Kulttuurisen työotteen kehittäminen sote-palveluissa

Kulttuurihyvinvointia tukevaa työotetta kehitetään sote-palveluiden, eri yksiköiden henkilökunnan, koulutuksilla sekä konkreettisesti jalkautuvalla toiminnalla, jossa eri alojen kulttuuritoimijat toimivat sparraajina ja sisällöntuottajina.

Toimintamallin nimi
Kulttuurisen työotteen kehittäminen sote-palveluissa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kulttuurihyvinvointia tukevaa työotetta kehitetään sote-palveluiden, eri yksiköiden henkilökunnan, koulutuksilla sekä konkreettisesti jalkautuvalla toiminnalla, jossa eri alojen kulttuuritoimijat toimivat sparraajina ja sisällöntuottajina.

Toteutuspaikka
Kulttuurista hyvinvointia kaikille -hanke (2022-2024) Pieksämäellä.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pieksämäki
Toimintamallin rahoittaja
Terveyden edistämisen määräraha
Liitteet ja linkit

Tekijä

Heidi Harmanen

Luotu

26.10.2022

Viimeksi muokattu

05.08.2024
Ratkaisun perusidea

Hankkeen päätavoitteena oli kouluttaa kulttuurivastaavia eri sote-alan yksiköihin. Kulttuurivastaavat ovat yksiköiden perustyöntekijöitä, kuten sosionomeja, lähihoitajia ja sairaanhoitajia, jotka järjestävät perustyön ohella kulttuuritoimintaa yksiköihin. Hanke järjesti kolme koulutuskierrosta kahden vuoden aikana. Yksi koulutuskierros piti sisällään kolme yhteistä tapaamista ja henkilökohtaisia käyntejä yksiköissä sekä hankkeen kustantamia kulttuuritapahtumia yksiköissä. Hanke tarjosi kulttuurielämyksiä myös kulttuurivastaaville: he saivat valita teatterikäynnin sekä valinnaisen Seutuopiston kurssin, joka tuki heidän työtään kulttuurivastaavana. 

Toimintaympäristö

Hanke Kulttuurista hyvinvointia kaikille vastaa tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen kulttuurin saavutettavuuteen ja osallisuuden lisäämiseen kaikille kuntalaisille. Kulttuurihyvinvointityötä kehitetään laaja-alaisesti ja saadaan päättävät toimielimet tietoiseksi resurssien tarpeesta kulttuurihyvinvoinnin kehittämisessä. Hanke kohdentuu kulttuurihyvinvoinnin vaikutusten turvaamiseen aliedustetuille kohderyhmille: tukea tarvitseville lapsiperheille, nuorille ja vanhuksille sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmäajattelu ja -tarjonta mielenterveys- ja päihdetyön sekä laitoksissa asuvien kuntalaisten kanssa tehtävä kulttuurihyvinvointityö vaatii kehittämistä. Pieksämäellä perusterveyden huollosta vastaa hankkeen alkaessa vielä kaupunki, mutta vuoden 2023 alusta alkaen Etelä-Savon hyvinvointialue. Pieksämäellä on tilastojen mukaan perusterveydenhuollossa huomattavasti enemmän mielenterveyteen liittyviä asiakaskäyntejä verrattuna koko maahan ja Etelä-Savon maakuntaan. 

Sote-yksiköissä on seurakunta tai muutamat järjestöt hoitaneet pitkälti virikkeellistä/kulttuurihyvinvointitoimintaa ennen Kulttuurista hyvinvointia kaikille -hanketta. Kirjastopalveluja käyttävät jotkin yksiköt ja harvoissa yksiköissä on ns. virikeohjaaja tai muu kulttuurihyvinvointia tuottava työntekijä. Kulttuurista hyvinvointia kaikille -hanke pyrkii lisäämään kulttuuritoimintaa sote-yksiköissä.