KokoNainen-opassarja, näkökulmia ja työvälineitä naiseuden huomioimiseen osana päihteistä toipumista
KokoNainen-opassarja on kehitetty työvälineeksi sosiaali-ja terveysalan sekä seurakuntien työntekijöille, jotka kohtaavat työssään päihdehaittoja kokevia naisia.
Oppaat tarjoavat työotteen, jossa naiseus nähdään voimavarana päihteistä kuntoutumisessa sekä vertaisryhmämallin.
Päihteiden käyttö on monella tapaa sukupuolittunutta. Naisten päihteiden käyttö on edelleen kulttuurisesti ja yhteiskunnallisesti asia, johon liittyy vahvaa stigmatisointia ja moraalisia kannanottoja ja mielipiteitä. Naiset kantavat syyllisyyttä paitsi päihteiden käytöstään myös siitä, etteivät täytä niitä odotuksia ja rooleja, joita yhteiskunta naisille asettaa.
Naiset ovat vähemmistöä päihteiden käyttäjissä ja päihdepalveluissa, vaikkakin naisten päihteiden käyttö on lisääntynyt viime vuosina. Päihdepalvelut ovat rakentuneet miesten tarpeisiin ja naisten päihteiden käyttöön ja naiseuteen liittyviä erityispiirteitä ei palveluissa aina osata tai pystytä huomioimaan.
Naisten päihteiden käyttö ja siitä kuntoutuminen on monimutkainen vyyhti ja naiset tarvitsevat päihteiden käytöstä toipuakseen sukupuolierityistä, juuri naisille räätälöityä pitkäaikaista tukea.
Toimintamallin on Yhdessä kokoNAINEN -hankkeen kokemusten perusteella havaittu soveltuvan parhaiten naisille, jotka ovat tehneet tai haluavat tehdä muutoksia päihteiden käyttöönsä. Toiminnan voidaankin ajatella soveltuvan erityisesti kuntoutuksen jälkitukivaiheeseen, jossa tuetaan saavutettua päihteettömyyttä ja pyritään ehkäisemään retkahduksia sekä tukemaan toipumista kokonaisvaltaisesti.
Toimintamalli on suunnattu erityisestä päihteiden käytöstä toipuville naisille, sille asiakasnaisten ja kokemusasiantuntijoiden kokemusten mukaan toimintamallissa käsiteltävät aiheet soveltuvat parhaiten jo toipumisvaiheessa oleville naisille.
Kehittämisessä on höydynnetty muutamaa koulutettua kokemusasiantuntijaa, jotka ovat olleet hankkeen toiminnassa mukana sekä asiakkaina että kehittäjäryhmän jäsenenä. Lisäksi toimintamallin sisältöjen kehittämistä ja ryhmätoimintaa varten on tehty kyselyjä ja haastatteluja hankkeen asiakasnaisille. Ryhmähaastatteluilla on hankittu lisää ymmärrystä siitä, mitkä ryhmätoiminnan käytännöt ovat toimivia ja mitkä ryhmämallin teemasisällöt ovat merkityksellisimpiä.