Vahvistetaan kuntouttavan päivätoiminnan moniammatillista kuntoutusta, lisätään toiminnan vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta.

Toimintamallin nimi
Kuntouttava päivätoiminta
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Vahvistetaan kuntouttavan päivätoiminnan moniammatillista kuntoutusta, lisätään toiminnan vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta.

Toteutuspaikka
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, ikääntyneiden palvelualue, kotona asumista tukevien palveluiden palvelulinja
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Niki Hintikka

Luotu

25.01.2024

Viimeksi muokattu

25.01.2024
Ratkaisun perusidea

Etä- ja osapäivätoiminnan toimintamalleilla haettiin ratkaisua palvelun saatavuuden parantamiseen ja oikea-aikaisuuteen, suunnitelmallisuuteen sekä mitattavuuteen.

Saatavuus ja oikea-aikaisuus
Asiakkaan toimintakyvyn heikentymiseen on tavoitteena reagoida aiempaa nopeammin niin, että asiakas pääsisi viiveettä palvelun piiriin.

Suunnitelmallisuus ja mitattavuus
Toimintamallien sisällön suunnittelussa on aiempaa vahvemmin pyritty huomioimaan ikääntyneiden laaja-alaista kuntoutumista koskeva ja sitä tukeva tutkimus- ja vaikuttavuustieto. Asiakkaalle laaditaan jaksolle asiakaskohtaiset tavoitteet ja niitä seurataan alussa ja lopussa sovittuja mittareita käyttämällä.
 

Kyseessä on interventio: Toimintamallit tukevat ajatusta siitä, että palvelussa tulisi noudatella jaksomuotoista rakennetta, johon on selkeästi määritelty sekä palvelun alku että loppu.
 

Toimintaympäristö

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue on Suomen kolmanneksi suurin hyvinvointialue asukasmäärältään. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella 75-vuotiaiden määrä nousee vuoteen 2034 mennessä 48 % nykyisestä. Tämä tarkoittaa yli 20 000 henkilön lisäystä 75-vuotta täyttäneisiin. Ikääntyneiden toimintakyvyn turvaamiseksi tarvitaan useita erilaisia toimia. Vuoden 2023 hallitusohjelmassa ikääntyneiden ryhmämuotoinen päivätoiminta on nostettu yhdeksi kiireelliseksi toimeksi, jolla voidaan parantaa sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuutta (Hallitusohjelma 2023, 22, 24). Hallitusohjelmassa (2023, 24, 36) painotetaan lisäksi palveluiden vaikuttavuuden varmistamista ja digitaalisten palveluiden lisäämistä henkilöstövaje huomioiden.

Kuntouttavan päivätoiminnan toimintamallit pohjautuvat palvelun saatavuuteen ja oikea-aikaisuuteen, suunnitelmallisuuteen ja mitattavuuteen. Toimintamalleilla tavoitellaan sitä, että palvelu näyttäytyy asiakkaalle suunnitelmallisena interventiona, jolla on alku ja loppu.

Lähde:

Valtioneuvosto. 2023. Vahva ja välittävä Suomi. Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelma 20.6.2023. PDF-dokumentti. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/165042/Paaministeri-Petteri-Orpon-hallituksen-ohjelma-20062023.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Toimintamallien kohderyhmänä ovat länsiuusimaalaiset yli 65-vuotta täyttäneet ikääntyneet asiakkaat, joiden toimintakyvyssä on tapahtunut muutosta heikompaan. Asiakkaat ovat olleet mukana toimintamallien kehittämisessä laadullisesta asiakaspalautelomakkeesta saatujen ideoiden muodossa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Etä- ja osapäivätoiminnan toimintamallit vaativat päivittämistä vuoden 2024 aikana muun muassa asiakkaaksi tulon prosessin ja käytettävien mittareiden osalta. Kun toimintamallit on päivitetty, suunnitellaan niiden käyttöönottoa ja juurruttamista osaksi yksiköiden toimintaa. Käyttöönotto ja suunnittelutyö tehdään tiiviissä yhteistyössä palveluyksikköpäälliköiden, esihenkilöiden ja työntekijöiden kanssa vuoden 2024 aikana erillisen suunnitelman mukaan.

Etäpäivätoiminnan toimintamallin käyttöönotto vaatii muun muassa;

  • teknologisten ratkaisuiden yhteensovittamista
  • riittävää laitekantaa ja henkilöstön kouluttamista

Lisäksi etälaiterekisterin ylläpidosta ja tunnuksien saamisesta tulee sopia. Etäkotihoidon mahdollisuudet laiteteknisen tuen antamiseen, testisoittojen tekemiseen ja laiterekisterin ylläpitoon on hyvä huomioida.

Osapäivätoiminnan toimintamallin käyttöönotto vaatii muun muassa;

  • palvelun sisällöllistä kehittämistä
  • henkilöstön osaamisen vahvistamista ja heidän kouluttamistaan 

Lisäksi käyttöönotossa tulee huomioida kuljetuksien järjestäminen ja yhteistyö omaisten ja muiden sidosryhmien kanssa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallit ovat sovellettavissa ja muokattavissa myös eri hyvinvointialueiden käyttöön.

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä