Lääkkeenmääräämisoikeuden omaavan sairaanhoitajan tehtävänkuvan määrittäminen avosairaanhoidossa

Avosairaanhoidon lääkkeenmäärämishoitajan tehtävänkuva, joka palvelee alueen asukkaita ja tarpeita, sujuvoittaa hoitoon pääsyä sekä selventää työnjakoa, ja mahdollistaa hoidon jatkuvuuden hoitajavastaanotoilla.

Toimintaympäristö

Projektissa pyritään kehittämään Sosiaali- ja terveysministeriön Hyvän työn ohjelman linjauksen mukaisesti erikoispätevyyden omaavien terveydenhuollon laillistettujen ammattilaisten tehtävänkuvaa, joka edesauttaa järkevää ja sujuvaa asiakasohjautuvuutta ja työnjakoa, henkilöstön riittävyyttä, sekä lisää alan veto- ja pitovoimaa. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella lääkkeenmääräämishoitajan tehtävässä toimii 43 sairaanhoitajaa/terveydenhoitajaa. Kuntien erilaisista taustoista sekä toimintamalleista johtuen he ovat sijoittuneet hyvin epätasaisesti, ja heitä ei ole joka asemalla. Kaikissa kunnissa ei ole ollut lääkkeenmääräämishoitajan työnkuvaa, tai siitä on luovuttu. Toisaalta on terveysasemia, joissa on joka tiimissä riittävästi lääkkeenmääräämishoitajia, hoitajat ovat tyytyväisiä toimenkuvaan ja heille ohjautuu asiakkaat sujuvasti. On asemia, joiden työnkuva ei paljoa poikkea sairaanhoitajan tehtävistä, paitsi ehkäisyneuvolan osalta. Nämä hoitajat toivoisivat voivansa käyttää osaamistaan laajemmin hyödyksi. (Lääkkeenmääräämishoitajien koulutuspäivän ennakkokysely)

Lääkkeenmäärämishoitaja on EFQ tason 7 erikoispätevyys, joka antaa valmiudet laaja-alaiseen asiantuntijuuteen. Valitettavasti lääkkeenmäärämishoitaja jo terminä ohjaa ajattelemaan, että osaamisen tuoma hyöty ja arvo olisi mitattavissa vain reseptien määrää seuraamalla. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakkaan kannalta:

  • Hoidon oikea-aikaisuus: pyritään ohjaamaan oikealle ammattilaiselle oikeaan vaivaan
  • Hoidon jatkuvuus: mahdollisuus asioida samalla ammattilaisella jatkossakin

Ammattilaisen kannalta työnkuvan ja työnjaon kehittäminen tarjoaa oman osaamisen ja koulutuksen mielekästä hyödyntämistä.

Organisaatiolle hyötyä sekä lisääntyneenä hoitoon pääsynä, hoidon jatkuvuutena sekä hoitotyön ammattilaisten osaamisen hyödyntämisenä. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Projektilla on ohjausryhmä, jossa on edustajia avosairaanhoidon kaikilta alueilta sekä asiantuntija avosairaanhoidon kentän ulkopuolelta. ​

Muutoksen mittaaminen

Mittareina voi toimia mm.:

  • Hoitajan työajan käyttö lääkkeenmääräämishoitajan tehtäviin
  • Asiakaskontaktien määrä (parempi asiakasohjautuvuus)
  • Lääkemääräämishoitajan sekä esihenkilön kokemus asiantuntijuuden paremmasta hyödyntämisessä työyhteisössä (konsultaatiomahdollisuus, työyhteisön kehittäminen ja kouluttaminen) ​
Toteutussuunnitelma

Luodaan jo tehtyjen toimintamallien pohjalta tehtävänkuvakortit (esim. tiimi-lämä, oma-lämä  ja akuutti-lämä), sekä asiakasohjautuvuuskortit, joita kehitetään kahdessa työapajassa (kevät 2025 ja syksy 2025). Ensimmäisessä työpajassa keskitytään tehtävänkuvien työstämiseen avosairaanhoitoon ja toisessa työpajassa keskitytään tehostamaan asiakasohjautuvuutta sekä toimenkuvan tunnettavuuden edistämistä. ​

Tehtävänkuvia sekä asiakasohjautuvuutta  pilotoidaan valikoiduilla terveysasemilla alkuvuodesta 2026 alkaen. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen hoitajat, joilla on rajattu lääkkeenmääräämisoikeus, heidän esihenkilönsä ja työyhteisönsä, sekä asiakkaat, jotka hyötyvät lääkkeenmääräämishoitajan työnkuvasta.​

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Viimevuosien aikana lääkkeenmääräämishoitajan tehtävänkuvan hyödyntämistä on kehitetty eri hankkeissa useilla hyvinvointialueilla, ja suuri osa kehittämistyön tuloksista löytyy Innokylästä. Muun muassa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen, Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ja Etelä-Savon hyvinvointialueen aiempia aiheeseen liittyviä kehittämistyön tuotoksia hyödynnetään pohjana avosairaanhoidon lääkkeenmääräämishoitajien tehtävänkuvan kehittämisessä.

Etelä-Savon hyvinvointialue: Rajatun lääkkeenmääräämishoitajan parempi hyödyntäminen | Innokylä​

Ratkaisun perusidea

Avosairaanhoidon lääkkeenmääräämishoitajan tehtävänkuva, joka palvelee alueen asukkaita ja tarpeita tavoitteellisesti, taloudellisesti ja tehokkaasti, sujuvoittaa hoitoon pääsyä sekä selventää työnjakoa, ja mahdollistaa hoidon jatkuvuuden hoitajavastaanotoilla. Lisäksi tavoitteena on luoda veto – ja pitovoimaa avosairaanhoidolle hyödyntämällä hoitajien erikoisosaamista, sekä lisätä lääkkeenmäärämishoitajan tehtävänkuvan tunnettavuutta asiakkaille sekä työyhteisössä. ​

Kansallisen tason tavoitteena on myös löytää esteitä miksi erikoisosaamista ei ole voitu täysimääräisesti hyödyntää, sekä yhdessä muiden hyvinvointialueiden kanssa luoda yhtenäinen lääkkeenmääräämishoitajan tehtävänkuva.