Läheistenilta - nuoret oppilaitoksen läheisyhteistyön keskiössä
Läheistenilta - Nuoret oppilaitoksen läheisyhteistyön keskiössä – toimintamalli edistää nuorten toimijuutta ja osallisuutta oppilaitosten läheisyhteistyössä, sekä tarjoilee oppilaitoksen ammattilaisille uudenlaisen tavan kohdata opiskelijan läheisiä.
Oppivelvollisuuden uudistus, kouluterveyskyselyn tulokset ja vanhempain barometri kertovat yhteiskunnallisista muutoksista, jotka velvoittavat ja haastavat toisen asteen oppilaitokset huolehtimaan aiempaa tiiviimmin opiskelijoiden opiskeluhyvinvoinnista yhteistyössä opiskelijan läheisten kanssa.
Huoli opiskelijoiden poissaoloista ja koulupudokkuudesta, huoltajien kiinnittymättömyys oppilaitosyhteistyöhön, korona-ajan tuottama kokemus- ja oppimisvelka sekä sosiaaliset haasteet.
Seitsemän toisen asteen yhteistyöoppilaitosta Etelä-Savossa.
Myönteinen yhteistyö ja vuorovaikutteiset kohtaamiset opiskelijoiden, oppilaitosten ja opiskelijoiden läheisten välillä lisääntyvät. Opiskelijoiden saama tuki ja ymmärrys elämänvaiheelleen kasvaa. Ennaltaehkäisevää hyvinvointityötä arjessa arvostetaan ja toteutetaan monipuolisin, opiskelijalähtöisin tavoin.
Erilaisten nuorilähtöisten läheisten iltojen toteutukset ja osallistujamäärä lisääntyvät.
Kohtaamme opiskelijoita, kuljetamme mukana huoltajilta kerättyjä toiveita yhteistyöstä, kohtaamme oppilaitosten ammattilaisia ja kehitämme opiskelijoiden kanssa yhdessä prosessina erilaisia läheisten iltoja. Kerromme aktiivisesti muille oppilaitoksille tehdyistä kokeiluista ja tuemme uusien toimintamuotojen juurtumista.
Toisen asteen opiskelijoita on kohdattu erilaisin työmenetelmin osana opintoja ja heidän kanssaan on yhdessä pohdittu ja kehitetty läheisten iltojen sisältöjä ja toteutustapoja. Menetelmävalinnoissa on pyritty tasa-arvoisuuteen ja luomaan osallisuuden mahdollisuuksia kaikille. Opiskelijoiden läheisille on tehty kysely ja haastatteluja. Oppilaitosten ja nuorisotyön ammattilaisten kanssa on vaalittu avointa yhteiskehittämisen kulttuuria.