Kulttuurisen työotteen kehittäminen sote-palveluissa
Kulttuurihyvinvointia tukevaa työotetta kehitetään sote-palveluiden, eri yksiköiden henkilökunnan, koulutuksilla sekä konkreettisesti jalkautuvalla toiminnalla, jossa eri alojen kulttuuritoimijat toimivat sparraajina ja sisällöntuottajina.
Hanke Kulttuurista hyvinvointia kaikille vastaa tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen kulttuurin saavutettavuuteen ja osallisuuden lisäämiseen kaikille kuntalaisille. Kulttuurihyvinvointityötä kehitetään laaja-alaisesti ja saadaan päättävät toimielimet tietoiseksi resurssien tarpeesta kulttuurihyvinvoinnin kehittämisessä. Hanke kohdentuu kulttuurihyvinvoinnin vaikutusten turvaamiseen aliedustetuille kohderyhmille: tukea tarvitseville lapsiperheille, nuorille ja vanhuksille sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujille.
Kulttuurihyvinvointia tukevaa työotetta tuetaan sote-yksiköissä konkreettisella jalkautuvalla toiminnalla. Sote-yksiköt nimeävät kulttuurivastaavat toimiyksiköihinsä ja kehittämistyöhön otetaan mukaan Pieksämäen alueen yksityiset ja julkiset toimijat. Kulttuurivastaaville järjestetään koulutusta, joka lisää heidän valmiuksiaan toimia kulttuurivastaavan roolissa sekä lisää heidän ymmärrystään kulttuurihyvinvoinnin merkityksestä niin laitoksissa kuin palvelurakenteissakin.
Hankkeen aikana perustetaan koordinaatioryhmä, jossa on mukana eri toimijoiden edustajat sote-puolelta ja uuden hyvinvointialueen aloitettua toimintansa edustus heiltä sekä kunnalta sekä kolmannelta sektorilta. Hankkeeseeen kuuluu konkreettinen toimintaosuus, jossa kohderyhmän edustajat pääsevät antamaan kulttuurihyvinvointisuunnitelmaan palautetta ja sitä voidaan kehittää yhdessä heidän kanssaan.
Kulttuurivastaavat toimivat yhteisöllisesti ja osallistavasti työyksiköissään. Sote-yksiköissä on käytössä kulttuurinen työote ja tietoa kulttuurin hyvinvointivaikutuksista.
Hankkeen toimenpiteiden tulosten arvioinnissa käytetään SROI-analyysia.
Alkukartoituskysely esihenkilöille. Kulttuurihyvinvointikoulutukseen osallistuville alku-, väli- ja loppukartoitus. Kohdehenkilöille sWEMWBS-kysely. SWEMWBS-kysely (Short Warwick Edinburg Mental Wellbeing Scale) on 7-osioinen positiivisen mielenterveyden mittari, jonka on suomentanut THL. Kyselylle haettiin lupa Warwickin yliopistolta ja käyttöluvan saatuamme, olimme oikeutettuja saamaan THL:n suomennetun version. Tilastojen seuranta sekä haastatteluissa saatu informaatio.
Hankkeen tarkoituksena on lisätä kirjastopalveluiden tavoitettavuutta sekä monipuolistaa palveluita kohderyhmille sopiviksi.
Henkilöstön osalta mittarina toimii kulttuurivastaavien määrän kasvu.
Kohdehenkilöiden mittareita ovat mielenterveys- ja päihdekuntoutusyksikön käyntimäärien väheneminen, kulttuuritapahtumat sote-yksiköissä, mielenhyvinvoinnin koheneminen (sWEMWBS) sekä lasten ja nuorten kulttuurilähetteen käyttömäärien kasvaminen.
Kolmannen sektorin tulosmittarina on kulttuuriluotsipalvelun käyttömäärät.
Ensimmäisen hankevuoden aikana pyritään parantamaan palvelunohjausta kulttuuriluotsien sekä lasten ja nuorten kulttuurilähetteen osalta, ja aloitetaan kulttuurihyvinvointikoulutukset sote-alan henkilöstölle. Hankkeen kohderyhmille sekä kaikille kuntalaisille järjestetään tapahtumia. Toisena hankevuonna syvennytään kulttuurivastaavien kouluttamiseen, toiminnan kehittämiseen sekä kulttuurielämysten järjestämiseen hankkeen kohderyhmään kuuluville henkilöille.
Kohderyhmäajattelu ja -tarjonta mielenterveys- ja päihdetyön sekä laitoksissa asuvien kuntalaisten kanssa tehtävä kulttuurihyvinvointityö vaatii kehittämistä. Pieksämäellä perusterveyden huollosta vastaa hankkeen alkaessa vielä kaupunki, mutta vuoden 2023 alusta alkaen Etelä-Savon hyvinvointialue. Pieksämäellä on tilastojen mukaan perusterveydenhuollossa huomattavasti enemmän mielenterveyteen liittyviä asiakaskäyntejä verrattuna koko maahan ja Etelä-Savon maakuntaan.
Sote-yksiköissä on seurakunta tai muutamat järjestöt hoitaneet pitkälti virikkeellistä/kulttuurihyvinvointitoimintaa ennen Kulttuurista hyvinvointia kaikille -hanketta. Kirjastopalveluja käyttävät jotkin yksiköt ja harvoissa yksiköissä on ns. virikeohjaaja tai muu kulttuurihyvinvointia tuottava työntekijä. Kulttuurista hyvinvointia kaikille -hanke pyrkii lisäämään kulttuuritoimintaa sote-yksiköissä.