Tunnin mittaiset etätapaamiset sisältävät keskustelua osallistujien kuulumisista sekä ajatustenvaihtoa kulloisenkin kulttuuriteeman herättämistä ajatuksista ja kokemuksista kahvittelun lomassa. Teemasisällöt suunnitellaan osallistujien toiveita kysyen ja kuunnellen.

Toimintaympäristö **

Viranomaisohjeistus oli koronakeväänä 2020 ikäihmisten osalta karanteeninomaisissa olosuhteissa pysymiseen kannustavaa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kehotti ottamaan etäisyyttä fyysisesti, mutta samalla lähestymään ”henkisesti”. Kulttuurikahvit perustettiin hengähdystauoksi omaan arkeen kahvinjuonnin ja kulttuurin merkeissä.

YK:n ihmisoikeuksien julistuksen mukaisesti ”Jokaisella tulee olla oikeus osallistua taiteisiin ja kulttuuriin, kehittää itseään ja yhteisöään niiden avulla sekä mahdollisuus ilmaista itseään vapaasti.”

Taiteisiin osallistuminen voidaan nähdä osana kulttuuristen perusoikeuksien ja hyvinvoinnin toteutumista, hyvää elämänlaatua ja elinikäistä oppimista (Sitra, Taide ja hyvinvointi). Kulttuurin ja taiteen hyödyistä on vahvaa tutkimusnäyttöä aivoterveyden edistämisessä ja muistisairauksien ehkäisemisessä sekä niiden etenemisen hidastuttamisessa. Ikääntyneiden osallistumisen on myös havaittu vähentävän riskiä sairastua masennukseen. (WHO:n raportti, Taikusydän).

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Muistisairautta sairastavat henkilöt läheisineen.

Ratkaisun perusidea **

Monipuolinen kulttuuriin ja taiteeseen osallistuminen voimauttaa ja tuo elämäniloa. Taide tuo elämyksiä arkeen. Taide kuuluu eri muodoissaan kaikille ihmisille läpi elämänkaaren ja voi edistää aivoterveyttä sekä hyvinvointia.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Kulttuurikahvien järjestämiseen tarvitaan kaksi ohjaajaa, mieluiten sote- ja kulttuurialan ammattilaiset. Ennakkoon on hyvä varata 2-6 h aikaa sisällön suunnitteluun, tarvittavien materiaalien työstämiseen sekä yhteydenpitoon osallistujien kanssa. Tilaisuudesta tiedottaminen tapahtuu lehtien, nettisivujen ja sosiaalisen median kanavien kautta sekä yhteistyökumppaneiden avulla. Järjestäjätaholla ja osallistujilla tulee olla kameralla ja mikrofonilla varustettu tietokone internetyhteyksin. Lisäksi jokaisella tulee olla sähköpostiosoite ja etäkokoukseen soveltuva videosovellus.

  • Tiedotus Kulttuurikahveista toteutetaan kohderyhmää tavoittavilla kanavilla.
  • Ilmoittautumiset sähköpostitse, mukaan mahtuu enintään 12 osallistujaa, jotta jokainen tulee kuulluksi ja pääsee ääneen.
  • Tarvittaessa etäyhteyden testausta ja käytön opastusta ennakkoon.
  • Tapaamisessa on kaksi ohjaajaa, joista toinen keskittyy enemmän tekniikkaan ja toinen keskustelun ylläpitämiseen ja sisällön välittämiseen.
  • Yhdessäolon tunteen mahdollistamiseksi lähtökohta on, että kaikilla on kamera päällä.
  • Tapaaminen alkaa kuulumiskierroksella, jonka jälkeen perehdytään kertakohtaiseen teemaan (esim. valokuvat, runot, musiikki, tanssi), josta keskustellaan ja jaetaan muistoja.
  • Tapaamisiin voi liittyä vapaaehtoisia ennakkotehtäviä, esimerkiksi pyyntö näyttää videon välityksellä itselle merkityksellistä lapsuuden esinettä tai ottaa siitä valokuva jo etukäteen.
Vinkit toimintamallin soveltajille **

Teemasisältöä Kulttuurikahveille voi valita esimerkiksi Taideaviisi - vinkkejä arjen kulttuurisiin hetkiin -teoksesta.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Etätapaaminen mahdollistaa sekä vertaistuen jakamisen samanlaisessa elämäntilanteessa olevien henkilöiden kesken että eri paikkakunnilla asuvien osallistumisen.