Korttelikaverit asunnottomuuden ehkäisijöinä - etsivän asumissosiaalityön malli
Korttelikaveri-toiminta on ammattilaisten ja kokemusasiantuntijoiden työparityöskentelynä toteutettavaa etsivää asumissosiaalityötä.
Korttelikaverit-hankkeessa vastataan esimerkiksi hallituksen asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelmassa (2016 – 2019) esitettyyn tarpeeseen löytää keinoja asunnottomuuden ehkäisyyn. Lisäksi projektissa vastataan muun muassa useissa hallituksen kärkihankkeissa esitettyyn tarpeeseen kehittää tarkoituksenmukaisia palveluita sekä lisätä heikommassa asemassa olevien osallisuutta.
Helsingissä elää joukko huono-osaisia nuoria aikuisia, jotka eivät uskalla, jaksa tai joita ei kiinnosta lähteä ihmisten ilmoille. Pienituloisuus, kouluttamattomuus tai vähäinen koulutus sekä toistuvat vastoinkäymiset ja epäonnistumisen kokemukset altistavat yksinäisyydelle ja ulkopuolisuudelle. Sellainen johtaa usein toimijuuden lukkiutumiseen ja elinpiirin supistumiseen. Myös asunnottomuuden riski kasvaa.
Vaikka ihmiset ovat asumispalveluiden piirissä, ammattilaiset eivät välttämättä ole onnistuneet luomaan heihin avointa ja luottamuksellista suhdetta. Heillä on usein haasteita kiinnittyä muihin palveluihin.
Korttelikavereiden työtiimiin kuuluu aina ammattilaisia sekä kokemusasiantuntijoita, mikä mahdollisti uusien toimintatapojen luomisen ja vaikuttavamman asiakastyön toteutumisen. Työparimallilla tavoitetaan myös paremmin niitä asiakkaita, joita ei ole perinteisellä sosiaalityöllä tavoitettu.
Toiminnassa mukana olevien asumisyksiköiden henkilökunta on tärkeässä roolissa toiminnan onnistumisen sekä kehittämisen kannalta. On tärkeää, että toimintaa suunniteltaessa ja sen jalkauduttua huomioidaan yksiköiden erot ja tarpeet, työntekijöiden toiveet ja kehittämisehdotukset sekä toteutetaan toimintaa myös yhdessä, jotta toiminta saadaan aidosti osaksi yksiköiden arkea ja hyödynnettyä yhteisöllisyyden elementtejä.
Ohjausryhmän jäsenilla on monipuolista tietoa hankkeen kannalta oleellisista aiheista: osallisuus, syrjäytyminen, asumispalvelut, päihdetyö, vertaistyö
Mukana on ollut muita tahoja kuten Vailla vakinaista asuntoa ry ja Helsingin seudun ympäristöpalveluiden ja Y-säätiön Kestävän asumisen kummikokeilu. Hyviä kokemuksia yhteistyöstä oli myös Asumisen tuen sosiaalityöntekijän kanssa. Kokemukset yhteistyöstä Astun kanssa jäivät vielä vähäisiksi, mutta lyhyenkin yhteistyön perusteella heräsi vahva ajatus siitä, miten hyödyllistä Astun ja korttelikaveri-toiminnan yhteistyö voisi olla tiiviimmän tuen tarpeessa oleville asiakkaille jo asuntoon jonottamisen aikana, asuntoon muuttaessa tai asunnon menettäessä.
Vaikutukset heikossa asemassa oleviin asukkaisiin:
1) Arvokkuuden ja merkityksellisyyden kokemuksen myötä asukas saa uusia näkökulmia elämäänsä ja uskaltaa liittyä yhteiseen toimintaan. Heikossa asemassa olevien osallisuus, motivaatio ja hyvinvointi lisääntyvät.
2) Korttelikavereiden toiminnassa löydetään keinoja osallisuuden ja motivaation lisääntymiseen sekä lupaavia keinoja ehkäistä asunnottomuutta ja katkaista sukupolvittuneita huono-osaisuuden ketjuja.
Vaikutukset asumisyhteisöjen sosiaaliseen ympäristöön:
Löydetään keinoja vähentää huono-osaisuudesta johtuvia ja ympäristöön kohdistuvia sosiaalisia ja taloudellisia seurauksia. Vaikutukset paikalliseen palvelujärjestelmään:
1) Korttelikaverit tarjoavat yhden keinon ja paikan, johon heikossa asemassa oleva ja asunnon menettämisen riskissä oleva ihminen voidaan ohjata.
