Kokemusasiantuntijuutta taiteen keinoin
Kokemusasiantuntijuutta taiteen keinoin on koulutusmalli, jossa kokemusasiantuntijat käyttävät taiteen keinoja ja menetelmiä oman tarinansa kertomisessa. Koettu kokemus tulee taiteen keinoin toipujalle helpommaksi kertoa ja ymmärrettävämmäksi kuulla
Kokemusasiantuntija taiteen keinoin - kouluttajan oppaan kirjoittajat Metsälintu Pahkin ja Annukka Valo ovat avanneet teorioita ja käytäntöjä, joihin koulutusmalli pohjautuu:
- Koulutusmallin didaktiikka pohjautuu sosiokulturaaliseen- ja humanistiseen oppimiskäsitykseen. Opetus etenee yhteistoiminnallisina sekä kehollisina metodeina, joissa lähdetään liikkeelle oppijoiden omista kokemuksista. Ohjaajalle tärkeitä työvälineitä ovat lähikehitysvyöhyke, ohjaava opetus sekä reflektointi.
- Oppimisprosessin edetessä vastuu siirtyy ohjaajalta oppilaalle, mikä samalla tukee myös koulutuksen sisältämää toipumisorientaatiota
- Koulutusmallissa on otettu huomioon erilaiset oppijat ja oppimisen tavat. Tässä yhteydessä erilaisilla oppijoilla viitataan henkilöihin tai ryhmiin, joilla on haasteita oppimisessa ja oppimisvaikeuksia.
Kokemusasiantuntija on henkilö, joka on käynyt kokemusasiantuntijakoulutuksen, ja jolla on omakohtaista kokemusta jostakin psyykkisestä tai fyysisestä sairaudesta, vammasta tai muusta vaikeasta elämäntilanteesta.
Kokemusasiantuntijat tekevät tärkeää työtä tietoisuuden lisääjinä, palveluiden kehittäjinä ja tasa-arvon puolestapuhujina. Kokemusasiantuntijat lisäävät ymmärrystä ihmisten välille.