Mitä pitää raivata pois kokeilumielen tieltä, jotta se voisi järjestöissä kukkia? Propellipäät toteuttivat räjäytyspajan, jossa syntyi kuva siitä, mitä esteitä ja toisaalta kokeilukulttuuria edistäviä seikkoja löytyy järjestöistä. Räjäytimme ajatukset lentoon räjäytyspajassa.

Toimintaympäristö **

Kun Kukunori ry käynnisti Propellipäät Developers -verkoston vuonna 2016, esille nousi konkreettinen tarve uusista konkreettisista kokeiluista, joita yhteistyössä toimivat järjestöt voisivat toiminnassaan hyödyntää. Kukunorin jäsenjärjestöt sekä aiesopimuskumppanit olivat heränneet tarpeeseen uudistaa omaa toimintakulttuuria vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Samaan aikaan Suomen hallitusohjelmassa vuosina 2015 - 2019 suunnattiin panostuksia suomalaisen kokeilukulttuurin edistämiseen yhteiskunnan eri osa-alueilla. Vuonna 2018 Kukunorissa käynnistyi Propellipäät-hanke, jonka pääasialliseksi tehtäväksi tuli kokeilukultuurin ja tiedolla johtamisen edistäminen sote-järjestökentällä.

Järjestöt kaipaavat tukea vanhan toimintakulttuurin poistamiseen, muuntamiseen ja uuden rakentamiseen. Propellipäät -hanke tukee järjestöjä ja rakentaa uudenlaista toimintakulttuuria järjestöissä muotoiluajattelun mukaisesti ja hankkeen toimintatapa kehittää muotoiluprosessin mukaisesti järjestöjen tarpeita ja tarpeiden kehittämisen taitoja, verkostoja rakentamalla, tapahtumia, koulutuksia ja kokeiluja toteuttamalla sekä järjestöjen digitaalisen Pokka -tietojärjestelmän avulla. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Propellipäät nähdään tien raivaajana. Hankkeen nähdään operoivan uusilla, innovatiivisilla ja mielekkäillä menetelmillä ja toimintamalleilla, joita tarvitaan, jotta muutosta tapahtuu. Järjestöt saavat malleja, apua suunnitteluun, kehittämiseen ja toteutukseen. Uudet ideat ja kokeilut luovat uskoa uusien käytäntöjen hyödyntämiseen. Järjestöjen yhteen tuominen vahvistaa tiedonkulkua ja isommalla porukalla voi saada parempia ja vaikuttavampia tuloksia ja estää samanlaisten hankkeiden tekemisen eri toimijoiden toimesta. Kokeilut ovat poikineet mm. uusia tapoja markkinoida ja viestiä toiminnasta, rikastaneet yhteistyökumppaneiden hankkeita ja antaneet “timanttisia jakamisen ja oppimisen hetkiä”, “mahtavaa sparrausapua”, “vertaistukea ja tulevaisuususkoa.” Nettisivuilta ladattavat mallit ovat selkeitä ja hyödyllisiä ja Pokka-työkalua odotetaan innolla.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Mallinnos kokeilukulttuuria eteenpäin vievistä ja sitä estävistä elementeistä tuotettiin avoimessa yhteiskehittämispajassa, johon osallistui erilaisia järjestötoimijoita. Työpajan suunnitteli ja fasilitoi Propellipäät-tiimin Hankepäällikkö Markus Vähälä, Muutosmuotoilupäällikkö Milla Mäkinen, Palvelumuotoilupäällikkö Raisa Omaheimo ja Arviointi- ja seurantapäällikkö Outi Linnolahti. Työpajan lopputuotoksena syntyneen kuvan tuotti graafinen visualisoija Raquel Benmergui.

