Kotihoidon Mobi -mobiilikirjaus, Pirkanmaan HVA (RRP, P4, I1, TP5)
Pirkanmaan hyvinvointialueella pilotoitiin kotona asumista tukevissa palveluissa Mobi -mobiilikirjausta, jonka tavoitteena oli helpottaa hoitajien kirjaamiseen liittyvää työtä, yhtenäistää mobiililaitekantaa, sekä tuottaa kustannussäästöjä.
Mobiililaite pilotoitiin hyvinvointialueen ikäihmisten palvelulinjalla, kotona asumista tukevissa palveluissa, kahdessa kotihoidon yksikössä.
Kotihoidon ammattilaisilla on asiakaskäynneillä tarve kirjata ja tarkistaa sekä sosiaali- että terveyshuollon tietoja, käyttää eri sovelluksia esimerkiksi lääkkeiden, ruoka- ja hoitotarvikkeiden tilaamiseen ja tarvittaessa ottaa yhteyttä toisiin ammattilaisiin tai asiakkaan läheisiin.
Aiemmin edellä mainitut tarpeet toteutettiin osin puhelimella ja osin toimistolla tietokoneella. Tämä toimintatapa edellytti ammattilaisilta useiden salasanojen ja asioiden hallintaa ja muistamista.
Pilotin tarkoituksena oli testata mobiililaite, joka mahdollisti yhdellä kirjautumisella pääsyn tarvittaviin tietojärjestelmiin ja sovelluksiin ollen samalla helppokäyttöinen ja kustannustehokas.
Pilotissa on mukana ammattilaisia kotihoidon tiimeistä, laitetoimittajalta, hyvinvointialueen tietohallinnosta ja digikehittämisen tiimistä.
Kotihoidon ammattilaisten rooli on testata laitetta käytännössä, ilmoittaa havainnot eteenpäin ja osallistua säännöllisiin pilottiryhmän tapaamisiin.
Laitetoimittaja toimittaa laitteet sopimuksen mukaisesti, osallistuu pilottiryhmän säännöllisiin tapaamisiin ja puuttuu ilmoitettuihin havaintoihin laitetta koskien.
Hyvinvointialueen tietohallinnon ja digikehittämisen tiimin edustajat osallistuvat pilottiryhmän säännöllisiin tapaamisiin ja raportoivat pilotin etenemisestä palvelulinjalla.
Pilotin tavoiteltuna muutoksena on saada käyttöön laite, jossa on kotihoidon ammattilaisten tarvitsemat sovellukset helposti, yhdellä kirjautumisella käytettävissä, laite on kustannustehokas ja laitteiden hallinta niin määrällisesti kuin sovellusten osalta on yhdessä paikassa.
Pilotin aikana ryhmällä on säännölliset, viikoittaiset teams-tapaamiset, jossa käydään läpi laitteen käytettävyyttä ja mahdollisia kehityskohteita. Laitteen käytettävyyden mittarina toimii kotihoidon ammattilaisten kokemukset laitteen käytöstä arjen työssä.