Kokemusasiantuntijoiden ja ammattilaisten jaettu asiantuntijuus -iltapäivät
Mielenterveys- ja päihdehäiriöihin ja niistä puhumiseen liittyy yhä stigmaa. Yhteiskehittämisen ja osallistamisen -iltapäivien avulla ymmärrys ammattilaisten ja kat:ien kesken lisääntyy, kokemus- ja ammatillinen tieto yhdistyvät ja stigma vähenee.
Yksi Kansallisen mielenterveysstrategian 2020-2030 painopisteistä on "Mielenterveysoikeudet", mikä pitää sisällään mm. hyväksytyksi tulemisen ja syrjimättömyyden sekä oikeuden vaikuttaa kansalaisena, päätöksenteon osapuolena, vertaistoimijana ja kokemusasiantuntijana. Jotta mielenterveysoikeuksien toteutuminen saavutetaan, on tehtävä työtä ennakkoluulojen, virheellisten käsitysten ja vastakkainasettelun voittamiseksi.
Tarve ja idea tilaisuuksien järjestämiseen nousi esille, kun itsetuhoista taustaa omaavaa kokemusasiantuntijaa ei löytynyt puhumaan koulutukseen. Mielenterveys- ja päihdeongelmista puhuminen stigman vähentämiseksi koetaan tärkeänä kokemusasiantuntijoiden keskuudessa, mutta kynnys lähteä kertomaan omaa tarinaa ison joukon eteen on korkea ja vaatii paljon rohkeutta kokemusasiantuntijalta.
Kokemusasiantuntijoille ja ammattilaisille suunnattujen, jaettuun asiantuntijuuteen perustuvien iltapäivätilaisuuksien teemana oli mielenterveys- ja päihdehäiriöihin liittyvä häpeän kokemus ja sen vähentäminen. Tilaisuuksia järjestettiin kolme ja niiden teemat olivat häpeän käsitteleminen, stigman vähentäminen sekä rohkeus puhua/ottaa puheeksi.
Tavoitteena oli, että yhteiskehittämisen avulla ymmärrys ammattilaisten ja kokemusasiantuntijoiden kesken lisääntyisi sekä kokemustieto ja ammatillinen tieto yhdistyisivät, jolloin kokemusasiantuntijat ja ammattilaiset oppisivat toinen toiseltaan ja saisivat uusia työkaluja yhteistyöhön.
Tilaisuuksien tarkoituksena ei ollut koulutus/luennointi, vaan osallistujien osallistaminen vastavuoroiseen ja ajatuksia herättävään keskusteluun pienryhmätyöskentelyn avulla.
Jaettu asiantuntijuus-iltapäivätilaisuuksien suunnittelu- ja toteutustyöryhmään kuului satakuntalaisia mielenterveys- ja päihdetaustan omaavia kokemusasiantuntijoita sekä heidän kanssaan työskenteleviä ammattilaisia. Lisäksi työryhmässä oli Satakunnan Yhteisökeskuksen yhteisökoordinaattori sekä Itsemurhien ehkäisy Satakunnassa ja Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hankkeiden edustajat. Työryhmän koolle kutsujana oli Itsemurhien ehkäisy Satakunnassa -hanke.
Yhdessä keskustellen sovittiin tilaisuuksien teemasta, sisällöstä sekä toimijoiden rooleista. Sovittiin, että järjestetään kolme eri tilaisuutta kolmella eri paikkakunnalla häpeän käsitteleminen (Rauma), stigman vähentäminen (Pori) sekä rohkeus puhua/ottaa puheeksi (Harjavalta), ja kunkin paikkakunnan kokemusasiantuntija ja ammattilainen toimivat tilaisuuksien alustajina.
Lyhyiden alustusten tarkoitus oli herätellä osallistujat iltapäivän aiheeseen, jonka jälkeen osallistujat jaettiin pienryhmiin keskustelua varten. Jako pienryhmiin toteutettiin järjestäjien toimesta, jotta jokaisessa ryhmässä olisi mahdollisimman kattava edustus eri yksiköistä ja ammattiryhmistä. Jokaisessa pienryhmässä oli myös kokemusasiantuntija ja ammattilainen suunnittelutyöryhmästä. Pienryhmätyöskentelyä varten osallistujille annettiin muutama apukysymys keskustelun tueksi.
Pienryhmätyöskentelyn jälkeen kokoonnuttiin jälleen yhteen ja purettiin pienryhmien tuotokset yhdessä keskustellen.
Iltapäivätilaisuuksien suunnittelutyöryhmässä hyödynnettiin asiakasosallisuutta ja alusta alkaen mukana oli mielenterveys- ja päihdetaustaisia kokemusasiantuntijoita sekä heidän kanssaan työskenteleviä ammattilaisia. Suunnittelutyöryhmäläiset myös osallistuivat tilaisuuksiin, toimien niiden alustajina sekä fasilitaattoreina pienryhmätyöskentelyssä.
Yhteiskehittämällä saadaan oikein kohdennettuja ja aidosti tarpeisiin vastaavia toimintoja. Samalla lisätään asiakkaiden ja ammattilaisten välistä kohtaamista, ymmärrystä, tietotaitoa ja yhteistyötä sekä ammattilaisten ymmärrystä siitä, mitä asiakkaat todella tarvitsevat. Lisäksi asiakkaiden osallisuuden kokemus ja sitoutuminen toimintoihin lisääntyvät.
Tilaisuuksia markkinoitiin mielenterveys- ja päihdetaustaisille kokemusasiantuntijoille sekä heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille, koska häpeän käsitteleminen, stigman vähentäminen sekä rohkeus puhua/ottaa puheeksi vaikealta tuntuvia asioita on erityisesti heille arkipäivää.