Laatukriteereihin perustuva tuetun työllistämisen työhönvalmennus Siun soten alueella
Laatukriteereiden perustuvaa tuetun työllistämisen työhönvalmennuksen käyttöönottoa pyrittiin lisäämään Siun soten alueella sosiaalipalveluissa. Verkostoyhteistyössä toimintamallia jalkautettiin myös muille työhönvalmennuksen toimijoille alueella.
Siun soten Työkykyohjelman 2020-2022 tavoitteena on yhtenäistää asiakkaan saamaa työhönvalmennuksen palvelua laatukriteereiden mukaisesti Pohjois-Karjalassa 13 kunnan alueella sekä sosiaalipalveluissa että myös verkoston muiden toimijoiden työhönvalmennuksen palveluissa kuten kunnissa ja järjestöissä.
Katso tarkemmin Laatukriteereiden mukainen työhönvalmennus Siun sotessa
Siun soten alueella työhönvalmennusta toteutetaan monen eri toimijan toimesta ja asiakkaan saama palvelu ei ole tasalaatuista, koska työhönvalmennusta toteutetaan hyvin erilaisilla sisällöillä. Tavoitteena on asiakkaan näkökulmasta yhdenmukainen palvelu.
Laatukriteereihin perustuva tuetun työllistämisen työhönvalmennuksen toimintamallin kehittämistyötä Siun soten alueen verkostossa tehdään vahvassa yhteistyössä Siun soten IPS- Sijoita ja Valmenna-hankkeen kanssa. Kehittämisyhteistyötä toteutetaan myös yhteistyössä paikallisen TEM:n Osatyökykyisten palvelut, TEM-pilotti 2021-2022-hankkeen kanssa.
Lisätä sosiaalipalveluna tuotettavaan työhönvalmennukseen ymmärrystä laatukriteereiden mukaisesta työhönvalmennuksesta. Huomattu, että nykyinen työhönvalmennus toteutetaan jo pitkälti laatukriteereiden mukaisesti.
Laatukriteereihin perustuva tuetun työllistämisen työhönvalmennus laajennetaan myös muihin kuin sosiaalipalveluina tuotettavaan työhönvalmennukseen.
Hankkeen aikana toteutetaan Työhönvalmennuksen työpajasarja
-Osallistujia sosiaalipalveluiden lisäksi myös eri organisaatioista Siun soten alueella: järjestöistä, oppilaitoksista, KELA:sta, TE-palveluista, kunnan työllistämispalveluista, yksityisiltä palveluntuottajilta, hankkeista
Työpajasarjan tavoitteina on :
-Laajentaa alueen eri työhönvalmennuspalveluihin työhönvalmennuksen laatukriteereiden mukaista osaamista
- Luoda yhteistä näkemystä työhönvalmennuspalvelusta
-Yleisesti kartoittaa ja koota eri toimijoiden työhönvalmennuspalvelujen sisältöä, toimijoiden kenttä on laaja, tietoa toisista toimijoista. Työpajasarjan tausta nousee myös verkoston toimijoiden toiveesta tulla tutummaksi toistensa kanssa
- Tuottaa asiakkaan näkökulmasta alueella saataville tasalaatuinen työhönvalmennuksen palvelu
–Tavoitteena luoda maakunnallisesti myös yhteistä työhönvalmentajien verkostoa yli organisaatiorajojen.
Yhtäaikaisesti järjestetään myös rinnakkainen Työ- ja toimintakyvyn mittarit ja menetelmät-työpajasarja. Nykytilan kartoituksessa noussut esille, että alueella käytössä useita erilaisia tapoja ja menetelmiä mitata asiakkaan työ- ja toimintakykyä. Alueella tarvetta yhtenäistää käytettäviä mittareita ja menetelmiä ja kuvata ne, mitä sovitaan käytettävän. Pohditaan yhteisesti mitä mittareita ja menetelmiä voidaan käyttää myös työhönvalmennuksen prosessin aikana.
Lisätietoa selvityksestä Laatukriteereiden mukainen työhönvalmennus Siun sotessa
Laatukriteereihin perustuvan tuetun työllistämisen työhönvalmennuksen asiakkaina voivat olla kehitysvammaiset asiakkaat, mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaat, kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat ja SHL 27 d § ja 27 e§ mukaiset työllistymisessään tukea tarvitsevat asiakkaat. Lisäksi toiminnan voidaan nähdä ulottuvan kenelle tahansa työhönvalmennusta työllistymisensä tukena tarvitsevaan henkilöön.
Työpajasarjoihin on suunniteltu käytettävät asiakasosallisuutta tukevat keinot. Käytetään mm. kokemusasiantuntijoita sekä yhteiskehittämistä työhönvalmennuksen palveluita käyttävien asiakkaiden kanssa.