Kotouttavat taloustaidot: maahan muuttaneille suunnattu taloustaitokurssi

Selkokielinen kurssimateriaali maahan muuttaneiden taloustaitojen vahvistamiseen. Hyvät taloustaidot edistävät kotoutumista ja integraatiota suomalaiseen yhteiskuntaan sekä luovat taloudellista turvaa erilaisiin elämäntilanteisiin. 

Toimintamallin nimi
Kotouttavat taloustaidot: maahan muuttaneille suunnattu taloustaitokurssi
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Selkokielinen kurssimateriaali maahan muuttaneiden taloustaitojen vahvistamiseen. Hyvät taloustaidot edistävät kotoutumista ja integraatiota suomalaiseen yhteiskuntaan sekä luovat taloudellista turvaa erilaisiin elämäntilanteisiin. 

Toteutuspaikka
Takuusäätiö
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus

Tekijä

Aura Pylkkänen

Luotu

25.09.2024

Viimeksi muokattu

13.01.2025
Ratkaisun perusidea

Taloustaidot tukevat arjen hallintaa, hyvinvointia ja kotoutumista. Toimintamalli on taloustaitoja vahvistava, tietoa ja toiminnallisia harjoitteita sisältävä selkokielinen taloustaitokurssi. Kurssimallinnus on kehitetty kotoutumistyön ammattilaisille ryhmämuotoiseen ja ennaltaehkäisevään talousohjaukseen. 

Taloustaitokurssin osallistujien taloustaidot vahvistuvat, kun he saavat luotettavaa tietoa ja taitoja oman talouden hoitamiseen. Suomen talousosaamisen kansallisen strategian tavoitteena on, että suomalaiset ovat maailman parhaita talousosaajia vuoteen 2030 mennessä. Tämä tukee myös maahanmuuttajille suunnattujen palvelujen kehittämistä. 

Toimintamalli on kehitetty EU:n Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF) osarahoittamassa Kotouttavat taloustaidot -hankkeessa vuosina 2023-2025.  

Toimintaympäristö

Maahanmuuttajien talous- ja velkaongelmat ovat sekä Takuusäätiön että yhteistyötahojen havaintojen perusteella kasvaneet ja kärjistyneet viime vuosina. Maahanmuuttajien taloushaasteiden juurisyitä on muun muassa pienituloisuus, heikko talousosaaminen, puutteellinen kielitaito sekä suomalaisen yhteiskunnan puutteellinen tuntemus. Tietämättömyyden ja taitamattomuuden lisäksi kyse on myös rakenteellisista tekijöistä.

Maahanmuuttajien talousongelmista ei ole saatavilla tarkkaa tietoa. Maksuvaikeuksista kertova maksuhäiriömerkintä löytyy kuitenkin tilastollisesti useammin henkilöiltä, jotka eivät puhu äidinkielenään suomea tai ruotsia. Maahanmuuttajat ovat yliedustettuina myös asunnottomuustilastoissa. Taloudellista haavoittuvuutta lisäävät valtaväestöä heikompi työmarkkina-asema, laina- ja rahoitustuotteiden nopeatahtinen ja harhaanjohtava markkinointi, etuuksien eritahtinen maksuaikataulu sekä perintätoimijoiden epäselvä viestintä ja käytännöt.

Riittävä talousosaaminen on välttämätön edellytys sujuvalle arjelle uudessa kotimaassa. Rahaan liittyvät huolet aiheuttavat taloudellista, psyykkistä ja sosiaalista kuormittumista, jonka seuraukset ovat haitallisia niin yksilöille kuin yhteiskunnalle.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Taloustaitokurssien kohderyhmä on kolmansien maiden kansalaiset. Hankkeen alkuvaiheessa asiakasymmärrystä kerrytettiin tutustumalla Espoossa Omnian Osaamiskeskus OSKE:n toimintaan ja osallistumalla OSKE:n kotoutumiskoulutusten oppitunneille. 

Ennen taloustaitokurssien pilotointia hankkeessa järjestettiin Erätauko-keskusteluja maahanmuuttajille matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa. Erätauko-dialogeissa keskusteltiin omien raha-asioiden hoitamisesta sekä niitä estävistä ja tukevista tekijöistä. Tätä kautta kerättiin tietoa kohderyhmältä. Lisäksi hankkeessa on järjestetty tilaisuuksia ammattilaisille. Tilaisuuksissa on kuultu ammattilaisten kokemuksia kentältä ja toiveita aiheesta. Kotoutumistyön ammattilaiset voivat käyttää Kotouttavat taloustaidot -hankkeessa kehitettyä selkokielistä kurssimateriaalia omassa työssään.

Ensimmäiset taloustaitokurssit järjestettiin matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa, joissa käy eri ikäisiä ja eri taustoista tulevia ihmisiä. Hankkeessa kehitettyjä materiaaleja on testattu kohderyhmän parissa ja saatujen kokemusten ja palautteiden perusteella materiaalia on muokattu ja kehitetty. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Omaa taloutta käsitellään jo muutenkin kotoutumiskoulutuksissa, mutta aiheeseen soveltuvaa materiaalia ei ole ollut aikaisemmin helposti löydettävissä yhdestä paikasta. Toimintamallin juurruttaminen edellyttää ymmärrystä taloustaitojen merkityksestä arjen hyvinvoinnille. Taloustaitokurssien järjestäminen edellyttää itsessään ryhmän kokoamisen, tilojen varaamisen ja tarvittavien välineiden (videotykki, muistiinpanovälineet) kokoamisen. Taloustaitokurssin suositeltu laajuus on 3 x 2 h (yht. 6 tuntia). Kaikki materiaalit on koottu sähköiseen muotoon, mutta on suositeltavaa tulostaa osallistujille osa tehtävistä. Materiaalin käyttöön otto ei edellytä erityisiä tietoja tai taitoja raha-asioiden hoitamisesta. Materiaali soveltuu erilaisiin ryhmätilanteisiin ja erityisen hyvin paikkoihin, missä taloustaitojen käsittely kuuluu osaksi toimintaa, kuten kotoutumiskoulutuksiin. On hyvä arvioida osallistujien kielitasoa. Materiaali on havaittu toimivaksi esimerkiksi A2.1 tai A2.2 -kielitasoilla. Materiaalista on tehty myös tiivistetty versio, joka perustuu kuvalliseen viestintään, sekä kirjalliseen muotoon laaditut ohjeet diojen esittelyyn. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Taloustaitokurssin valmiista materiaalista on saatu paljon positiivista palautetta. Kotoutumisen kentällä työskentelevien ammattilaisten mukaan talousaiheiselle materiaalille on ollut selkeä kysyntä ja tarve, johon on nyt vastattu. Kotoutumiskouluttajat ovat ottaneet materiaalit käyttöön ja mainostaneet niitä omassa organisaatiossaan myös muille kouluttajille. Materiaalit ovat saaneet kehuja myös siitä, että ne ovat selkokielisiä ja niissä on konkreettisia arjen esimerkkejä. 

Taloustaitokurssien osallistujilta kerätyn palautteen perusteella osallistujat ovat saaneet hyödyllisiä tietoja ja taitoja raha-asioiden hoitamiseen, suomen kielen oppimiseen sekä asumiseen ja kodista huolehtimiseen. Ymmärrys suomalaisista toimintatavoista on vahvistunut. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli soveltuu käytettäväksi eri asiakasryhmien parissa. Taloustaitokurssien materiaalista on tehty versio, jota voidaan käyttää lukutaidottomille asiakkaille tulkkiavusteisesti. Materiaali kannattaa käydä tulkin kanssa yhdessä läpi. Näin varmistetaan, että kouluttaja ja tulkki ymmärtävät materiaalin sisällön. 

Materiaalia voi soveltaa asiakkaiden ja osallistujien kielitaidon mukaan. Taloustaitokurssien diat ovat vapaasti käytettävissä sekä räätälöitävissä.

Käsiteltyjä teemoja voi syventää ryhmän tarpeiden mukaisesti. Esimerkiksi vuokran maksun merkityksen yhteydessä voi keskustella asunnottomuudesta ilmiönä tai arjen ostosten suunnittelun yhteydessä voi vertailla eri maiden tyypillisiä ostoskoreja tai hyödyntää erikokoisten perheiden tarpeisiin suunniteltuja viitebudjetteja (löytyvät Takuusäätiön sivuilta).

Kursseilla voi nousta esiin osallistujien henkilökohtaisia haasteita esimerkiksi Kelan etuuksiin tai perintätoimiin liittyen sekä muut jo ongelmiksi kärjistyneet tilanteet. Kursseilla ei ratkaista yksittäisten henkilöiden pulmatilanteita, ja tämä on hyvä tehdä osallistujille selväksi jo ennen kurssille osallistumista. 

Kansikuva
Henkilö kantaa sylissään kolikoita ja seteleitä.

Kehittämisen vaihe

Valmis