Kutsuntaikäisten elämäntapaohjausprosessi
Kutsuntaikäisten elämäntapaohjausprosessissa nuoren elämäntavat ja hyvinvointiin vaikuttavat tekijät tarkastellaan monialaisesti, ja nuori ohjataan kutsunnanalaisen ennakkoterveystarkastuksesta tarvittaviin palveluihin.
Oivalla ja ymmärrä
Viime vuosikymmenten aikana nuorten hyvinvoinnin haasteet (mm. ylipaino, alkoholin käyttö, mielen hyvinvoinnin ongelmat, yksinäisyys, liikkumattomuus, vähäinen unen määrä) ovat lisääntyneet. Yläkouluikäisistä pojista ylipainoisia oli 30 prosenttia ja lihavia 10 prosenttia. Lapsista ja nuorista, jotka ovat lihavia, yli puolet on lihavia myös aikuisena.
Toimintamallin tavoitteena on tunnistaa terveysriskissä olevia kutsuntaikäisiä ja saada heidät ohjattua tarvittavien palveluiden piiriin. Pitkän aikavälin tavoitteena on ehkäistä nuorten terveysongelmien ja hyvinvoinnin haasteiden (mm. ylipaino, alkoholin liikakäyttö, mielen hyvinvoinnin ongelmat, yksinäisyys, liikkumattomuus, vähäinen unen määrä) syntymistä.
Käyntimäärät eri ammattilaisilla.
Pitkän ajan vaikutuksia (mm. terveys-, laatu-, kustannusnäkökulma) arvioidaan toimintamallin oltua käytössä hieman pidempään.
Kohderyhmään kuuluvat terveydenhuollon ammattilaiset, jotka kohtaavat työssään kutsuntaikäisiä nuoria. Toimintamallia on ollut kehittämässä sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, fysioterapeutteja, ravitsemusterapeutteja, sosiaalihuollon ammattilaisia ja liikuntaneuvojia.