Kysymyksiä ja vastauksia perhe-elämästä on sarja perheitä mietityttäviä perhe-elämää koskevia kysymyksiä ja vastausvideoita YouTubessa. Kysymykset lähetetään anonyymisti Pelastakaa Lasten työntekijöille ja vastausvideoita tekevät perheiden kanssa työskentelevät ammattilaiset. 

Toimintaympäristö **

Keväällä 2020 koronaepidemian myötä Pelastakaa Lasten Perheentalot Joensuussa ja Kuopiossa suljettiin ja perheille suunnattua toimintaa siirrettiin verkkoon. Kevään verkkotoiminnan kokemusten perusteella lähdettiin kehittämään ePerheentaloa eli Perheentalojen verkkotoimintaa, joka vastaa perheiden tuen tarpeisiin myös tilanteissa, joilloin perhe tai vanhempi ei voi osallistua Perheentalojen fyysiseen kohtaamispaikkatoimintaan. ePerheentalon verkkotoimintaa kehitettiin osana Pelastakaa Lasten hallinnoimaa "Digitukihenkilöt ja ePerheentalot lapsiperheiden tukena" -hanketta.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kehittämisen lähtökohtana oli koronaepidemian tuoma tarve perheiden tukemiseen digitaalisin menetelmin tilanteessa, joissa Perheentalojen fyysistä kohtaamispaikka toimintaa ei voitu järjestää. Kysymyksiä ja vastauksia perhe-elämästä videosarjalla pyritään vastaamaan vanhempien tarpeeseen saada anonyymisti luotettavaa asiantuntijatietoa paikkaan ja aikaan sitoutumattomasti.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kehittämisen lähtökohtana oli koronaepidemian tuoma tarve perheiden tukemiseen digitaalisin menetelmin tilanteessa, joissa Perheentalojen fyysistä kohtaamispaikka toimintaa ei voitu järjestää. Perheentalojen tavoitteena on kohdata perheitä ja tukea arkea, johon ePerheentalon toiminnan on tavoite vastata. Verkkotoimintaan liittyvät toiveet ja tarpeet niin tutkimustiedon kuin asiakasymmärryksen perusteella ovat perheiden arjen ja jaksamisen tukemisen näkökulmasta moninaiset.

Tutkimustiedon perusteella perheiden arkea ja jaksamista vahvistavat muun muassa

•Sosiaaliset suhteet, arjenhallinta, kasvatustyössä tukeminen (Emotionaalinen ja tiedollinen tuki)

•Mielekäs tekeminen ja mahdollisuudet (Toiminnallinen ja aineellinen tuki)

Vanhemmat kuvasivat perheen arkea ja jaksamista vahvistavan

• Tuki, vertaistuki, kuulluksi tuleminen, keskustelu toisten kanssa (Emotionaalinen ja tiedollinen tuki)

• Vinkit, joilla helpottaa arkea sekä asiantuntijatieto (Tiedollinen tuki)

• Tekeminen lapselle sekä vaihtelu arkeen eri virikkeillä (Toiminnallinen tuki)

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kehittämisen alkuvaiheessa toiminnan ajateltiin koskevan perhettä kokonaisuudessaan, mutta myöhemmin kohderyhmäksi rajautuivat lapsiperheiden vanhemmat. Asiakasymmärrystä kasvatettiin keräämällä vanhempien kokemuksia aiemmista verkkotoiminnoista sekä toteuttamalla kyselyitä koskien vanhempien verkkotoimintaan liittämiä tarpeita ja toiveita. Pyrittiin myös rakentamaan kehittämisryhmä jo verkkotoiminnoissa mukana olleista vanhemmista, mutta ryhmään ei saatu osallistujia. Verkkotoiminnan tarpeita selvitettiin myös osana Kuopion Perheentalolla järjestettyä perheraatia.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Kysymyksiä ja vastauksia perhe-elämästä videosarjan kehittämiseen innoitti Pelastakaa Lasten kehittämä "Kysy lastensuojelusta" -toimintamalli.

Liitteet
Idean valinta

Sekä tutkimustiedon että vanhempien esiin tuomien tarpeiden mukaan perheiden arkea ja jaksamista tukee vanhemman saama tiedollinen tuki, joka voi olla niin käytännön tason ohjausta ja vinkkejä kuin asiantuntijatietoa. Asiakasymmärryksen perusteella myös vanhemmilla on tarve anonyymiin, paikkaan ja aikaan sitoutumattomaan toimintaan. Digitaalisten palveluiden kehittämisen kontekstissa päädyttiinkin kokeilemaan toimintaa, jossa vanhemmille tarjotaan luotettavaa asiantuntijatietoa anonyymisti, paikkaan ja aikaan sitoutumattomasti. 

Idean konkretisointi ja visualisointi

Kysymyksiä ja vastauksia perhe-elämästä on sarja perheitä mietityttäviä perhe-elämää koskevia kysymyksiä ja vastausvideoita. Vanhemmat voivat lähettää kysymyksiä anonyymisti Pelastakaa Lasten työntekijöille Forms-lomakkeen kautta. Vastausvideoita tekevät Pelastakaa Lasten työntekijät sekä Perheentalojen verkostoihin kuuluvat perheiden parissa työskentelevät asiantuntijat. Kysymykset ja niitä koskevat vastausvideot julkaistaan Pelastakaa Lasten Youtube-kanavalla.