2) Lisääntyy ymmärrys siitä, miten voidaan vähentää asunnon menettämisen uhkaa.
3) Saadaan etsivän työn ja vertaistyön välineitä osaksi asumissosiaalityötä.
Vaikutukset yhteiskuntaa:
Enemmän hyvinvointia samalla rahalla; vastentahtoinen palveluriippuvuus ja taloudellinen riippuvuus vähenevät. Tätä vaikutusta havainnollistetaan kahden esimerkkihenkilön kolmella vaihtoehtoispolulla.
Vaikutuksia seurataan laadullisen ja määrällisen seurantatiedonkeruulla.
• Korttelikaverit haastatellaan kaksi kertaa vuodessa
• Viittä korttelikavereihin tutustunutta asukasta haastatellaan vuosina 2019– 2020
• Asumisyksiköiden henkilökunnalta kerätään seurantatietoa kyselyinä ja jatkuvana tiedonkeruuna
• Asukkailta kerätään seurantatietoa anonyyminä kyselynä
Korttelikaveruus perustuu toiminnallisuuteen, tilallisuuteen, arvon antamiseen, luottamukseen ja mahdollisimman vähäiseen valta-asetelmaan. Korttelikaveiden ote on kaverillinen, mutta he ovat myös yhteyshenkilöitä palvelujärjestelmään ja kokemustiedon tulkkeja. Korttelikaveri ymmärtää ja muistaa, että vapaa yhdessä oleminen luo usein tilaa, jossa myönteisten tunnelmien, onnistumisten ja usein myös myönteisen sattumanvaraisuuden ansiosta syntyy uusia, eteenpäin vieviä näköaloja, voimia ja arvoja. Mutta siihen tarvitaan aikaa ja läsnäoloa. – "Olemista, ei käsitteitä ja tiukan tavoitteellisia palveluputkia.”
Toimintasuunnitelmana on, että korttelikaverit kiertävät asumisyksikköjä asukkaiden ja yksiköiden henkilökunnan kanssa sopimiensa aikataulujen mukaan. Asukkaat voivat liittyä korttelikavereiden toimintaan, ja korttelikaverin voi kutsua myös kotiinsa kylään. Kun aika on kypsä, lähdetään isommalla tai pienemmällä porukalla vierailu- ja tutustumiskäynneille, esimerkiksi kuntosalille, elokuviin, yhteisöruokailuun, toimintakeskuksiin ja matalan kynnyksen paikkoihin. Tarvittaessa ja asukkaan toiveesta korttelikaveri saattaa mielenterveyspalveluihin, sosiaalityöhön tai työelämäosallisuutta lisäävään toimiin tai auttaa satunnaistöiden etsimisessä. Korttelikaveri kulkee asukkaan rinnalla ja valmistaa myönteiseen siirtymään, joka voi olla sosiaalisen suhteen solmiminen, uuden harrastuksen aloittaminen tai työelämän tutustuminen. Siirtymien ketju pyritään pitämään mahdollisimman katkeamattomana. Asukkaan luottohenkilönä tai kaverina ollaan niin pitkään kuin hän haluaa, kuitenkin korkeintaan projektin loppuun vuoteen 2020 saakka. Hankkeen päättyessä asukkaat valmistetaan suhteen päättymiseen ja heille etsitään yksilöllinen jatko.
Kohderyhmänä ovat olleet 18 - 35-vuotiaat helsinkiläiset nuoret aikuiset, jotka asuvat asunnottomien- tai päihdehuollon asumisyksiköissä. Kohderyhmällämme on usein kasautuneita ongelmia, kuten riippuvuussairauksia, mielenterveysongelmia, taloudellisia haasteita, haastavia ihmissuhteita, vähäinen koulutus sekä toistuvia epäonnistumisia ja vastoinkäymisiä. He ovat usein syrjäytyneitä tai vaarassa syrjäytyä, jonka seurauksena yksinäisyys ja ulkopuolisuuden kokemus ovat kasvaneet. Osa näistä nuorista aikuisista kokee jopa asunnosta poistumisen ahdistavana ja lisäksi heiltä puuttuu arkea rytmittävät toiminnot, kuten koulu, työ tai muu vapaa-ajan toiminta. Vaikka nämä ihmiset ovat asumispalveluiden piirissä, ammattilaiset eivät ole onnistuneet luomaan heihin avointa ja luottamuksellista suhdetta.
