Kuntouttava päivätoiminta
Vahvistetaan kuntouttavan päivätoiminnan moniammatillista kuntoutusta, lisätään toiminnan vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue on Suomen kolmanneksi suurin hyvinvointialue asukasmäärältään. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella 75-vuotiaiden määrä nousee vuoteen 2034 mennessä 48 % nykyisestä. Tämä tarkoittaa yli 20 000 henkilön lisäystä 75-vuotta täyttäneisiin. Ikääntyneiden toimintakyvyn turvaamiseksi tarvitaan useita erilaisia toimia. Vuoden 2023 hallitusohjelmassa ikääntyneiden ryhmämuotoinen päivätoiminta on nostettu yhdeksi kiireelliseksi toimeksi, jolla voidaan parantaa sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuutta (Hallitusohjelma 2023, 22, 24). Hallitusohjelmassa (2023, 24, 36) painotetaan lisäksi palveluiden vaikuttavuuden varmistamista ja digitaalisten palveluiden lisäämistä henkilöstövaje huomioiden.
Kuntouttavan päivätoiminnan toimintamallit pohjautuvat palvelun saatavuuteen ja oikea-aikaisuuteen, suunnitelmallisuuteen ja mitattavuuteen. Toimintamalleilla tavoitellaan sitä, että palvelu näyttäytyy asiakkaalle suunnitelmallisena interventiona, jolla on alku ja loppu.
Lähde:
Valtioneuvosto. 2023. Vahva ja välittävä Suomi. Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelma 20.6.2023. PDF-dokumentti. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/165042/Paaministeri-Petteri-Orpon-hallituksen-ohjelma-20062023.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Toimintamallien kohderyhmänä ovat länsiuusimaalaiset yli 65-vuotta täyttäneet ikääntyneet asiakkaat, joiden toimintakyvyssä on tapahtunut muutosta heikompaan. Asiakkaat ovat olleet mukana toimintamallien kehittämisessä laadullisesta asiakaspalautelomakkeesta saatujen ideoiden muodossa.
Laaja-alaisesti kuntouttavaa, jaksomuotoista ja tavoitteellista etä- ja osapäivätoimintaa pilotoitiin kahdella alueella. Asiakas osallistui etä- tai osapäivätoiminnan pilotissa 3 kk ajan ryhmätoimintaan 2 kertaa viikossa yhteensä 24 kertaa. Molempien pilottien rinnalla seurattiin samanaikaisesti verrokkiryhmiä.