Kotouttavat taloustaidot: maahan muuttaneille suunnattu taloustaitokurssi
Selkokielinen kurssimateriaali maahan muuttaneiden taloustaitojen vahvistamiseen. Hyvät taloustaidot edistävät kotoutumista ja integraatiota suomalaiseen yhteiskuntaan sekä luovat taloudellista turvaa erilaisiin elämäntilanteisiin.
Maahanmuuttajien talous- ja velkaongelmat ovat sekä Takuusäätiön että yhteistyötahojen havaintojen perusteella kasvaneet ja kärjistyneet viime vuosina. Maahanmuuttajien taloushaasteiden juurisyitä on muun muassa pienituloisuus, heikko talousosaaminen, puutteellinen kielitaito sekä suomalaisen yhteiskunnan puutteellinen tuntemus. Tietämättömyyden ja taitamattomuuden lisäksi kyse on myös rakenteellisista tekijöistä.
Maahanmuuttajien talousongelmista ei ole saatavilla tarkkaa tietoa. Maksuvaikeuksista kertova maksuhäiriömerkintä löytyy kuitenkin tilastollisesti useammin henkilöiltä, jotka eivät puhu äidinkielenään suomea tai ruotsia. Maahanmuuttajat ovat yliedustettuina myös asunnottomuustilastoissa. Taloudellista haavoittuvuutta lisäävät valtaväestöä heikompi työmarkkina-asema, laina- ja rahoitustuotteiden nopeatahtinen ja harhaanjohtava markkinointi, etuuksien eritahtinen maksuaikataulu sekä perintätoimijoiden epäselvä viestintä ja käytännöt.
Riittävä talousosaaminen on välttämätön edellytys sujuvalle arjelle uudessa kotimaassa. Rahaan liittyvät huolet aiheuttavat taloudellista, psyykkistä ja sosiaalista kuormittumista, jonka seuraukset ovat haitallisia niin yksilöille kuin yhteiskunnalle.
Taloustaitokurssien kohderyhmä on kolmansien maiden kansalaiset. Hankkeen alkuvaiheessa asiakasymmärrystä kerrytettiin tutustumalla Espoossa Omnian Osaamiskeskus OSKE:n toimintaan ja osallistumalla OSKE:n kotoutumiskoulutusten oppitunneille.
Ennen taloustaitokurssien pilotointia hankkeessa järjestettiin Erätauko-keskusteluja maahanmuuttajille matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa. Erätauko-dialogeissa keskusteltiin omien raha-asioiden hoitamisesta sekä niitä estävistä ja tukevista tekijöistä. Tätä kautta kerättiin tietoa kohderyhmältä. Lisäksi hankkeessa on järjestetty tilaisuuksia ammattilaisille. Tilaisuuksissa on kuultu ammattilaisten kokemuksia kentältä ja toiveita aiheesta. Kotoutumistyön ammattilaiset voivat käyttää Kotouttavat taloustaidot -hankkeessa kehitettyä selkokielistä kurssimateriaalia omassa työssään.
Ensimmäiset taloustaitokurssit järjestettiin matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa, joissa käy eri ikäisiä ja eri taustoista tulevia ihmisiä. Hankkeessa kehitettyjä materiaaleja on testattu kohderyhmän parissa ja saatujen kokemusten ja palautteiden perusteella materiaalia on muokattu ja kehitetty.
Kohderyhmän tavoittamiseksi taloustaitokurssit siirryttiin järjestämään kotoutumiskoulutuksissa. Kehittämisen eri vaiheissa on kuultu kotoutumistyön ammattilaisia ja heidän toiveitaan. Monet taloustaitokurssilla käsiteltävistä aiheista valikoituivat yhteistyökumppaneiden toiveiden perusteella. Selkokielisellä materiaalilla on ollut selkeä tarve ja kysyntä, johon hankkeessa on vastattu. Kotoutumiskoulutusten opettajilta saatiin rohkaisevaa palautetta ja arvokkaita huomioita.
Osallistujien kielitaidon taso oli ryhmistä riippuen hieman eri tasolla, jonka vuoksi kursseilla ja materiaaleissa päädyttiin käyttämään selkokieltä. Asioita on hyvä toistaa ja kertoa konkreettisia esimerkkejä. On tärkeää tuoda esiin, että raha on arkinen ja kaikkia koskettava asia. Rahaan liittyvät myös mokat. Niiden kautta on mahdollisuus oppia.
Ensimmäiset taloustaitokurssit järjestettiin matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa, joissa osallistujia oli vaikea sitouttaa toimintaan. Muutaman kokeilun jälkeen kurssit päädyttiin järjestämään valmiissa ryhmissä kotoutumiskoulutuksissa. Valmiit ryhmät osallistujat ovat toisilleen tuttuja ja se edistää myös luottamuksellisen ilmapiirin syntymistä.
Taloustaitokurssien oppimateriaali on saanut Selkokeskuksen myöntämän selkotunnuksen. Diasarja on laajuudeltaan 3 x 2 h ja se sisältää toiminnallisia-, keskustelu- ja pohdintatehtäviä, joita voi tehdä yksin tai ryhmässä. Tehtävät toimivat myös itsenäisinä tehtävinä tai yhdessä ammattilaisen kanssa tehtävänä asiakastyössä.
Palautteen perusteella osallistujat ovat pitäneet tärkeänä suomenkielisten sanojen oppimista. Kursseilla on keskusteltu suomalaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista. Monelle osallistujalle taloustaitokurssi on ollut ensimmäinen paikka, jossa on puhuttu raha-asioista Suomessa. Myös vertaisuus ja omien kokemusten ja havaintojen jakaminen on tärkeässä roolissa kursseilla.