Kulttuuriluotsien yhteystiedot voi tarkistaa Kansalaisareenan verkkosivuilta löytyvillä kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisilta sivuilta. Toiminta tunnetaan Suomessa kulttuuriluotsin lisäksi nimillä kulttuurikaveri, kulttuurikummi, kulttuuriväärti, piristäjä, Kouvola-kaveri, kulturlots, kulturkompis ja kulturkambraatt. Kulttuuriluotsauskohteet, mahdolliset lippukulut ja lippujen hankkimistavat kannattaa varmistaa etukäteen toiminnan järjestäjältä. Tarvittaessa luotsivarauksessa autetaan sopivan vierailukohteen löytämisessä.
Kulttuuriluotsitoiminnassa mukana oleville vapaaehtoisille järjestetään koulutus, johon sisältyy perehtyminen vapaaehtoistoiminnan periaatteisiin sekä kulttuuriluotsauskohteisiin, kuten museoihin, tutustuminen. Vapaaehtoisille järjestetään lisäksi vertaistapaamisia ja täydennyskoulutusta.
Kulttuuriluotsitoiminnan käynnistämisestä kiinnostuneet saavat tietoa toiminnan järjestämisestä kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisilta verkkosivuilta. Lisäksi sivusto tarjoaa lisätietoa luotsin varaamisesta kiinnostuneille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä luotsauskohteena olemisesta kiinnostuneille. Sivuilta löytyy myös linkkejä tutkimuksiin ja selvityksiin sekä verkostoon kuuluvien kulttuuriluotsikoordinaattoreiden käyttöön tarkoitettu materiaalipankki, jonne on koottu toiminnan aloittamista ja kehittämistä tukevaa materiaalia ja asiakirjoja.
SAMANLAISTA TOIMINTAA ON KEHITETTY MYÖS:
Esiselvitys: kulttuurinen vapaaehtoistoiminta ja toiminnan koordinointi -hanke 2016-2017 (OKM). Lisäksi samankaltaista toimintaa on kehitetty lukuisissa paikallisissa hankkeissa.
Valtakunnalliset verkkosivut Kansalaisareenan sivuilla
Kulttuuriluotsitoimintaa seurataan Kulttuuriluotsin matkassa -blogissa
Nousiainen, Marko (2017) Selvitys kulttuuri-, liikunta-, ja ympäristöluotsitoiminnasta Suomessa (Tampere.fi, pdf 2,14 Mt)
Jäntti, Heidi (2017). Kulttuuriluotsi osallisuuden mahdollistajana? Kulttuuriluotsattujen kokemuksia Tampereella (Jyx.jyu.fi 1,3 Mt)