Pirkanmaan lääkinnällisen kuntoutuksen yleinen toimintamalli perustuu kuntoutuksen uudistamiskomitean ehdotukseen 1: ”Kuntoutuksen tulee perustua yleiseen toimintamalliin, jonka periaatteet ovat samat kaikilla asiakkailla ja eri ikäryhmissä. Toimintamallin tarkoituksena on se, että kuntoutuja saa tarvitsemansa tuen ja palvelut. Toimintamalliin sisältyvät tarpeen tunnistaminen, arviointi, suunnitelma, päätökset, palvelut ja etuudet, kuntoutujan ympäristöä koskevat toimenpiteet, prosessin seuranta ja arviointi sekä sen pohjalta tehtävät tarvittavat muutokset.”
Tässä yhteydessä lääkinnällisen kuntoutuksen kuntoutuspalveluilla tarkoitetaan fysioterapiaa, toimintaterapiaa, puheterapiaa, apuvälinepalveluita ja neuropsykologista kuntoutusta. Lääkinnällistä kuntoutusta toteutetaan Pirkanmaan hyvinvointialueella omana toimintana sekä ostopalveluina tilanteissa, jolloin kuntoutusarvioita tai kuntoutusta ei pystytä tuottamaan omana toimintana.
Keskeisessä osassa lääkinnällisen kuntoutuksen kuntoutuspalveluiden hankintaprosessin kehittämisessä on ollut lääkinnällisen kuntoutuksen keskitetyn valmistelu- ja päätösmallin kehittäminen. Pirkanmaan hyvinvointialueella 4/2023 alkaen lääkinnällisen kuntoutuksen ostohankintojen valmistelu, käsittely ja päätöksenteko on keskitetty lääkinnällisen kuntoutuksen toimistoon (Tursonkatu 4, Tampere). Tämän myötä niin pohjoisen (Orivesi, Pirkkala, Tampere), eteläisen (Akaa, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Pälkäne, Urjala, Valkeakoski ja Vesilahti) kuin läntisenkin (Hämeenkyrö, Ikaalinen, Nokia, Punkalaidun, Sastamala ja Ylöjärvi) lähijohtamisalueen lääkinnällisen kuntoutuksen hakemukset tarvittavine liitteineen toimitetaan keskitetysti lääkinnällisen kuntoutuksen toimistoon.
Tämä materiaali on koottu tueksi niille terveydenhuollon ja kuntoutuksen ammattilaisille, jotka osallistuvat lääkinnällisen kuntoutuksena hankittavien kuntoutuspalveluiden hankintaprosessin eri vaiheisiin. Tässä yhteydessä tarkoitetaan, että palvelu voidaan toteuttaa joko palvelusetelillä tai myöntää palveluun maksusitoumus.
Prosessikaaviossa ylempänä on koottuna ammattilaisen polkua; ohjautumisen perusteista ja lähetekäytänteistä kuntoutusarvion ja –suunnitelman tekemiseen sekä keskitetystä valmistelu- ja päätösvaiheesta kuntoutuksen toteutukseen ja seurantaan.
Prosessikaaviossa mukana kulkee tärkeänä osana myös kuntoutujan polku, joka kulkee kiinteästi ammattilaisen polun rinnalla. Valtakunnallisen lääkinnällisen kuntoutuksen ohjaamisen oppaassakin (STM 2022) läpileikkaavana periaatteena on kuntoutujalähtöisyys, joka tarkoittaa kuntoutujan osallisuuden vahvistamista kuntoutuksen kaikissa vaiheissa, kuten kuntoutustarpeen arvioinnissa, tavoitteiden asettamisessa, kuntoutuksen suunnittelussa, päätöksenteossa sekä seurannassa.