Korttelikaverit on sekoitus asumissosiaalityötä, vertaistyötä ja yhteisötyötä, missä hyödynnetään työparimallityöskentelyä.
Korttelikaverien toimintamalli muokkaantui erilaisten kokeilujen kautta. Alla esiteltyjen toimintamallien jälkeen päädyttiin lopulliseen toimintamalliin. Mallia muokattiin asukkaiden, sopimusyksiköiden henkilökunnan, hanketyöntekijöiden ja ohjausryhmän keskustelujen ja palautteen perusteella.
TOIMINTAMALLI 1
Viikko+viikko malli
Viikko+viikko mallilla pyritään seuraaviin tavoitteisiin:
- Ylläpitää jo luotuja Korttelikaveri-suhteita. Korttelikaveria mahdollisuus nähdä viikoittain yksikössä ja ulkopuolella.
- Yksikön ulkopuolinen toiminta ja yhdessä olo vahvistavat myös ei-virallista roolia ja korttelikaverit pääsevät tutustumaan kohdattuisiin ihmisiin eri tavalla kuin yksiköissä.
- Uusien asukkaiden tavoittaminen. Erityisesti vaikeasti tavoitettavat asukkaat eivät välttämättä lähde heti toimintaan mukaan, vaan tutustuminen vaatii säännöllisyyttä ja toistuvuutta, jotta luottamus syntyy. Tämän vuoksi säännöllinen läsnäolo yksiköissä tärkeää.
- Tarkoitus on, että myös vähemmän sosiaaliset ja aktiiviset ihmiset pystyisivät osallistumaan toimintaan heille mieluisalla tavalla, jonka vuoksi myös yksilötapaamisia, vaikka kotona mahdollista järjestää.
- Yksiköissä käydään pääsääntöisesti työparina: työssä jaksaminen, parityöskentelyn kehittyminen, asukkaat tutustuvat kaikkiin korttelikavereihin, yksiköiden työntekijät tutustuvat kaikkiin korttelikavereihin, ”ryhmän vetovoima”, toisen korttelikaverin mahdollisuus irrota järjestetystä ohjelmasta esim. yksilökeskusteluun ja toinen jää pitämään toimintaa yllä, korttelikaveri-toimintamalli muotoutuu osaksi yksikön arkea
- Ulkoviikolla korttelikavereilla mahdollisuus sopia vapaammin tekemisiä ja näkemisiä kohdattujen ihmisten kanssa. Toiminta osittain myös suunnittelematonta, esim. Korttelikaveri soittaa ja pyytää kahville -> tulee ei-virallinen kokemus.
- Ulkoviikolla toiminta ei rajoitu yksikkökohtaiseksi, vaan eri yksiköiden asukkailla mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin.
- Säännöllinen toiminta luo turvallisuutta ja luottamusta, ei-etukäteen sovitut ja spontaanit tapaamiset/tekemiset tuovat vastapainoksi rentoutta ja ”vähemmän työntekijämäistä” olemusta.
YKSIKKÖVIIKKO
Matalan kynnyksen toiminta
- Yksiköissä tapahtuva toiminta
- Ei vaadi asukkailta kotoa lähtemistä
- Ei vaadi etukäteen ilmoittautumista tai sitoutumista
- Paikalla muita tuttuja, ei tarvitse osallistua vieraan ryhmän toimintaan
- Korttelikaverin voi tavata myös omassa asunnossa/huoneessa, jos ei halua osallistua ryhmätoimintaan
- Toiminta voi olla esimerkiksi: pelaamista, leipomista, leffan katselua, keskustelua, oleskelua, askartelua, keskustelua jne.
- Yksiköstä ulos saattaen
- Korttelikaverit tulevat ensin yksikköön, vaikka tekeminen olisikin muualla. Lasketaan kynnystä lähteä ulos, ei tarvitse lähteä yksin.
- Korttelikavereilla aina matkakortti mukana, jolla voi maksaa asukkaan matkan, joten rahattomuus ei este mukaan lähtemiselle.
- Vaikka tekeminen olisikin muualla, Korttelikaverit tulevat sen verran etuajassa, että ehtivät rupatella myös niiden asukkaiden kanssa, jotka eivät vielä halua osallistua talon ulkopuoliseen toimintaan.
- Näissä aktiviteeteissa mukana vain oman yksikön asukkaita, laskee kynnystä osallistua.
Toiminta voi olla esimerkiksi: keilaaminen, luontokävely, pihapelit, kahvilla käynti, hengailu jne.