Idean testaus asiakkaalla

Videosarjaa lähdettiin toteuttamaan kolmella esimerkkikysymyksellä ja vastauksella. Sekä toimintaideaa ja videoita esiteltiin Perheentalojen toimintaan osallistuville vanhemmille. Palautteiden mukaan toiminta nähtiin tarpeelliseksi ja toimivaksi etenkin niille vanhemmille, joilla ei ollut riittävää tukiverkostoa tai työntekijää, joilta voivat kysyä mieltään painavista asioista.

Kokeilussa opittua

Kokeiluun tulleet kysymykset olivat monisyisiä ja laajoja. Haasteeksi osoittautuivat videoiden pituudet, jotka venyivät, kun kysymykseen pyrittiin vastaamaan mahdollisimman hyvin. Samaan aikaan tiedettiin, että pitkiä videoita ei usein jakseta katsoa loppuun asti. Kokeilun perusteella päädyttiin siihen, että vastausvideot jaetaan kolmeen osuuteen (alustus aiheeseen, ohjeet ja vinkit, palveluohjaus) ja videon kokonaispituudeksi tavoitellaan enintään 3 minuuttia. Pian kuitenkin huomattiin, että 3 minuuttia ei ollut riittävä antamaan riittävää tietoa, joten videon pituusrajoituksesta luovuttiin. Pyrittiin kuitenkin pitämään videot enintään 5 minuuttia kestävinä.

 

Kokeilun alussa haasteita toivat myös pitkä vastausviive, kun toimintaa vasta kokeiltiin ja videoiden kuvaus oli itsessään uutta. Vastausviiveen vuoksi toimintaa ei markkinoitu, koska vastaamiseen ei ollut varattu riittävästi aikaa. Prosessina videoiden tekemisen todettiin edellyttävän paljon työajallista resurssia, vaikka ajan myötä prosessi selkeytyi ja nopeutui. 

 

Kokonaisuudessaan toimintaan liittyvä palaute oli positiivista. Videot myös saivat paljon katselukertoja, minkä perusteella voidaan olettaa niiden palvelevan myös muiden kuin kysymyksen esittäneen vanhemman tarpeeseen saada aiheeseen liittyvää tietoa ja ohjausta.

Ratkaisun perusidea **

Kysymyksiä ja vastauksia perhe-elämästä on sarja perheitä mietityttäviä perhe-elämää koskevia kysymyksiä ja perheiden parissa työskentelevien ammattilaisten niihin tekemiä videovastauksia. Vanhemmat voivat lähettää kysymyksiä anonyymisti Pelastakaa Lasten työntekijöille. Kysymykset ja niitä koskevat vastausvideot julkaistaan Pelastakaa Lasten YouTube-kanavalla.

Tuomalla vanhemmille mahdollisuus kysyä anonyymisti heitä askarruttavia perhe-elämän kysymyksiä voidaan tukea myös perheitä, jotka eivät osallistu Perheentalojen fyysiseen kohtaamispaikkatoimintaan. Videoilla tuetaan vanhempia tiedollisesti sekä tarjotaan palveluohjausta. Videoilla voi katsoa olevan myös vertaistuellinen vaikutus, kun video ei ole vastaus ainoastaan kysymyksen esittävälle vanhemmalle vaan se on myös muiden katsottavissa. Vastausvideo voi tuoda katsojalle kokemuksen siitä, että myös joku toinen on samassa tilanteessa hänen kanssaan.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toimintamallin käyttöön ottaminen edellytti henkilöstön videointiin ja editointiin perehdyttämisen ja harjoittelun lisäksi toimivien videointilaitteiden ja editointiohjelman hankintaa. Yhden vastausvideon koostaminen vie saadun kokemuksen perusteella noin 8 tuntia, joten edellytys toimintamallin juurtumiseen on riittävä aika videoiden koostamiseen varsinaisesta vastauksen käsikirjoittamisesta lopulliseen tuotokseen ja julkaisuun. Toimintamallissa kysymyksen voi esitää hyvin laajaan aihepiiriin liittyen (perhe-elämä, vanhemmuus, lapsi), minkä vuoksi tarvittavaa ammattitaitoa vastausten tekemiseen on myös oltava joko omalla organisaatiolla tai yhteistyötahoilla.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Suurin huomioon otettava asia toimintamallin soveltamisessa on riittävän ajan varaaminen videoiden tekemiseen. Sudenkuoppa, jonka omassa kehittämisessä kohtasimme, olivat liialliset videoiden laatuun asettamamme vaatimukset niin teknisen toteutuksen kuin videolla esiintymiseen liittyen.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Toimintamallina videomuotoiset vastaukset vanhempia mietityttäviin perhe-elämään ja vanhemmuuteen liittyviin kysymyksiin nähtiin toimivana. Puutteellisten palautteiden vuoksi ei kuitenkaan voida arvioida sitä, millaisia muutoksia tai millaista hyötyä videot ovat tuoneet katsojille. Jos toimintamallia hyödyntää omassa organisaatiossaan tulee varmistaa riittävät resurssit toiminnan toteutukseen.