Teksti on pyritty pitämään tarkoituksella sellaisena, että se on kaikkien ymmärrettävissä. Lisäksi olemme tehneet selkeän koulutusrungon esimerkiksi. Esiin on pyritty nostamaan myös yksityiskohtia, jotka auttavat ohjaamaan kohti onnistunutta koulutusta.

Toimintaympäristö **

Useita kuntoutujia pidetään jo itsessään kokemusasiantuntijoina ja se ei ole eettisesti kovin kantavaa ja yksilöä kunnioittavaa. Tukena muutokseen kuntoutujasta asiantuntijaksi toimii kokemusasiantuntijakoulutus. Koulutuksen ja tuen tulee olla riittävää jotta identiteetti muutokselle on aikaa (minimi suositus koulutuksen kestoksi on 4kk). Harjoittelua ja tietoa tulisi tarjota minimissään 50 lähiopetustunnin verran. Ne ovat helpommin vertailtavissa eri järjestäjien kesken kuin opintopisteet tms. jotka sisältävät myös kotona tapahtuvaa työstöä, jota tämäkin vaatii yksilöstä riippuen paljonkin. Nyt on myös paljon ns. pula-ajan kursseja, joista ei varsinaisia kokemusasiantuntijoista nimikkeistä huolimatta valmistu. Onneksi kasvamassa on ymmärrys asiaan ja useissa yhdistyksissä ja hankkeissa pidetään pidempiä ja laajempia (80-tai yli 100 tuntia) kokemusasiantuntijakoulutuksia. Näitä koulutukseen hakevat ovat myös toivoneet.

KoKoA -Koulutetut Kokemusasiantuntijat ry:n jäsenkyselyssä tuli ilmi, että ennen koulutusta työelämässä oli kiinni 30% vastaajista ja heitä koulutuksen käytyään 66% oli kiinni työelämässä.

Esteenä yhtenäiselle palkkiokäytännölle on myös yksilöiden kohdalla kannustinloukut, jolloin tehdään työtä myös korvauksetta, kun ei jakseta vielä byrokratiaa siihen päälle. 

Positiivisena on asiakasosallisuuden ja osallistamisen arvon yleinen kasvu. 

 

Liitteet
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Muutoksen tarve on ollut selkeästi esillä KoKoA -Koulutetut Kokemusasiantuntijat ry:n toiminnan kautta. Välitämme työtehtäviä valtakunnallisesti, joten tiedämme miten ne ovat vuosien varrella muuttuneet ja millaisia muutoksia koulutuksiin siksi tarvitaan.

Jäseniksemme haetaan valtakunnallisessti hyvinkin erilaisista koulutuksista ja valmennuksista, joten meillä on niistä kertynyt paljon tietoa ja huomioita.

Suljetut haut, tai maksulliset koulutukset jättävät ihmisiä ulkopuolelle. Nämä ihmiset ovat meihin suoraan yhteydessä.

Lisäksi edustamme kaikenlaisia kokemustaustoja ja niiden laajeneminen asettaa myös erilaisia tavoitteita koulutuksiin. Pitkät juuret löytyvät mielenterveys-ja päihdetyöstä, mutta somaattisten sairauskien ja vammojen lisäksi jäsenistämme (yli 550) löytyy kokemustaustaa konkursseista ja uskontojen uhreiksi joutumisesta.

 

 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Useasta tähän liittyvästä asiasta neuvottelemme ja suosittelemme Kansallisessa kokemusasiantuntijatyöryhmässä. Jäseninä on erilaisia organisaatioita sairaanhoitopiireistä pieniin yhdistyksiin. Jäsenenä toiminnan käynnistämisen alussa (09-2020) on 36 organisaatiota.

Mukaan voi liittyä linkin kautta.

Liitteet
Tavoiteltu muutos

Yhtenäisyyttä kokemusasiantuntijakoulutuksiin sekä palkkioihin valtakunnallisesti on muutos jota tavoitellaan.

Koulutus ja - palkkiosuositusten mahdollisimman laaja käyttö auttaa yhdenvertaistamaan ja tasa-arvoistamaan koulutuksia valtakunnallisesti. 

Toteutussuunnitelma

Suuremassa kuvassa koulutusten maksuttomuus ja niihin mahdollisimman avoin haku tarjoaisivat mahdollisuuksia myös kaikille marginaaleille päästä koulutukseen ja osaksi palveluiden suunnittelua ja toteutusta. 

Koulutussuositukset on julkaistu seminaarissa 27.8.2020, voit katsoa etä-seminaarin tallenteen linkistä. 

Jatkossa niitä kehitetään ja jalkautetaan Kansallisen kokemusasiantuntijatyöryhmän organisaatioiden tuella, sekä muiden yhteisstyökumppaneiden ja kokemusasiantuntijoiden oman aktiivisuuden avulla.  

 

Liitteet
Koulutussuositukset on julkaistu seminaarissa 27.8.2020, avauspuheen piti Apulaispormestari Sanna Vesikansa, voit katsoa etä-seminaarin tallenteen linkistä. 
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Suosituksia ei ole annettu nyt ylhäältä käsin, vaan ne on luotu ruohonjuuressa. Ideologian edistämiseen sopien. Suositukset on kehitetty kokemusasiantuntijoiden ja yhteistyökumppaneiden kuten Mielen ry:n ja Ääni Kokemusasiantuntijuudelle-, sekä KAP Vantaa-hankkeiden kanssa. 

KoKoA -Koulutetut Kokemusasiantuntijat ry:n aluevastaavat ovat kommentoineet palkkiosuosituksia ja niiden määrittelyyn on käytetty jäsenkyselyn (kokemusasiantuntijat) lisäksi alueellisissa tapahtumissa kerättyjä tietoja jo toteutuneista ja pyydetyistä palkkioista.

Idean valinta

2020 julkaistut koulutussuositukset on tarkoitus jatkossa edelleen kehittää Kansallisen kokemusasiantuntijatyöryhmän voimin.

Liitteet
Ratkaisun perusidea **

On kaikkien etu, että kokemusasiantuntijoilla on mahdollisuus saada yhtä laadukas koulutus, asuivat he missäpäin Suomea tahansa. Suosituksiamme käytetään laajasti ja saavutamme yhteneväisyyttä, kun kaikki kykenevät tuomaan koulutuksen sisältöön näistä suosituksista yhteisesti tärkeiksi katsottuja asioita. Teksti on pyritty pitämään tarkoituksella sellaisena, että se on kaikkien ymmärrettävissä. Lisäksi olemme tehneet selkeän koulutusrungon esimerkiksi. Esiin on pyritty nostamaan myös yksityiskohtia, jotka auttavat ohjaamaan kohti onnistunutta koulutusta.

Liitteet
Kuva
Laadukas koulutus
Vinkit toimintamallin soveltajille **

Suositukset ovat joustavia. Mutta yksilöön kannattaa panostaa ja se resurssi pysyy siellä paremmin käytössä, kun kokemusasiantuntija kiinnittyy mahdollisimman hyvin tehtäviin. Siksi voi olla hyvä pyytää meiltä joku esittelemään myös meidän toimintaa ja rakennetaan yhteistyötä.

Me välitämme kokemusasiantuntijoille toimeksiantoja valtakunnallisesti.

Liitteet