Kuvaus järjestöyhteistyön verkostotyöstä
Riihimäen seudun järjestösillan kolmipäiväisen koulutuksen pohjalta tehty saattaen vaihtamiseen perustuva koulutus uusille järjestöyhteistyötä tekeville puheenjohtajille. Perustuu moninäkökulmaiseen, dialogiseen ja jaettuun johtamisen käsitteeseen. Mukana pj-kommentteja.
Verkostotyö tulee jatkossa olemaan yhä merkittävämmässä roolissa vaikuttamisen ja tiedolla johtamisen väylinä. Järjestöjen asema muuttuu, neljäs sektori kasvaa, korona tuo epävarmuutta ja järjestötoimijat ikääntyvät. Tarvitaan uudenlaisia "Ubereitä" järjestöpuolelle.
Järjestöyhteistyön tiimi Kanta-Hämeessä mietti miten koota verkostoja alueelta yhteen. Päädyttiin kahteen kirjalliseen tuotokseen. Meidänhäme.fi-sivuilla on graafisempi tuotos nimeltään Kanta-Hämeen järjestöyhteistyön verkostokuvaus jossa on nelijaon mukaan esitelty alueen verkostoja.
Innokylän tuotos on kirjallinen kuvaus joka on lähes 33- sivuinen ja siinä pyritään pohdiskelevaan sävyyn tuomaan niitä hyvin erilaisia vaikuttimia, joita myös järjestöyhteistyöhön liittyy.
Nämä verkostot esim. Kanta-Hämeessä tuotiin esiin kyselyissä ja yhteistyöryhmissä keväällä 2020 mutta voi olla että ensi vuonna verkostot muuttuvat. Pieniä yhteisen ymmärryksen väläyksiä on yritetty nostaa esiin sekä teoreettisesta näkökulmasta että nostamalla teorian näkökulmia käytännön järjestöyhteistyöhön. Nelijako tuotettiin Kanta-Hämeen järjestöyhteistyötiimin yhteisen tuotekehittelyn seurauksena. Vaihtoehtoja olisi ollut muitakin.
Kuvauksen sisällöissä on kolme pääteemaa: verkostojen ymmärtäminen, verkostojen nelijako ja verkostojen johtaminen. Näihin asioihin toivoisimme jatkossa muutosta niin, että järjestöyhteistyön ammattimaisuus ymmärrettäisiin, verkostojen suuri moninaisuus tunnistettaisiin ja sekä tiedolla että taidolla johtamisen merkitystä nostettaisiin uudelle tasolle.
Tämä on kuvaus ja parhaiten kuvauksen muutosta voisi mitata kysyttäessä lukijalta, mitä uutta opit? Otatko jonkun uuden näkökulman matkaasi omaan työhösi ja kehität siitä edelleen vielä paremman? Valitettavasti aika ei riitä, hanke loppuu ja joku muu saa esittää mitattavat kysymykset...
Opas on kirjoitettu ja vapaasti kenen vaan hyödynnettävissä. Maailma on avara ja me kaikki seisomme sen päällä.
Kohderyhmänä ovat julkinen sektori laajasti sote-, hyte- ja muut toimijat. Myös yksittäiset järjestötoimijat, yhdistykset, järjestöt seurat ja maakunnalliset päätöksentekijät puhumattakaan poliitikoista ja ministeriön henkilökunnasta.