Läheistenilta - nuoret oppilaitoksen läheisyhteistyön keskiössä
Läheistenilta - Nuoret oppilaitoksen läheisyhteistyön keskiössä – toimintamalli edistää nuorten toimijuutta ja osallisuutta oppilaitosten läheisyhteistyössä, sekä tarjoilee oppilaitoksen ammattilaisille uudenlaisen tavan kohdata opiskelijan läheisiä.
Toimintamallin nimi
Läheistenilta - Nuoret oppilaitoksen läheisyhteistyön keskiössä – toimintamalli edistää nuorten toimijuutta ja osallisuutta oppilaitosten läheisyhteistyössä, sekä tarjoilee oppilaitoksen ammattilaisille uudenlaisen tavan kohdata opiskelijan läheisiä.
Työssämme on kehittynyt kolme nuorilähtöistä erilaista läheisteniltaa:
1.Koulun kontekstissa tapahtuva, nuorisotyön menetelmiä mukaan sujauttava toiminta
Tässä mallissa työskennellään ensin nuorten kanssa: keskustellaan ja työskennellään toiminnallisesti läheisten tuesta opiskeluhyvinvoinnille. Millaisella tuella on merkitystä? Keneltä toivot tukea ja millaista tukea toivot? Mitä toivot läheistesi ymmärtävän tästä elämänvaiheesta?
Näitä nuorilta saatuja ja kerättyjä viestejä ja toiveita viedään eteenpäin läheisten/kotiväen/vanhempainiltaan. Illassa kannustetaan aikuisia kohti nuorten toiveita ja elämänvaiheen ymmärtämistä sekä vertaistuelliseen jakamiseen keskenään.
2. Läheisyhteistyön toteutukset oppilaitosten yhteydessä
Tässä mallissa työskennellään prosessina, esimerkiksi neljässä vaiheessa.
Ensimmäinen vaihe - nuorten kanssa läheisteeman käsittelyä toiminnallisesti ja keskustellen. Millaisella tuella on merkitystä? Keneltä toivot tukea ja millaista tukea toivot? Mitä toivot läheistesi ymmärtävän tästä elämänvaiheesta?
Toinen vaihe - nuorten kanssa läheistenillan ideointi ja suunnittelu. