Lääkinnällisenä kuntoutuksena hankittavien kuntoutuspalveluiden hankintaprosessi

Pirkanmaan hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa avokuntoutuksen lääkinnällisen kuntoutuksen kuntoutuspalveluiden hankintaprosessi rakennettiin toiminnallisesti yhtenäiseksi koko alueella. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Lääkinnällisenä kuntoutuksena hankittavien kuntoutuspalveluiden hankintaprosessi
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Pirkanmaan hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa avokuntoutuksen lääkinnällisen kuntoutuksen kuntoutuspalveluiden hankintaprosessi rakennettiin toiminnallisesti yhtenäiseksi koko alueella. 

Toteutuspaikka
Pirkanmaan sote-keskukset
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit
Kuva
Lääkinnällisenä kuntoutuksena hankittavien kuntoutuspalveluiden hankintaprosessi. Toimintamallin kuvaus ja työohjeet.
Kuvateksti
Lääkinnällisenä kuntoutuksena hankittavien kuntoutuspalveluiden hankintaprosessi. Toimintamallin kuvaus ja työohjeet.

Tekijä

Taru Sokka

Luotu

07.03.2022

Viimeksi muokattu

05.12.2023
Ratkaisun perusidea **

Pirkanmaan lääkinnällisen kuntoutuksen yleinen toimintamalli perustuu kuntoutuksen uudistamiskomitean ehdotukseen 1: ”Kuntoutuksen tulee perustua yleiseen toimintamalliin, jonka periaatteet ovat samat kaikilla asiakkailla ja eri ikäryhmissä. Toimintamallin tarkoituksena on se, että kuntoutuja saa tarvitsemansa tuen ja palvelut. Toimintamalliin sisältyvät tarpeen tunnistaminen, arviointi, suunnitelma, päätökset, palvelut ja etuudet, kuntoutujan ympäristöä koskevat toimenpiteet, prosessin seuranta ja arviointi sekä sen pohjalta tehtävät tarvittavat muutokset.”

Tässä yhteydessä lääkinnällisen kuntoutuksen kuntoutuspalveluilla tarkoitetaan fysioterapiaa, toimintaterapiaa, puheterapiaa, apuvälinepalveluita ja neuropsykologista kuntoutusta. Lääkinnällistä kuntoutusta toteutetaan Pirkanmaan hyvinvointialueella omana toimintana sekä ostopalveluina tilanteissa, jolloin kuntoutusarvioita tai kuntoutusta ei pystytä tuottamaan omana toimintana.

Keskeisessä osassa lääkinnällisen kuntoutuksen kuntoutuspalveluiden hankintaprosessin kehittämisessä on ollut lääkinnällisen kuntoutuksen keskitetyn valmistelu- ja päätösmallin kehittäminen. Pirkanmaan hyvinvointialueella 4/2023 alkaen lääkinnällisen kuntoutuksen ostohankintojen valmistelu, käsittely ja päätöksenteko on keskitetty lääkinnällisen kuntoutuksen toimistoon (Tursonkatu 4, Tampere). Tämän myötä niin pohjoisen (Orivesi, Pirkkala, Tampere), eteläisen (Akaa, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Pälkäne, Urjala, Valkeakoski ja Vesilahti) kuin läntisenkin (Hämeenkyrö, Ikaalinen, Nokia, Punkalaidun, Sastamala ja Ylöjärvi) lähijohtamisalueen lääkinnällisen kuntoutuksen hakemukset tarvittavine liitteineen toimitetaan keskitetysti lääkinnällisen kuntoutuksen toimistoon.  

Tämä materiaali on koottu tueksi niille terveydenhuollon ja kuntoutuksen ammattilaisille, jotka osallistuvat lääkinnällisen kuntoutuksena hankittavien kuntoutuspalveluiden hankintaprosessin eri vaiheisiin. Tässä yhteydessä tarkoitetaan, että palvelu voidaan toteuttaa joko palvelusetelillä tai myöntää palveluun maksusitoumus.

Prosessikaaviossa ylempänä on koottuna ammattilaisen polkua; ohjautumisen perusteista ja lähetekäytänteistä kuntoutusarvion ja –suunnitelman tekemiseen sekä keskitetystä valmistelu- ja päätösvaiheesta kuntoutuksen toteutukseen ja seurantaan. 
Prosessikaaviossa mukana kulkee tärkeänä osana myös kuntoutujan polku, joka kulkee kiinteästi ammattilaisen polun rinnalla. Valtakunnallisen lääkinnällisen kuntoutuksen ohjaamisen oppaassakin (STM 2022) läpileikkaavana periaatteena on kuntoutujalähtöisyys, joka tarkoittaa kuntoutujan osallisuuden vahvistamista kuntoutuksen kaikissa vaiheissa, kuten kuntoutustarpeen arvioinnissa, tavoitteiden asettamisessa, kuntoutuksen suunnittelussa, päätöksenteossa sekä seurannassa. 
 

Toimintaympäristö **

Lääkinnällisenä kuntoutuksena hankittavien kuntoutuspalveluiden prosessissa talous määrittelee toimintaa. Omana toimintana tuotettu kuntoutus on taloudellisempaa, mutta toimintaa keskittämällä voidaan saada kustannusvaikuttavuutta kun toimintaperiaatteet ovat samat. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Asiakaskokemuksen kerääminen kehittyy Pirhan prosessien mukaisesti

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Lääkinnällisen kuntoutumisen prosessin tulee olla tavoitteellisesti etenevä, kuntoutujan ja asiantuntijoiden yhdessä suunnittelema prosessi, jossa kuntoutuja osallistuu aktiivisesti prosessin eri vaiheisiin. Prosessin ajalliseen ja sujuvaan toteutumiseen vaikuttavat oleellisesti kuntoutujan motivaatio, vuorovaikutuksellinen yhteistyö prosessin eri vaiheessa ja eri toimijoiden kanssa sekä elämään liittyvät suunnittelemattomat tekijät.

Pirkanmaan hyvinvointialueella lääkinnällisen kuntoutuksen kuntoutuspalveluiden hankintaprosessin kehittämistä ja toiminnan juurruttamista alueille on ollut tukemassa PirSoten aluekehittäjä. Aluekehittäjä on toteuttanut/toteuttaa aluekäyntejä syksyn 2023 aikana.  

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Yhteisillä toiminta- ja myöntämisperiaatteilla ja keskitetyllä toiminnalla voidaan saavuttaa kustannuksissa säästöjä. Lisäksi oikea ammattilainen hoitaa/vastaa oikea-aikaisesti hänen ammattitehtäviin kuuluvista asioista, jolloin esimerkiksi lääkinnällisen kuntoutuksen keskitetty valmistelu, käsittely ja päätöksenteko on vapauttanut alueiden lähiesihenkilön tai vastuuhenkilön työpanosta henkilöstöasioihin tai muiden toimintaprosessien kehittämiseen.   

Kansikuva
Lääkinnällisenä kuntoutuksena hankittavien kuntoutuspalveluiden hankintaprosessi.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä