Kysymyksiä ja vastauksia perhe-elämästä on sarja perheitä mietityttäviä perhe-elämää koskevia kysymyksiä ja vastausvideoita YouTubessa. Kysymykset lähetetään anonyymisti Pelastakaa Lasten työntekijöille ja vastausvideoita tekevät perheiden kanssa työskentelevät ammattilaiset. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Kysymyksiä ja vastauksia perhe-elämästä
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kysymyksiä ja vastauksia perhe-elämästä on sarja perheitä mietityttäviä perhe-elämää koskevia kysymyksiä ja vastausvideoita YouTubessa. Kysymykset lähetetään anonyymisti Pelastakaa Lasten työntekijöille ja vastausvideoita tekevät perheiden kanssa työskentelevät ammattilaiset. 

Toteutuspaikka
Pelastakaa Lapset ry:n Perheentalot
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Janika Hyvönen

Luotu

07.05.2021

Viimeksi muokattu

15.10.2021
Ratkaisun perusidea **

Kysymyksiä ja vastauksia perhe-elämästä on sarja perheitä mietityttäviä perhe-elämää koskevia kysymyksiä ja perheiden parissa työskentelevien ammattilaisten niihin tekemiä videovastauksia. Vanhemmat voivat lähettää kysymyksiä anonyymisti Pelastakaa Lasten työntekijöille. Kysymykset ja niitä koskevat vastausvideot julkaistaan Pelastakaa Lasten YouTube-kanavalla.

Tuomalla vanhemmille mahdollisuus kysyä anonyymisti heitä askarruttavia perhe-elämän kysymyksiä voidaan tukea myös perheitä, jotka eivät osallistu Perheentalojen fyysiseen kohtaamispaikkatoimintaan. Videoilla tuetaan vanhempia tiedollisesti sekä tarjotaan palveluohjausta. Videoilla voi katsoa olevan myös vertaistuellinen vaikutus, kun video ei ole vastaus ainoastaan kysymyksen esittävälle vanhemmalle vaan se on myös muiden katsottavissa. Vastausvideo voi tuoda katsojalle kokemuksen siitä, että myös joku toinen on samassa tilanteessa hänen kanssaan.

Toimintaympäristö **

Keväällä 2020 koronaepidemian myötä Pelastakaa Lasten Perheentalot Joensuussa ja Kuopiossa suljettiin ja perheille suunnattua toimintaa siirrettiin verkkoon. Kevään verkkotoiminnan kokemusten perusteella lähdettiin kehittämään ePerheentaloa eli Perheentalojen verkkotoimintaa, joka vastaa perheiden tuen tarpeisiin myös tilanteissa, joilloin perhe tai vanhempi ei voi osallistua Perheentalojen fyysiseen kohtaamispaikkatoimintaan. ePerheentalon verkkotoimintaa kehitettiin osana Pelastakaa Lasten hallinnoimaa "Digitukihenkilöt ja ePerheentalot lapsiperheiden tukena" -hanketta.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kehittämisen alkuvaiheessa toiminnan ajateltiin koskevan perhettä kokonaisuudessaan, mutta myöhemmin kohderyhmäksi rajautuivat lapsiperheiden vanhemmat. Asiakasymmärrystä kasvatettiin keräämällä vanhempien kokemuksia aiemmista verkkotoiminnoista sekä toteuttamalla kyselyitä koskien vanhempien verkkotoimintaan liittämiä tarpeita ja toiveita. Pyrittiin myös rakentamaan kehittämisryhmä jo verkkotoiminnoissa mukana olleista vanhemmista, mutta ryhmään ei saatu osallistujia. Verkkotoiminnan tarpeita selvitettiin myös osana Kuopion Perheentalolla järjestettyä perheraatia.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toimintamallin käyttöön ottaminen edellytti henkilöstön videointiin ja editointiin perehdyttämisen ja harjoittelun lisäksi toimivien videointilaitteiden ja editointiohjelman hankintaa. Yhden vastausvideon koostaminen vie saadun kokemuksen perusteella noin 8 tuntia, joten edellytys toimintamallin juurtumiseen on riittävä aika videoiden koostamiseen varsinaisesta vastauksen käsikirjoittamisesta lopulliseen tuotokseen ja julkaisuun. Toimintamallissa kysymyksen voi esitää hyvin laajaan aihepiiriin liittyen (perhe-elämä, vanhemmuus, lapsi), minkä vuoksi tarvittavaa ammattitaitoa vastausten tekemiseen on myös oltava joko omalla organisaatiolla tai yhteistyötahoilla.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Toimintamallina videomuotoiset vastaukset vanhempia mietityttäviin perhe-elämään ja vanhemmuuteen liittyviin kysymyksiin nähtiin toimivana. Puutteellisten palautteiden vuoksi ei kuitenkaan voida arvioida sitä, millaisia muutoksia tai millaista hyötyä videot ovat tuoneet katsojille. Jos toimintamallia hyödyntää omassa organisaatiossaan tulee varmistaa riittävät resurssit toiminnan toteutukseen.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Suurin huomioon otettava asia toimintamallin soveltamisessa on riittävän ajan varaaminen videoiden tekemiseen. Sudenkuoppa, jonka omassa kehittämisessä kohtasimme, olivat liialliset videoiden laatuun asettamamme vaatimukset niin teknisen toteutuksen kuin videolla esiintymiseen liittyen.

Kansikuva
Kysymyksiä ja vastauksia perhe-elämästä

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä