Kulttuurisensitiivinen vanhemmuuden haastattelu
Haastattelumalli pyrkii huomioimaan kulttuurisen moninaisuuden työskenneltäessä perheiden, vanhempien ja vanhemmuuden kanssa. Asioiden esille nostaminen, perheen näkökulman ja kokemuksen kartoitus ja hoidon muokkaaminen perheen avun tarpeen kannalta relevantiksi helpottuu.
Maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden ja potilaiden erilaiset taustat, tarpeet ja usein erilaisten ongelmien kasaantuminen yhdelle perheelle tai asiakkaalle aiheuttavat ajoittain haasteita suomalaiselle palvelujärjestelmälle. Esimerkiksi kulttuuriset tekijät voivat vaikuttaa käsityksiin vanhemmuudesta ja kasvatuksesta. Mielenterveyden ammattilaiset saattavat kokea maahanmuuttajataustaiset perheet haastaviksi kielellisten ja kulttuuristen eroavaisuuksien sekä mahdollisten traumaattisten kokemusten vuoksi (Lehti & Sourander, 2016). Etenkin pakolaistaustaisilla on korostuneesta mielenterveysoireilustaan huolimatta haasteita saada tarvitsemaansa tukea mielenterveyteensä Suomessa (Castaneda ym. 2018; Castaneda ym. 2020; Kieseppä & Lehti, 2021).
Suomessa lasten ja lapsiperheiden parissa työskenneltäessä huomioidaan vanhempien kokemukset, vanhemmuus ja perheen näkökulma. Kuitenkaan laajempaa yhteisöä ja kulttuurisia tekijöitä koskevia asioita ei huomioida yhtä systemaattisesti. Kaikilla perheillä on kotimaasta riippumatta jotain haasteita ja jotain voimavaroja. Jos perheen kulttuurinen tausta on ammattilaiselle vieras, voi näiden haasteiden ja voimavarojen tunnistaminen ja käsittely tuntua kuitenkin joskus hankalalta.
Asiakkaiden / potilaiden kulttuuria ja kulttuurista identiteettiä kartoittavia haastatteluja, esimerkiksi Kulttuurinen haastattelu (Cultural Formulation Interview, CFI) ja Brief Cultural Interview (BCI), on käytössä enimmäkseen aikuisten mielenterveystyön kontekstissa (Groen ym. 2017). Kulttuurisessa haastattelussa (CFI) on myös lasten ja nuorten lisähaastattelu.
Kulttuurista haastattelua on Norjassa jo muokattu kliiniseen käyttöön saamelaisperheiden kanssa työskentelyn avuksi. Tätä versiota hyödynnettiin Kulttuurisensitiivisen vanhemmuuden haastattelun pohjana. Kulttuurisensitiivinen vanhemmuuden haastattelu -menetelmää kehitettiin huomioimaan kulttuurinen moninaisuus työskenneltäessä perheiden, vanhempien ja vanhemmuuden kanssa. Tavoitteena oli kehittää työkalu, josta on hyötyä mm. keskustelun helpottamisessa, asioiden esille nostamisessa ja perheen näkökulman ja kokemuksen kartoittamisessa, hoidon muokkaamisessa perheen avun tarpeen kannalta mahdollisimman relevantiksi sekä diagnostiikan tarkentamisessa.
Menetelmä on soveltuvin osin käytettävissä kaikissa lapsiperhepalveluissa, joissa kohdataan maahanmuuttotaustaisia lapsiperheitä. Vanhemmuuden kulttuurisensitiivinen haastattelu -menetelmän arvioinnissa kerättiin laadullista haastattelutietoa menetelmän toimivuudesta maahanmuuttajataustaisilta vanhemmilta. Aineisto muodostui viidestä ryhmähaastattelusta, joissa haastateltiin yhteensä 32 alle 18-vuotiaan lapsen vanhempaa. Kaikki haastateltavat olivat naisia.
Lisäksi menetelmä oli koekäytössä Helsingin kaupungin Maahanmuuttoyksikössä.