Koordinoitu ja osallistava hyvinvointityö kunnissa

Kuntiin nimetyt hyvinvointikoordinaattorit ja -yhdyshenkilöt koottiin maakunnalliseksi vertaistukiryhmäksi.

Toimintaympäristö **

Kunnat kirjaavat hyvinvointikertomuksia valtuustokausittain. Tähän ne käyttävät sähköistä hyvinvointikertomustyökalua. Monesti sääntömääräistä työtä tehdessä unohtuu, että hyvinvointityö koskettaa myös kuntalaisia, yrittäjiä ja järjestöjä. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kuntien hyvinvointityöhön halutaan tuoda lisää ruohonjuuritason toiminnallisuutta, joka lisäisi kuntatalaisten, asukkaiden, yritysten ja yhdistysten osallisuutta.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Tarvitaan suora väylä asukkaalta, asuinympäristöistä ja arkielämästä kunnan hyvinvointityöhön, sujuvaan arkeen ja asioihin joihin henkilöt voivat itse vaikuttaa. Tämä lisäisi omaehtoisuutta elämän valinnoissa liittyen vapaa-aikaan, liikkumiseen, turvallisuuteen ja terveisiin elämäntapoihin.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kuntien hyvinvointikoordinaattorit ja -vastaavat henkilöt koottiin asiantuntijaryhmäksi, joka Yhdessä ei olla yksin -hankkeen aikana kokoontui yhdeksän kertaa. Puheenjohtaja oli sairaanhoitopiirin perusterveydenhoitoyksikön hyvinvointikoordinaattori ja sihteerinä toimi Yhdessä-hankkeen projektipäällikkö. Ryhmän kokoukset valmisteltiin etukäteen siten, että käsiteltiin ajankohtaisia asioita ja toivottuja teemoja. 

Tavoiteltu muutos

Vertaistukea maakunnan eri kuntien hyvinvointityöstä vastaaville. Hyvien käytänteiden siirtämistä. 

Muutoksen mittaaminen

Kuntien hyvinvointisuunnitelmien sisältöä seurattiin.

Toteutussuunnitelma

Säännölliset asiantuntijaryhmän kokoontumiset, hyvin valmistellut tapaamiset, jälkeen päin osallistujille muistiot sähköpostilla ja yleisesti muistiot saataville kotisivuille.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Hankkeen järjestämissä tapahtumissa kerättiin kuntalaisilta tietoa arjen sujuvuudesta ja mahdollisuuksista osallisuuteen.

Liitteet
Kuva
Kyselyt
Eri yhteyksissä kerättiin kyselyillä tietoa hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja yksinäisyyden kokemuksista.
Ideointi

Hankkeen päätyttyä sairaanhoitopiiri jatkaa asiantuntijaryhmän koollekutsujana. Yhteisökehittäjänä säilyy sosiaalialan osaamiskeskus. Kunnissa huolehditaan, että yhteyshenkilön vaihtuessa yhteys ryhmään siirtyy uudelle edustajalle.

Ratkaisun perusidea **

Jokaisessa kunnassa on oman perinteinen tapansa tehdä suunnitelmallista hyvinvointityötä. Tämä toteutuu helpoimmin toimialoittain jaettuina vastuina. Tärkeää on myös osallistaa asukkaat mukaan hyvinvointityöhön!

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Määritelty koordinaatiotaho (Keski-Suomessa sairaanhoitopiiri). 

Verkostomainen tapa toimia.

Avoimuus kuntien kesken.

Osallistujat keskenään yhdenvertaisia.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Jokaiseen kuntaan tulee nimetä hyvinvointityöstä vastaava henkilö. Tämän lisäksi olisi tärkeää nimetä kunnan organisaatiosta henkilö, jonka tehtäviin kuuluu yhdistys- ja järjestömaailman kanssa yhteyshenkilönä toiminen. Tämän kumppanin, em. maailman, puolella tulisi nimetä samalla lailla yhteyshenkilö. Tiedonkulkua kunnan ja asukkaiden välillä tulee edistää.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Tieto paikallisista ratkaisuista ja paikallisista toimijoista (asukastoiminta ja järjestöt) on lisääntynyt.

Osallistavia työkaluja on otettu käyttöön.