Kummiperhetoimintamalli alaikäisinä Suomeen yksin tulleille nuorille
Kummiperhetoiminta tukimuotona alaikäisinä ilman huoltajaa tulleille nuorille. Kehitetyssä kummiperhetoiminnan mallissa tarjotaan turvallinen perhe tai aikuinen, jonka kanssa viettää arkisia hetkiä keskustellen ja tehden mielekkäitä asioita yhdessä.
Huoli nuorten yksinäisyydestä, sosiaalisten verkostojen yksipuolisuudesta ja aikuisen tuen vähäisyydestä johti DOMINO-hankkeen luomiseen. Hankkeen sisällä kummiperhetoiminta kehitettiin tukimuotona alaikäisinä ilman huoltajaa tulleille nuorille. Tavoitteet oli kasvattaa Jyväskylän alueen 15-29-vuotiaiden maahan muuttaneiden nuorten sosiaalisia verkostoja, vähentää nuorten kokemaa yksinäisyyttä, lisätä heidän osallisuuden kokemusta ja edistää perheyhteisöön kuulumisen kokemusta. Maahan muuttaneilla on tarve päästä tutustumaan suomalaisiin, luomaan ystävyyssuhteita ja kiinnittymään suomalaiseen yhteiskuntaan. Kehitetyssä kummiperhetoiminnan mallissa tavoite oli tarjota suomalainen perhe, jonka kanssa viettää arkisia hetkiä keskustellen tai tehden mielekkäitä asioita yhdessä. Nuoret saivat suomalaisen perheen, joiden kautta saivat vakauden kokemusta arkeen ja turvallisen virka-ajan ulkopuolisen vapaaehtoisen aikuisen elämäänsä. Kummiperheiden räätälöity tuki ja riittävä rinnalla kulku oli avainasemassa onnistunutta nuorta tukevassa toiminnassa.
Tulevaisuutta ajatellen, olisi tärkeää keskittää entistä enemmän huomiota kaskisuuntaisen kotoutumisen keskustelussa laajaan kasvatustyön kehittämiseen suomalaisessa yhteiskunnassa. Toistaiseksi yhteiskunnallisessa keskustelussa kaksisuuntaisessa kotoutumisessa oletus "työn taakasta" lepää pääsääntöisesti maahan muuttaneiden harteilla. Hankkeen toiminnassa olleet suomalaiset kummiperheet olivat oiva esimerkki todellisesta suomalaisesta yhteisöllisyyden hengestä, joka pääsee kukoistamaan, kun tieto ja mahdollisuus yhdistyvät.
Maahan muuttaneilla on tarve päästä tutustumaan suomalaisiin, luomaan ystävyyssuhteita ja kiinnittymään suomalaiseen yhteiskuntaan. Toiminnassa olleet nuoret kertoivat suomalaisiin tutustumisen hankaluuksista, yksinäisyydestä, ulkopuoliseksi jäämisen kokemuksista ja kotimaihin jääneiden perheenjäsenten kaipuusta. 2015 Euroopan laajuinen jyrkkä nousu turvapaikanhakijoissa oli vaativa tilanne Suomen kyvykkyydessä vastaanottaa, ohjata ja edistää systemaattisesti laadukasta maahanmuuttoa. Pienemmälle huomiolle on jäänyt maahan muuttaneiden tarpeelle kiinnittyä suomalaiseen yhteiskuntaan, suomalaisten avulla ja heidän kautta.
Kasvattaa ja monipuolistaa maahan muuttaneiden nuorten sosiaalisia verkostoja. Monilla maahan muuttaneilla ihmisillä on kohdemaassa valmiiksi saman taustaisia yhteisöjä. Tieto uudesta kotimaastaan kulkee epävirallisia kanavia pitkin, ymmärrystä ja apua usein luontaisesti haetaan samassa tilanteessa olevilta ystäviltä ja sukulaisilta. Hankkeessa tunnistettiin tarve edistää maahan muuttaneiden sosiaalisten verkostojen monipuolisuutta, vaalien samalla vertaistuen tärkeää roolia kotiutumisessa. Tarkoituksena oli vakauttaa ala-ikäisinä tulleiden nuorten verkostoja ja tarjota jykevämmän tunteen yhteiskuntaan kuulumisesta.
Edistää maahan muuttaneiden nuorten perheyhteisöön kuulumisen kokemusta perheen läsnäolon ja tuen kautta. Alaikäisinä kotimaastaan lähteneet ovat menettäneet mahdollisuuden normaaliin lapsuuteen, johon oikeutetusti tulisi kuulua vanhempien läsnäolo, suhteet sisaruksiin ja sukulaisiin, sekä naiseuden, miehuuden ja vanhemmuuden malli. Tavoite oli tarjota mahdollisuus saada suomalainen perhe, jossa viettää rentoa arkea ja saada kokea tavallista perhearkea muutoin epävakaassa maailmantilanteessa.
Vähentää maahan muuttaneiden nuorten yksinäisyyden kokemusta. Tavoite on tuntunut haastavalta; miten eri kulttuureissa yksinäisyys koetaan ja määritellään? Nojauduimme nuorten omiin kokemuksiin ja heidän määritelmään yksinäisyyden tunteen vähenemisestä.
Edistää maahan muuttaneiden ja suomalaisten nuorten välistä vuorovaikutusta, helpottaa tutustumista ja ystävyyssuhteiden luomista. Tilojen luomista ja kehittämistä kaksisuuntaisen kotoutumisen edistämiseksi.
Lisätä nuoren kokemaa osallisuutta. Osallisuuden kokemuksen edistäminen monipuolisin tavoin, mm. kummiperhetoiminnan kautta.
Kyselylomakkeen avulla keskusteluissa nuorten sekä perheiden kanssa.
Jyväskylän alueen 15-29-vuotiaat maahan muuttaneet nuoret. Moni on tullut Suomeen vuonna 2015 ja hankkeen kehittämisen alussa moni nuori oli ollut vailla suomalaista vapaa-ajan kontaktia 5-7 vuotta. Hankkeen edetessä toimintaan tuli Afganistanilaisia, Kongolaisia, Somalialaisia ja Pakistanilaisia. Kaikki toimintaan tulevat olivat Suomeen tullessaan alle 18-vuotiaita, osa turvapaikanhakijoita ja osa kiintiöpakolaisia. Kiinnostavaa oli huomata miten hankkeen alussa työntekijän oletukset asioista, joissa luuli nuorten tarvitsevan tukea ei juurikaan nousseet puheeksi. Suomalaisten perheiden toimintatapojen, kulttuurin ja käytöksen sijaan juteltiin usein filosofisesti elämästä, politiikasta, haasteista ja haaveista, mutta välillä myös hoidettiin käytännön asioita.