Kuvapuhelinpalvelu kotihoidon tukipalveluna
Kuvapuhelimen avulla ikääntyneet voivat osallistua kotonaan kuvapuhelimen ohjelmiin ja pitää yhteyttä läheisiinsä. Kuvapuhelinpalvelu myönnetään tukipalveluna palvelutarpeen arvioinnin perusteella, eikä se edellytä kotihoidon asiakkuutta.
Tampereen kaupungin kotihoidossa käytetään kuvapuhelupalvelua osana asiakkaan hoitoa.
Tukipalveluna oleva kuvapuhelinyhteys ei sisällä kotihoidon etähoitoa.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen mukaan 1.9.2018 alkaen kuvapuhelinyhteys on ollut mahdollista myös kotihoidon tukipalveluna.
Kuvapuhelinpalveluun kotihoidon tukipalveluna liittyy seuraava lainsäädäntö:
- Sosiaalihuoltolaki (1301/2014, 8, 11–12, 14, 19, 30–31, 38, 45 §)
- Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (980/2012 7, 13–14, 18 §)
Kotona asuvat ikääntyneet henkilöt, joiden toimintakyky alentunut siten, ettei omatoimiseen sosiaaliseen toimintaan osallistuminen kodin ulkopuolelle onnistu tai esimerkiksi lähitorien kohtaamisen paikat eivät ole esimerkiksi poikkeusoloista johtuen asiakkaan saatavilla.
Kuvapuhelinpalvelu kotihoidon tukipalveluna ei edellytä ikääntyneeltä henkilöltä kotihoidon asiakkuutta.
Kuvapuhelin kotihoidon tukipalveluna on mahdollinen myös kotihoidon asiakkaille, jolla ei ole tarvetta kotihoidon etäkäynnille, jossa kotihoitoa toteutetaan etähoitona kuvapuhelinlaitteen väliltyksellä.
Kuvapuhelinpalvelun ohjelmatarjontaan osallistuvat henkilöt voivat antaa palautetta kuvapuhelimen ohjelmista. Ohjelmia pyritään kehittämään asiakaspalautteiden perusteella.