Kotihoidon arviointitiimi, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue, RRP, P4, I1

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen yhtenäisen kotihoidon arviointitiimin kehittäminen ja kuvaus.

Toimintaympäristö

Arviointijakso on kuntouttava, jolloin voidaan vaikuttaa raskaampien palveluiden siirtymiseen ja mahdollistaa kotona asuminen. Moniammatillinen yhteistyö arviointijaksolla on tärkeää, sillä esimerkiksi osastoilta kotiutuminen tullee tapahtumaan yhä nopeammin ja "toipilaampana". 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Ennen hyvinvointialueelle siirtymistä Itä-Uudenmaan kuntien arviointitiimien toimintatavat ovat olleet erilaisia. Hyvinvointialueelle siirtymisen myötä toimintatavat yhtenäistetään ja laaditaan alueellinen malli. Tavoitteena ovat yhdenvertaiset ja tasalaatuiset palvelut. 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluu seitsemän kuntaa, jotka ovat Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo. Asukkaita alueella on noin 99 000.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Arviointijakson tarkoitus on turvata kotona asuminen toimintakyvyn muuttuessa esimerkiksi sairaalajakson jälkeen. Tavoitteena on asiakkaan toimintakyvyn vahvistaminen ja pärjäämisen tukeminen yhdessä asiakkaan ja läheisten kanssa. Arviointijakson avulla pyritään vaikuttamaan raskaampien palveluiden siirtymiseen. 

Arviointijakso on kuntouttava. Jakson toteuttamisessa ovat mukana asiakkaan tarpeiden mukaisesti muodostuva ammattilaisten tiimi. Kokonaistilanne kartoitetaan huomioimalla hoidollisen, fyysisen, sosiaalisen ja psyykkisen tuen tarpeet. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämiseen on osallistunut kotihoidon tulosyksikköpäällikkö ja palveluvastaavat, arviointitiimin esihenkilö, ikääntyneiden asiakasohjauksen tulosyksikköpäällikkö ja palveluvastaava sekä RRP-hankkeen projektikoordinaattori. Lisäksi kehittämiseen on osallistunut:

  • kotikuntoutus
  • arviointitiimin henkilöstö
  • kotihoidon henkilöstö
  • sairaalan kotiutushoitajat
  • terveyskeskussairaalapalveluiden osastot
  • tiedolla johtamisen asiantuntijat

Kehittämistyössä on hyödynnetty jo olemassa olevia hyviä käytänteitä sekä benchmarkattu kolmen hyvinvointialueen malleja.

Kotihoidon arviointiimin kehittämisessä on tehty yhteistyötä myös tuottavuusohjelman vastuuhenkilön kanssa.

Tavoiteltu muutos

Kotona asumisen tukeminen, toimintakyvyn ylläpitäminen sekä voimavarojen vahvistaminen. Turvallinen ja sujuva kotiutuminen. 

Kotihoidon asiakkaaksi tullaan arviointijakson kautta.

Kotihoidon arviointitiimin prosessi, jossa jokainen tietää oman roolinsa. 

Muutoksen mittaaminen
  • Asiakasmäärä
  • Arviointijaksolla lopetetut käynnit (eivät siirry kotihoitoon)
  • Arviointi/ensikäynnit, jotka eivät johda arviointijaksoon