Kuntoutumisen polut – työkalu ammattilaisille, Länsi-Uudenmaan hva (RRP, P4, I1)
Kuntoutuisen polut -työkalu sujuvoittaa asiakkaan/potilaan ohjaamista toimintakykyä edistävien palveluiden ja kuntoutuspalveluiden piiriin oikea-aikaisesti. Sisältö keskittyy ikääntyneen ohjaamiseen, mutta on hyödynnettävissä myös aikuisväestölle.
Toimintamallin nimi
Kuntoutuisen polut -työkalu sujuvoittaa asiakkaan/potilaan ohjaamista toimintakykyä edistävien palveluiden ja kuntoutuspalveluiden piiriin oikea-aikaisesti. Sisältö keskittyy ikääntyneen ohjaamiseen, mutta on hyödynnettävissä myös aikuisväestölle.
Kuntoutuisen polut -työkalu sujuvoittaa asiakkaan/potilaan ohjaamista toimintakykyä edistävien - ja kuntoutuspalveluiden piiriin oikea-aikaisesti. Sisältö keskittyy ikääntyneen ohjaamiseen, mutta on hyödynnettävissä myös aikuisväestölle. Tavoitteena on, että ammattilainen pystyy ohjaamaan asiakkaan ”loppuun asti” palvelupiiriin työkalusta löytyvän informaation perusteella.
Kyseessä on sähköinen työkalu, joka on rakennettu Teams-kanavana ja sitä käytetään ShrePointin kautta. Tämä mahdollistaa työkalun jakamisen hyvinvointialueen toimijoiden lisäksi mm. erikoissairaanhoitoon ja yksityistetyille terveysasemille. Toteutus on tehty olemassa olevilla sovelluksilla eikä ole vaatinut ICT-budjettia lainkaan.
Yli 75-vuotiaiden ikääntyneiden osuus kasvaa Länsi-uudellamaalla 66% vuoteen 2040 mennessä. Ikääntyneiden palvelutarpeen hillitsemiseksi kuntoutuksella ja toimintakyvyn edistämisellä on keskeinen rooli. Kuntoutumisen polut –työkalu ohjaa ammattilaisia tunnistamaan asiakkaan/potilaan toimintakyvyn edistämisen potentiaalin ja hakemaan hänelle tarkoituksen mukaiset palvelut tilanteeseen. Kuntoutumisen polut –työkalu noudattaa kevyemmän palvelun periaatetta eli se tarjoaa ensisijaisesti tilanteeseen kevyintä vaihtoehtoa esim. kolmannen sektorin tuottamaa toimintaa tai etäpalveluita.
Kuntoutuksen vaikuttavuus syntyy saumattomista palveluketjuista, oikea-aikaisesta reagoinnista toimintakyvyn muutoksiin ja vaikuttavien keinojen käyttämisestä kuntoutuksen interventioissa. Palvelun piiriin pääsemisen viivästyminen aiheuttaa ikääntyneelle suhteessa suuremman toimintakyvyn laskun kuin nuoremmalle.
Kuntoutumisen polut –työkalun käytön myötä kustannushyödyt syntyvät työn sujuvuuden paranemisena, asiakkaan parempana toimintakykynä sekä kolmannen sektorin ja kuntien palveluiden parempana hyödyntämisenä.
Kuntoutumisen polut –työkalun kohderyhmänä ovat ammattilaiset, jotka työssään ohjaavat asiakkaan/potilaan toimintakykyä edistäviin tai kuntoutuksen palveluihin.
Ennen Kuntoutumisen polut –työkalun rakentamista tehtiin selvitystyötä toimintakykyä edistävien palveluiden ja kuntoutuspalveluiden käyttäjäryhmistä, hahmoteltiin asiakassegmenttejä eri tasoisia palveluita tarvitsevien henkilöiden näkökulmasta sekä tunnistettiin palveluverkossa mahdolliset ”väliinputoajat”. Tämä työ tehtiin laajan verkoston kanssa Ikääntyneiden palveluiden ja Yhteisten sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntoutuksen palvelulinjan toimijoiden kanssa.
Työkalun testaamisessa ja jatkuvassa kehittämisessä on osallistettu vahvasti ammattilaisia eli työkalun käyttäjiä.
Asiakkaita/potilaita ei osallistettu.
Kehittäminen & käyttöönoton valmistelu
- Projektiryhmän kokoonpanossa mukana laajasti toimijoita
- Käyttäjien toteuttamat testaukset ennen työkalun käyttöönottoa
- Käyttöönottokoulutukset
- Käyttäjien osallistaminen työkalun kehittämiseen
Juurruttaminen ja levittäminen osaksi arjen toimintaa
- Työkalussa olevien tietojen päivittämisen käytännöt, tietojen ajantasaisuuden varmistaminen
- Työkalun rakenteen ja käytettävyyden ylläpito
- Viestintää jatketaan systemaattisesti monella tasolla
- Kuntoutumisen polut –työkalu on liitetty mukaan uusien työntekijöiden perehdytykseen
- Kohdennettuja käyttäjäkoulutuksia pidetty laajasti ja niitä jatketaan
- Kuntoutumisen polut –työkalun käyttö liitetään osaksi olemassa olevia prosesseja kuten kotiutuminen, palvelutarpeen arviointi, kotikuntoutuksesta itsenäiseksi jäävät jne.
Kehittämistyön päätyttyä Kuntoutumisen polut –työkalun sisällön ja käytön ylläpidosta on sovittu roolit ja vastuut.
Projektipäällikkö jatkaa omassa tehtävässään koordinaatiovastuussa.
Kuntoutumisen polut –työkalun käyttöönoton jälkeen tapahtuneita muutoksia selvitettiin kyselyllä. Lisäksi seurattiin käyttöönottokoulutuksiin osallistuneiden lukumäärää ja työkalun käyttöaktiivisuutta.
Työnsujuvuuden osalta suurin muutos parempaan tapahtui yhteystietojen löytymisessä.
Osaamisen kehittymisen osalta suurin parannus tapahtui palveluiden piiriin ohjaamisessa.
Työkalun sisällön vastaaminen tarpeisiin näytti vaihtelevan eri toimijoiden välillä. Kyselyn perusteella työkalun sisältö vastasi parhaiten kotikuntoutuksessa työskentelevien tarpeisiin.
Yllättävää oli, kuinka laajasti Kuntoutumisen polut –työkalun kehittäminen ja käyttöönotto kiinnosti. Yhdyspintoja tunnistettiin matkanvarrella lukuisia ja sitä kautta myös työkalun sisällöstä tuli huomattavasti alkuperäistä ajatusta laaja-alaisempi.