Kuntouttavan työtoiminnan yhdenmukaistaminen
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kuntouttavan työtoiminnan prosessin yhdenmukaistamistyö toteutettiin osallistavan yhteiskehittämisen menetelmiä käyttäen. Lopputuotoksena syntyi käsikirja, johon on koottu tavoitetoimintamallien kuvaus.
Kuntouttavan työtoiminnan järjestämisvastuu siirtyi 1.1.2023 kunnilta hyvinvointialueille. Palvelun yhdenmukaistamistyö käynnistettiin osana hyvinvointialueen rakentumista ja siihen nivoutuu moni poikkileikkaava kehittämisen osa-alue. Palvelua oli järjestetty Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kunnissa hyvin toisistaan poikkeavin tavoin ja se oli sijoitettuna eri kunnissa eri organisaatioiden alle. Alue on hyvin heterogeeninen väestöpohjaltaan sekä kielisyydeltään ja palveluiden järjestämistapa vaihteli monilta osin. Palvelun yhdenmukaistamisessa oli siis huomioita tarkasti alueiden erityisyys esimerkiksi etäisyyksien, muiden palveluiden järjestämistavan, palveluiden tuottamistavan ja toteuttamistapojen osalta.
Kuntouttavan työtoiminnan tavoitetoimintamallin luominen ja niiden prosessointi kehittämistä ohjaavaksi käsikirjaksi syntyi tarpeesta yhdenmukaistaa alueen palvelua Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella kunkin alueen erityispiirteet ja –tarpeet huomioiden. Tavoitetilat tulisi olla realistisia ja huomioida esimerkiksi lainsäädäntö, Länsi-Uudenmaan palveluita koskevat ohjeistukset, strategia ja visio, Työllistymistä edistävien palveluiden visio, muut kuntouttavaan työtoimintaan liittyvät palvelut ja prosessit sekä palvelutuotannon mallit kussakin kunnassa. Osallistavan yhteiskehittämisen menetelmin haluttiin myös rakentaa yhteenkuuluvuutta sekä tietoisuutta eri kuntien kuntouttavan työtoiminnan prosesseista ja käytänteistä kehittämisen tueksi. Käsikirja valittiin toteuttamistavaksi sen konkreettisuuden vuoksi.
Kuntouttavan työtoiminnan tavoitetoimintamallien käsikirjaan on koottu kehittäjäryhmän muodostamat ja johtoryhmän niiden perusteella linjaamat tavoitetilat palvelun keskeisille osa-alueille. Kukin toimialue lähtee yksilöllisen suunnitelman mukaisesti kehittämään palveluitaan kohti sovittuja tavoitetiloja. Muutoksien käytäntöön johtamisessa noudatetaan prioriteettiperustetta ja huomioidaan erityisesti henkilöstön muutoskapasiteetti ja jaksaminen.
Muutoksien voimaantulolle asetetaan osa-alueesta johtuen yhteisiä tai kuntakohtaisia tavoitepäivämääriä. Käsikirjan käytön tulisi olla aktiivista, jotta prosessi kohti yhdenmukaisia palveluita toteutuu käytännön työssä arjessa kaikissa osa-alueissa, joihin tavoitetilat on asetettu.
Työllistymistä edistävien palveluiden johtoryhmä laati kehittämissuunnitelman vuodelle 2024. Osa tavoitetilojen muutoksista voidaan ottaa käyttöön yhtä aikaa koko alueella, toisiin tulee muodostaa työryhmä suunnittelemaan tavoitetilaan pääsyn konkreettisia askeleita. Kaikkien tavoitetilojen toteutumiselle kullakin alueella on laadittu aikarajat.
Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuollon palvelu, joka on tarkoitettu henkilöille jotka eivät voi työ- tai toimintakyvyn asettamien rajoitusten vuoksi käydä töissä tai osallistua työvoimapalveluihin.
Tietoa alueen asiakkaista on kerätty ensisijaisesti erilaisiin tilastoihin sekä työtoimintapaikkoihin tutustumalla. Asiakasrajapinnassa työskentelevien äänen ja kokemuksen saaminen osaksi kehittäjäyhteisöä on ollut keskeinen menetelmä asiakkaiden kokemuksien ja tarpeiden huomiointiin.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen Työllistymistä edistävissä palveluissa kuntouttavan työtoiminnan yhdenmukaistamistyötä lähdettiin rakentamaan kokoamalla edustuksellinen kehittäjätiimi, jossa oli osallistujia koko alueen eri ammattiryhmistä.
Keskeisimmät kehittämisen tarpeet olivat nousseet hyvinvointialueen valmistelutyön kirjallisista materiaalisesta sekä myös henkilöstöltä. Näistä muodostettiin viisi osa-aluetta, joista kukin osallistuja sai valita mieluisimman. Projektipäällikkö rakensi kehittämisen taustaksi yhteistä raamia ja viitekehystä ja tuki osa-alueiden tiimiä nykytilakatsauksien muodostamisessa. Kehittäjätiimi tapasi säännöllisesti yhdessä sekä projektijohtoa tarvittavilta osin pienryhmissä. Kun kaikille oli syntynyt ymmärrys tavoitetilojen raameista sekä työskentelyn tavoitteista, kehittäjätiimi työskenteli yhteiskehittämisen menetelmiä käyttäen työpajapäivässä, jossa muodostettiin kullekin osa-alueelle tavoitetilaehdotus. Nämä vietiin organisaation johtoryhmään hyväksyttäväksi ja edelleen työstettiin konkreettiseen kehittämistyötä ohjaavan käsikirjan muotoon.
Kehittämistiimi muodosti ehdotukset tavoitetilaksi palveluun ohjautumiseen, arviointiprosessiin, keskeytyksien ja poissaolojen ohjeistuksiin, osaamisen tunnistamiseen osana opinnollistamista sekä työllistymisen edistämisen hyvien käytäntöjen jakamisen keinoihin. Osa tavoitetoimintamallin käsikirjan sisällöistä, esimerkiksi etuuksia, kielitietoisuutta, päätöksiä ja päihdeohjeita koskevia tavoitetiloja syntyi Työllistymistä edistävien palveluiden johtoryhmän työskentelyn tuloksena.