Kummiopiskelijatoiminnasta arjen apua omaishoivaan
Kummiopiskelijatoiminnalla toteutetaan omaishoitoperheelle pidempikestoinen arjen tukimuoto. Omaishoitoperhe saa nimetyn kummiopiskelijaparin, joka ohjatusti ottaa hoitovastuuta, antaen hengähdystauon omaishoitajalle sekä virkistystä hoidettavalle.
Tämä toimintamalli on tuotu Innokylän toimituksen puolesta vanhasta verkkopalvelusta (luotu 25.9.2015, viimeksi muokattu 21.4.2016).
Kummiopiskelijatoiminnan kehittäminen on saanut alkunsa omaishoitajien tarpeista ja toiveista. Yhdistyksen työntekijät (Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry) kuulevat usein omaishoitajilta, että he kaipaavat arkeensa ihan konkreettista tukea, jotta viikottainen harrastaminen tai kaupassakäynti olisi mahdollista ilman huolta hoidettavasta. Joku voisi käyttää oman aikansa univelkoihin eli nukkumiseenkin. Ihimisen Lähelle -hankkeen (2012-2016) alussa tehty kysely ns. virallisille omaishoitajille ( Oulu, Kiiminki, Yli-Ii, Ylikiiminki ja Pudasjärvi -alueella ) toi esille sen, että omaishoitajat ovat aika sidottuja omaishoitotilanteisiin ja kaipaavat välillä arjen hengähdystaukoja.
Oppilaitoksessa taas toivottiin opiskelijoille käytännönläheisiä harjoittelupaikkoja, joissa voi saada kokemusta aidoista tilanteista. Näin ollen sekä oppilaitoksella että yhdistyksellä löytyi yhteinen tahtotila lähteä kehittämään kummiopiskelijatoimintaa, joka palvelee molempia osapuolia sekä omaishoitajia.
Kummiopiskelijatoiminta sopii kaikille omaishoitoperheille. Toiminnan säännöllisyys ja pitkäkestoisuus luovat mahdollisuuden luottamukselliseen suhteseen kummiopiskelijoiden ja omaishoitoperheen välille. Oppiessaan tuntemaan toisensa, toiminta antaa niin omaishoitajalle, omaishoidettavalle kuin opiskelijoille erilaisia mahdollisuuksia päästä alussa sovittuihin tavoitteisiin. Kokemusten perusteella kummiopiskelijatoiminta soveltuu erityisesti hoiva-avustajaopintoihin.
Kummiopiskelijatoiminta tuo virkeyttä omaishoitajalle, kun hän voi vaihtaa ajatuksia sekä jutella kummiopiskelijoiden kanssa. Kummiopiskelijakäynnit virkistävät omaisen mielestä myös omaishoidettavaa ja näillä käynneillä koetaan olevan suurta merkitystä omaishoidettavalle. Kummankin osapuolen mielestä käynnit ovat odotettuja.
Kummiopiskelijatoiminta opettaa opiskelijoita kantamaan vastuuta, työskentelemään itsenäisesti sekä ymmärtämään kotona asumisen mahdollisuuden tärkeyden ja merkityksen koko palvelujärjestelmän tuntemukselle. Koulutussisällöt ja kummitoiminta nivotaan sisällöiltään yhteen: kun koulussa esimerkiksi opiskellaan ammattietiikkaa tai sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmää, pystyvät opiskelijat samalla viikolla haastattelemaan omaishoitajaa ja -hoidettavaa näistä teemoista. Näin opiskelijat ymmärtävät konkreettisesti, mitä opitut asiat tarkoittavat juuri heidän kummiperheissään. Opiskelijoiden mielestä kummiopiskelijatoiminta on parasta käytännön harjoittelua. Kummiopiskelijatoiminnasta tekee poikkeuksellisen ja innovatiivisen, koska toiminta on sidottu opiskelijoiden opintoihin koko heidän opintojensa ajan.