.
Valmennuksen toteuttamisessa huomioitava monialaisuus.
Kohderyhmänä on kotiin vietävien palveluiden esihenkilöt sekä kotiin vietävien palveluiden henkilöstö. Ennen valmennuskokonaisuuden suunnittelua esihenkilöiltä kerättiin tietoa webropol-kyselyllä siitä, mitä tarpeita ja odotuksia heillä on valmennukselle. Vastauksia hyödynnettiin valmennuksen suunnittelussa. Jo alkukyselyn pohjalta nousi vahvasti esille yhteisen ymmärtämisen ja kokemusten jakamisen merkitys. Valmennuskokonaisuun toteutuksessa korostui vuoropuhelu, yhdessä oppiminen, oivaltaminen ja kokemusten jakaminen sekä itse teknologiaan tutustuminen. Jokaisen valmennuskerran jälkeen pyydettiin osallistuneilta palautetta, jota hyödynnettiin seuraavan valmennuskerran suunnittelussa. Myös valmennuksen lopussa kerättiin vielä palaute koko valmennuskokonaisuudesta.
Henkilöstön tarpeita kartoitettiin laajalla, koko henkilöstöön kohdistuneella kyselyllä, jonka tavoitteena oli selvittää teknologian käyttöönoton johtamisen nykytilanne ja tuen tarve henkilöstön näkökulmasta.
Kuvittele ja kokeile
Valmennuksen kolmannessa osassa hyödynnettiin Työyhteisösimulaation julkaisua.