TulKoti-hankkeessa vahvistettiin kuntouttavan hoitotyön osaamista Itä-Uudenmaan alueella. Toimintamallissa on keskiössä asiakasta hoitavan ammattilaisen päivittäiset valinnat, joilla hän auttaa asiakasta ylläpitämään tai edistämään toimintakykyään. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Itä-Uudenmaan väestö ikääntyy nopeammin verrattuna koko maan keskiarvoon. Jotta ikääntyvä väestö pystyisi asua kotonaan mahdollisimman pitkään, on heidän toimintakykyä tuettava ja ylläpidettävä myös silloin kun he ovat jo kotihoidon piirissä. Hoitajan päivittäin tekemällä työllä on suuri merkitys asiakkaan toimintakyvyn kannalta. Myös asumispalveluissa ja osastohoidossa asiakkaan toimintakyky vaikuttaa hoitotyön ammattilaisten antamaan palvelun määrään. Mitä toimintakykyisempiä asiakkaat ovat, sitä vähemmän he tarvitsevat apua hoitajilta. Pitkällä tähtäimellä hoitotyön kuormitusta voidaan pyrkiä hillitsemään asiakkaiden toimintakykyä tukemalla. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kuntouttavan hoitotyön vahvistamista lähdettiin yhteiskehittämään TulKoti-hankkeen kuntoutuksen kehittäjien työryhmän kokouksissa. Työryhmään kuului ammattilaisia kuntoutusyksiköstä ja ikääntyneiden palveluista. Kehittämisen aikana tehtiin yhteistyötä ikääntyneiden palveluiden ja vuodeosastojen tulosyksikköpäälliköiden sekä hoitotyön johtajan kanssa. Keväällä 2023 hoitotyön ammattilaisia pyydettiin vastaamaan webropol-kyselyyn, jossa kartoitettiin vastaajien osaamista ja tuen tarpeita liittyen kuntouttavan hoitotyön vahvistamiseen. Kyselyn tuloksena toivottiin koulutusta aiheesta ja koulutuksia suunniteltiin yhdessä hoitotyön ammattilaisten kanssa. Alusta asti pidettiin tärkeänä, että koulutuksen näkökulma on "hoitajalta hoitajalle" ja kouluttajiksi mukaan lupautui neljä aiheeseen perehtynyttä ja asiantuntevaa lähihoitajaa. Kehittämisen tuloksena syntyi kaikille hyvinvointialueen hoitotyön ammattilaisille suunnattu kolmiosainen koulutussarja, joka toteutettiin etäyhteydellä. Tilaisuudet tallennettiin, jotta mahdollisimman monella on mahdollisuus syventää osaamistaan aiheesta. Toimintamallin liitteenä oleva materiaalipaketti on koostettu koulutussarjan pohjalta ja eri yksiköt voivat hyödyntää sitä haluamallaan tavalla. Materiaali on saatavilla suomen- ja ruotsinkielisenä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Projektikoordinaattori haastatteli hoidettavia asiakkaita neljässä eri toimipaikassa. Haastattelu perustui vapaaehtoisuuteen ja ne toteutettiin ryhmähaastatteluna. Haastattelun avulla kerättiin tietoa siitä, mikä hoidettaville henkilöille on tärkeää toimintakyvyn säilymisen tai edistämisen näkökulmasta.