Kuilusta kumppanuuteen - Kainuun päihdetoimijaverkosto
Kainuussa mielenterveys- ja päihdepalveluista hieman yli puolet (52 %) tuotetaan julkisella puolella, n. kolmasosa on yksityisen sektorin sekä 15 % yhdistysten ja säätiöiden tuottamaa. Kainuun hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat MIELI-suunnitelman mukaisesti avohoitopainotteisia eikä hoitoon hakeutumiseen tarvita lähetettä. Yli puolet Kainuun hyvinvointialueen aikuisten mielenterveys ja päihdepalvelujen henkilöstöresurssista työskentelee ”yhden luukun periaatteella” yhdistetyissä miepä-yksiköissä. Vuotta 2020 koskevassa ESMS-R-kartoituksessa merkittävin havainto on se, että Kainuun alueella mielenterveys ja päihdepalvelujen päivätoiminnoista 75 % on yhdistysten tai säätiöiden tuottamaa palvelua.
Päihdehuollon asiakkaiden määrä avohoitopalveluissa on pysytellyt Kainuussa viimeisten kolmen vuoden (2019 - 2021) aikana samansuuruisena 1000 asukasta kohden: 10,4 - 10,5 - 10,3, joka herättää epäilyksen siitä, ettei hoidon piirissä ole riskikäyttäjiä, jotka hyötyisivät palveluista. Vuonna 2020 Kainuussa oli Suomen suurimmat luvut päihdesairauksien aiheuttamista sairaalahoidoista sekä terveyskeskusten vuodeosastoilla että erikoissairaanhoidossa: 45,5 hoitopäivää 1000 asukasta kohti (koko maassa 25,8). Päädiagnoosina oli alkoholin tai huumeiden käytöstä aiheutunut sairaus 232 asiakkaalla, hoitojaksoja oli 464 ja hoitopäiviä 3261.
Painopistettä ennaltaehkäisyyn – ja tähän tarvitaan kaikki alueen toimijat.
Riippumatta siitä, että 3. sektori (yhdistykset ja säätiöt) on Kainuun alueella merkittävä päivätoimintojen tuottaja, ilmapiiri ja keskustelukulttuuri päihdekentän toimijoiden välillä on ollut pitkään polarisoitunutta.
Kainuun tulevaisuuden SOTE-keskushankkeen tavoitteena on vahvistaa laajaa yhteistyötä, tiedonkulkua, asiantuntemusta ja tietoperustaa – Kainuun alueen päihdetoimijoilta on puolestaan noussut esiin toive aidosta yhteistyön tiivistämisestä sekä 3. sektorin ja kokemusasiantuntijoiden roolien tunnustamisesta.
Verkosto on tarkoitettu ja muodostuu kokemusasiantuntijoista, kehittäjäasiakkaista, sote-ammattilaisista sekä järjestöjen ja seurakunnan edustajista, jotka kohtaavat päihteitä käyttäviä ja riippuvuuksista kärsiviä sekä heidän läheisiään Kainuun alueella. Kutsu verkostoon on lähetetty hyvinvointialueen päihde- ja riippuvuuksien hoidon työntekijöille sekä alueen järjestötoimijoille lähetettäväksi eteenpäin. Verkostoon ovat voineet osallistua kaikki toimijat, jotka kokevat hyötyvänsä verkostosta. . Verkosto on kokoontunut kerran kuukaudessa ajalla 9/2022 - 12/2023 Teams-tapaamisena 1,5–2 tuntia kerrallaan. Teams-kokousten lisäksi toimijat on kutsuttu koolle livenä Learning cafe - kehittämisen työpajaan ja jouluiseen yhteiskehittämisen päätöstilaisuuteen.
Vuoden 2023 aikana verkostossa oli mukana Kainuun hyvinvointialueen työntekijöitä sekä esimiehiä kattavasti mielenterveys- ja päihdepalvelualueelta eri paikkakunnilta (Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Suomussalmi) ja sosiaali- ja perhepalveluiden palvelualueelta. Järjestöpuolelta osallistujia oli mukana seuraavista yhdistyksistä: Spartak ry, Ehyt ry, A-kiltojen liitto ry, Sosped ry/ Kulttuuripaja Marilyn, Toimiva ry, Kajaanin Päiväkeskus ry. , Kajaanin Hyvä Mieli ry. ja Kajaanin työvoimayhdistys. Verkostossa oli myös edustus Kajaanin seurakunnasta ja kuntien etsivästä nuorisotyöstä Kajaanin, Kuhmon ja Sotkamon osalta.
Verkosto on täydentynyt hankeaikana, eikä kaikki toimijat ole osallistuneet jokaiselle tapaamisille. Verkostotapaamiset on suunniteltu rakentamaan aitoa ja läpinäkyvää yhteistyötä sekä poistamaan vastakkain asettelua ja vahvistamaan verkostoja. Tavoitteena on ajantasaisen tiedon välittäminen eri mielenterveys- ja päihdepalveluista Kainuun alueella sekä lisätä ymmärrystä eri toimijoiden välillä. Verkostossa keskustelemalla eri ilmiöistä päästiin vaikuttamaan palveluverkostoon ja ilmapiiriin, joka Kainuussa päihdekentällä vallitsi. Verkostotapaamisissa on käsitelty eri teemoja ja mukaan on kutsuttu asiantuntijoita vierailemaan. Selkeästi suosituimmaksi tapaamiseksi muotoutui vuoden 2023 ensimmäinen tapaaminen, jossa vierailijana oli päihdeasiamies kertomassa mielenterveys- ja päihdelainsäädännön uudistuksesta, jolloin paikalla oli 34 toimijaa sekä päättäjää.