ULKOVIIKKO
Aktiivisempi toiminta
- Yksiköiden ulkopuolinen toiminta
- Korttelikaverit järjestävät yksiköiden ulkopuolista toimintaa joka toinen viikko, johon kaikkien yksikköjen asukkailla on mahdollisuus osallistua. Mahdollisuus tavata uusia ihmisiä, mutta tutut Korttelikaverit kuitenkin paikalla ns. turvana.
- Oman kodin ulkopuolista säännöllistä tekemistä elämään, ei kuitenkaan kovin sitovaa. Välillä jotkin aktiviteetit voivat olla etukäteen sovittavia tai osallistujamäärä on rajattu.
- Löytää uusia ympäristöjä, tekemistä ja paikkoja, joissa voi jatkossakin käydä ja viettää aikaa.
- Sitoutuminen/halu osallistua Korttelikaveri-toimintaan vahvistuu
YKSILÖTAPAAMISET
- Mahdollisuus tavata Korttelikaveri myös kahden kesken, jos tarve keskustella tai ei halua osallistua yhteiseen toimintaan.
Toimintamallin hyödyt:
- Jää enemmän aikaa sopia tapaamisia yksittäisten ihmisten kanssa yksikön ulkopuolelle
- Hanketyöntekijällä mahdollisuus suunnitella omaa toimintaa enemmän
- Jatkuva ”suunnitelma” milloin toimintaa toteutetaan yksiköissä tai ulkopuolella, tuo tiettyä rakennetta ja pysyvyyttä asukkaille sekä työntekijöille
Toimintamallin haasteet:
- Käyntejä yksiköissä vain noin 2krt/kk, jolloin tiiviin ja luottamuksellinen suhteen luominen vaikeampaa niihin, joita ei saada houkuteltua yksikön ulkopuolelle
- Hanketyöntekijöille enemmän kuormitusta oman työn suunnitteluun
- Jatkuva suunnitelma joustamattomampi, koska asiakastyönlisäksi verkostoja, tiimikokouksia, työnohjaus jne.
TOIMINTAMALLI 2
Tiiviimmin läsnä
Viikko+viikko mallin jälkeen lähdimme kokeilemaan tiiviimpää käymistä yksiköissä. Erityisesti lisäsimme käyntejä Spotissa, koska siellä käyviä ihmisiä oli jo aiemman kokemuksen perusteella haastavampi tavoittaa. Halusimme saada selville, auttaako ihmisten tavoittamista se, että korttelikaverit olisivat tiiviimmin paikalla siellä missä ihmiset viettävät aikaansa. Erityisesti tavoittamista hankaloittavaksi tekijäksi koettiin ihmisten akuutti päihdeongelma. Noin kolmen viikon kokeilun aikana toinen projektityöntekijöistä kävi ainoastaan Spotissa. Tämän kokeilun jälkeen jatkoimme Spotissa käyntejä kerran viikossa.
- Noin kolme kertaa kuukaudessa käynnit neljässä yksikössä
- Näin yksikön asukkailla mahdollisuus nähdä korttelikavereita lähes joka viikko, jolloin kontakti säilyy paremmin myös niihin, joita ei saada lähtemään asumisyksikön ulkopuolelle
- Lisäksi paremmat mahdollisuudet tavoittaa niitä ihmisiä, joille kynnys poistua kotoa on suuri.
- Pääsääntöisesti tehty yksilötyönä, mutta mahdollisuus toimia myös pareittain.
- Suunniteltu toimintaa kuukausi kerrallaan, jotta yksiköissä käynnit voidaan sovittaa muiden menojen kanssa.
- Kerran viikossa viikkokokous, johon koko työryhmä osallistuu.
Toimintamallin plussat:
- Tiiviimmin yksiköissä -> korttelikaverit tulevat tutummiksi koko asumisyksikölle (asukkaille ja henkilökunnalle)
- Selkeämmät raamit kuukaudessa
- Paremmat mahdollisuudet tavoittaa syrjäytyneempiä asukkaita, jotka eivät poistu usein yksikön ulkopuolelle
Toimintamallin haasteet:
- Jää vähemmän aikaa yksiköiden ulkopuolisen tekemisen järjestämiselle
- Toiminta ei yhtä spontaania, koska menoja sovittu etukäteen
- Vapautta oman tekemisen suunniteluun vähemmän
- Kokemusasiantuntijat kokivat ettei mallissa yhtä paljon mahdollisuutta suunnitella omaa tekemistä ja käynnit yksiköissä ”pakkopullaa”.