Kotiin vietävä lääkärimalli (RRP, P4, I1)
Kotiin vietävällä lääkärimallilla tuetaan kotona asuvia iäkkäitä ennakoivilla vuositarkastuksilla.
Tunnistettiin, ettei hyvinvointialueella ole hauraille ja haavoittuvassa asemassa oleville kotona asuville iäkkäille riittäviä terveydenhuollon palveluja, kuten liikkuvia lääkäripalveluja. Toimintamallissa kehitetään seuraavia kokonaisuuksia:
-
Kotiin vietävän lääkärityön kehittäminen
-
Kaikille kotihoidon asiakkaille omalääkäri
-
Arvioinnit ennen lääkärin vuosikontrollia
-
-
Omaishoitoperheiden kotiin vietävä lääkärityön pilotti
-
Pilotin omaishoidettavalle ja omaishoitajalle
-
Kartoituskäynti ennen lääkärin vuosikontrollia
-
Arkisin toimiva terveysneuvonta
-
Kotihoidon ja omaishoitoperheiden terveydenhuollon palvelut on nykyisellään järjestetty terveysaseman kautta. Vuoden 2024 alusta olemme aloittaneet VAKEn kotiin vietävien palveluiden kehittämisen osana HYVÄikä-hanketta. Tämän myötä kotihoidon ja omaishoidon lääkäripalveluja laajennetaan vaiheittain.
Uudessa lääkärimallissamme jokaiselle kotihoidon asiakkaalle ja pilotin omaishoidettavalle nimetään omalääkäri. Omalääkäri vastaa kokonaisvaltaisesti asiakkaiden hoidosta. Hän suorittaa ennakoivia vuosittaisia tarkastuksia ja tapaa asiakkaan ainakin kerran vuodessa. Nämä kattavat tarkastukset toteutetaan asiakkaan kotona ja niiden aikana tehdään tiivistä yhteistyötä lääkärin ja hoitajan kesken. Tarkastuksessa tehdään ennakoiva hoitosuunnitelma ja käsitellään muun muassa asiakkaan lääkitystä, kuntoutusta ja etuuksia. Lisäksi asiakkaan kanssa keskustellaan ja kirjataan ylös hoidonrajaukset. Omainen voi asiakkaan niin halutessa olla mukana tarkastuksessa. Lisäksi perheajattelun mukaisesti, omaishoitoperheiden pilotissa omaishoitajan terveyttä ja toimintakykyä mitataan ja tuetaan. Tarkastusten tavoitteena on edistää asiakkaan vointia ja elämänlaatua sekä tuetaan kotona pärjäämistä.
Kotiin vietävällä lääkärimallilla ehkäistään ja hoidetaan akuutteja terveysongelmia sekä yleistä voinnin heikkenemistä. Ammattilainen voi konsultoida asiakkaan omalääkäriä tarvittaessa arkipäivisin virka-aikana, ja lääkäri voi tehdä akuutteja kotikäyntejä tarpeen mukaan.
Toimintamallin kehittämisessä on ollut mukana laaja moniammatillinen tiimi, joka on koostunut lääkäreistä, hoitajista sekä esihenkilöistä.
Muutoksella tavoitellaan asiakkaan ennakoivaa terveydentilan arviointia ja näin vältetään turhia päivystyskäyntejä sekä asiakkaan siirtymistä raskaampien palveluiden piiriin.
Omaishoito 2023 selvityksessä eri hyvinvointialueille todettiin noin puolella hyvinvointialueista omaishoitajille suunnattujen hyvinvointi- ja terveystarkastusten olevan huonosti saatavilla. Yhdistysten mukaan hyvinvointi- ja terveystarkastusten saatavuutta heikensi se, ettei niiden toteuttamiseen ole varattu riittävästi henkilöstöä. Omaishoitaja on itsekin usein iäkäs joka huolehtii esimerkiksi muistisairaasta puolisostaan. Tutkimusten mukaan he ovat riskissä uupua.
Omaishoitoperheitä tilastoitiin joulukuussa 2023 Vantaa-Keravan alueella. Yhteensä 572 omaishoitoperhettä, joista yli 75-vuotiaita 444, peittävyys 2,0 %. VAKElla teetettiin vuonna 2023 kysely omaishoitajille ja palveluohjaajille. Tuloksissa kävi ilmi, että vain 54.2 % :lle kyselyyn vastanneista omaishoitajista oli tarjottu hyvinvointitapaamista ja vain 41,7 % vastanneista omaishoitajista oli hyödyntänyt tarjotun hyvinvointitapaamisen. Ne omaishoitajat, jotka osallistuivat hyvinvointikyselyyn, kokivat hyvinvointinsa paremmaksi kuin muut vastaajat. Palveluohjaajien kyselyllä kartoitettiin omaishoitoperheiden toiveita omaishoitopalvelujen suhteen. Vastauksista kävi ilmi, että monet kaipaavat kotiin sairaanhoidollisia palveluita.
Webropol, OH-alkukyselyn mukaan:
- 22% pilotin omaishoitajista ei ole saanut riittävästi tukea hyvinvointialueelta viimeisen 6kk aikana oman terveytensä tueksi
- 7% pilotin omaishoitajista on jättänyt hakeutumatta terveydenhuollon palveluihin viimeisen 6kk aikana, koska liikkuminen palveluihin on haastavaa
- 10% pilotin omaishoitajista on jättänyt hakeutumatta terveydenhuollon palveluihin viimeisen 6kk aikana, koska omaishoidettavaa ei voi jättää yksin