Kuntoutumisen polut – työkalu ammattilaisille, Länsi-Uudenmaan hva (RRP, P4, I1)
Kuntoutuisen polut -työkalu sujuvoittaa asiakkaan/potilaan ohjaamista toimintakykyä edistävien palveluiden ja kuntoutuspalveluiden piiriin oikea-aikaisesti. Sisältö keskittyy ikääntyneen ohjaamiseen, mutta on hyödynnettävissä myös aikuisväestölle.
Yli 75-vuotiaiden ikääntyneiden osuus kasvaa Länsi-uudellamaalla 66% vuoteen 2040 mennessä. Ikääntyneiden palvelutarpeen hillitsemiseksi kuntoutuksella ja toimintakyvyn edistämisellä on keskeinen rooli. Kuntoutumisen polut –työkalu ohjaa ammattilaisia tunnistamaan asiakkaan/potilaan toimintakyvyn edistämisen potentiaalin ja hakemaan hänelle tarkoituksen mukaiset palvelut tilanteeseen. Kuntoutumisen polut –työkalu noudattaa kevyemmän palvelun periaatetta eli se tarjoaa ensisijaisesti tilanteeseen kevyintä vaihtoehtoa esim. kolmannen sektorin tuottamaa toimintaa tai etäpalveluita.
Kuntoutuksen vaikuttavuus syntyy saumattomista palveluketjuista, oikea-aikaisesta reagoinnista toimintakyvyn muutoksiin ja vaikuttavien keinojen käyttämisestä kuntoutuksen interventioissa. Palvelun piiriin pääsemisen viivästyminen aiheuttaa ikääntyneelle suhteessa suuremman toimintakyvyn laskun kuin nuoremmalle.
Kuntoutumisen polut –työkalun käytön myötä kustannushyödyt syntyvät työn sujuvuuden paranemisena, asiakkaan parempana toimintakykynä sekä kolmannen sektorin ja kuntien palveluiden parempana hyödyntämisenä.
Toimintaympäristön ja organisaatiorakenteen muuttuminen hyvinvointialueelle siirtymisen myötä sekä palveluiden yhdenmukaistamisen eteneminen vaiheittain, on aiheuttanut sen, ettei välttämättä tunnisteta palveluita, joiden piiriin iäkäs tulisi ohjata toimintakyvyn haasteissa tai tarvittavaa tietoa ei löydy. Asiakas tulee osata ohjata toimintakykyä edistävien ja kuntoutuspalveluiden piiriin riippumatta hänen kotikunnastaan tai siitä, missä päin Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuetta tarve todetaan.
Ammattilaisilta edellytetään LUVNin laajemmassa toimintaympäristössä uudenlaista ja laajempaa palvelujärjestelmäosaamista.
Strategiakytkös:
12. Vahvistamme perustason palveluihin pääsyä, kevennämme palvelurakennetta ja lisäämme sisäistä yhteistyötä
13. Pidämme toiminnan kustannukset korkeintaan nykytasolla.
Ikääntyneen kuntoutumista edistävät toimintamallit ovat käytössä kaikissa ikääntyneiden palveluissa. Arvioimme jatkuvasti kuntoutumista edistävän toiminnan vaikuttavuutta.
Kuntoutumisen polut –työkalun kohderyhmänä ovat ammattilaiset, jotka työssään ohjaavat asiakkaan/potilaan toimintakykyä edistäviin tai kuntoutuksen palveluihin.
Ennen Kuntoutumisen polut –työkalun rakentamista tehtiin selvitystyötä toimintakykyä edistävien palveluiden ja kuntoutuspalveluiden käyttäjäryhmistä, hahmoteltiin asiakassegmenttejä eri tasoisia palveluita tarvitsevien henkilöiden näkökulmasta sekä tunnistettiin palveluverkossa mahdolliset ”väliinputoajat”. Tämä työ tehtiin laajan verkoston kanssa Ikääntyneiden palveluiden ja Yhteisten sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntoutuksen palvelulinjan toimijoiden kanssa.
Työkalun testaamisessa ja jatkuvassa kehittämisessä on osallistettu vahvasti ammattilaisia eli työkalun käyttäjiä.
Asiakkaita/potilaita ei osallistettu.