Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on laadittu moniammatillisesti kotihoidon laadunparannussuositus, jossa yhtenä tärkeänä osatekijänä on säännöllisen kotihoidon omalääkäritoimintamalli. Malli sisältää mm. ennakoivien hoitosuunnitelmien ohjeet. 

Toimintaympäristö **

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (jatkossa Pohteen) sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämissuunnitelman mukaisesti vahvistetaan kotiin annettavia palveluja takaamaan sekä asiakkaan että palvelurakenteen kannalta laadukasta, vaikuttavaa ja oikea-aikaista avun, tuen ja hoidon saamista. Palvelujen uudistamisen ajureina on edellisten lisäksi hyvinvointialueen talous sekä palveluja vakavasti uhkaava ammattitaitoisen henkilöstön puute. Entisin rakentein emme voi enää jatkaa. Yhtenä kotiin annettavien palvelujen vahvistamisena on ottaa koko Pohteen alueella käyttöön etälääketieteellisen tuen keskuksen palvelut. Edellä mainitun keskuksen palvelut ovat säännöllisen kotihoidon ja ikäihmisten asumispalveluiden asiakkaiden omalääkäripalvelut sekä tiivis lääketieteellnen tuki myös virka-aikana (ns. etälääkäritoiminta). Omalääkäripalvelut toteutetaan lääkäreiden ja hoitoyksiköiden tiiviinä yhteistyönä asiakas keskiössä. Yhdessä laaditut ennakoivat hoitosuunnitelmat ja sujuvat konsultaatiokanavat mahdollistavat hoidon jatkuvuuden ja asiakkaan tarpeen mukaisen hoidon toteuttamisen asiakkaan kotona myös tilanteissa, joissa terveydentila horjuu. Tällä pyritään vähentämään ns. raskaimpien palvelujen - kuten ensihoito, päivystys, sairaalapalvelut -käyttöä. Etälääketieteellisen tuen keskuksen rinnalla samanaikaisesti kehitetään sairaanhoitajien kotona asumisen tuen tilannekeskus- eli Kotas-tilannekeskustoimintaa ja Kotisairaalatoimintaa. Nämä palvelut yhdessä oma- ja etälääkäreiden kanssa mahdollistavat tarpeenmukaisen hoidon arvioinnin ja toteuttamisen asiakkaan arjen ympäristöissä. Tämän avulla vähenevät akuuttisairaalapaikat riittävät heille, joiden hoitoa ei voida syystä tai toisesta antaa kotona. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kehitystyön lähtökohtana oli tarve käydä yhteistä keskustelua kotihoidon tilanteen ja vaikuttavuuden parantamiseksi. Vuoden 2022 aikana moniammatillinen työryhmä geriatri Elina Heikkisen johdolla laati Pohteen kotihoidon laadunparannussuositukset. Työryhmän työskentelyn perustaksi kerättiin laajasti tietoa kotihoidon toimivuuden kokemuksesta niin kotihoidon työntekijöiltä kuin muiltakin ammattiryhmiltä. Tämän lisäksi saatiin useita vastauksia myös alueella toimivilta asiakas- ja potilasjärjestöiltä/yhdistyksiltä. Näiden kartoituksen pohjalta saatiin priorisoitua tärkeimmät kotihoidon laadun ja vaikuttavuuden lisääntymiseen liittyvät tekijät, joiden parissa työryhmä työskenteli.