Liitteet
Kuva
Räjäytystyöpaja käynnistyi järjestöjen pienoismallien rakentamisella. Kuvassa yksi pienoismalleista, joka on rakennettu erilaisista askartelutarvikkeista.
Yhteiskehittämispaja käynnistyi järjestöjen pienoismallien rakentamisella. Jokainen osallistuja rakensi pienoismallin järjestöstä, jonka jälkeen siitä poimittiin kokeilukulttuuria edistäviä ja estäviä elementtejä.
Kuva
Kun pienoismalli järjestöstä oli rakennettu, siitä sai poimia elementtejä, joita pitäisi tuhota, jotta kokeilukulttuuri saisi kukoistaa. Kuvassa työkaluja, joita käytettiin eri elementtien tuhoamiseen.
Kun pienoismalli järjestöstä oli rakennettu, siitä sai poimia elementtejä, joita pitäisi tuhota, jotta kokeilukulttuuri saisi kukoistaa. Tuhoamisen sai tehdä käyttämällä erilaisia, kuvassa näkyviä, työkaluja.
Kuva
Lopuksi asiat, joita järjestöissä pitää olla, jotta kokeilukulttuuri edistyy ja asiat, jotka pitäisi raivata pois kokeilukulttuurin tieltä, koottiin yhteiselle seinälle liimalapuille. Kuvassa näkyvät nämä liimalaput.
Yhteiskehittämispajan lopuksi asiat, joita järjestöissä pitää olla, jotta kokeilukulttuuri edistyy ja asiat, jotka pitäisi raivata pois kokeilukulttuurin tieltä, koottiin yhteiselle seinälle liimalapuille.
Tavoiteltu muutos

Kokeilukulttuurin rantauduttua järjestöihin mahdollistuu tekemällä oppiminen ja ketterä kehittäminen. Näin voidaan luodaa uudenlaisia toimintamalleja nopeammin ja näin edistää ihmisten hyvinvointia entistä paremmin.

Muutoksen mittaaminen

Kokeiluihin ja kokeilukulttuuria edistävään toimintaan osallistuneet henkilöt ovat kaikki kommentoineet saaneensa paljon omaa hyvinvointiaan edistäviä kokemuksia kokeilukulttuuria edistävään, Propellipäiden vetämään, toimintaan. 

Kokeiluilla on ollut vaikutuksia sekä loppukäyttäjien että järjestöjen arkeen ja hyvinvointiin. Kehitetyt mallit toimivat työkaluina ja kokeiluihin johtaneet prosessit innostavat ja motivoivat niihin osallistuneita henkilöitä ajattelemaan, että toimintaa voisi kehittää myös kokeilujen avulla.

Kohderyhmien edustajat mainitsevat saaneensa toiminnasta mm. uusia menetelmiä (visualisointi, käytännönläheiset ja luovaan kokeiluun kannustavat menetelmät ), lähestymistapoja (leikkisyys, “kokemuslaboratotiohenki”), verkostoja sekä erilaisia hyvinvointikokemuksia (kokemukset avoimuudesta, sosiaalisesta esteettömyydestä, samanhenkisten ihmisten kanssa olemisesta, helposta osallistumisesta, tervetulleeksi tuntemisesta, viihtyisyydestä, osaavasta ja lämpimästä henkilökunnasta, aistiystävällisyydestä, viihtyisyydestä) ja  uusia ajattelutapoja. Yhteistyöskentely koettiin osallistavaksi ja tasa-arvoiseksi, jossa kaikkien näkemykset tulevat esiin. Järjestötoimijat ja kokemusasiantuntijat kokevat, että kokemusasiantuntijoiden rooli kehittäjinä on uusi ja mullistavat toimintatapa, joka motivoi ja innostaa. Hyvin suunnitellut, luoviin ja leikkisiin menetelmiin perustuvat, tilaisuudet ja osaava fasilitaattori koettiin myös erittäin tärkeiksi.

Ratkaisun perusidea **

Toimintamallin perusideana oli näkyvöittää tietoa esteistä, joita organisaatioissa saattaa kokeilukulttuurin edessä olla. Kun esteet on tunnistettu, voidaan niitä myös purkaa. Räjäytystyöpajassa keskustelun voi käydä tunnelmassa, joka auttaa sanoittamaan vaikeitakin asioita. Oheisen ohjeen avulla voit toteuttaa räjäytystyöpajan, joka auttaa löytämään omasta järjestöstäsi asioita, jotka edistävät kokeilukulttuuria ja asioita, jotka ovat sen tiellä.

Raquel Benmerguin tekemä mallinnos kokeilukulttuurin edistämisestä järjestöissä, joka syntyi yhteiskehittämityöpajan lopputuotoksena, kertoo mitä asioita järjestökehittäjät nostivat esiin. Mallinnoksesta löytyy sekä kokeilukulttuuria edistäviä että estäviä elementtejä.

Liitteet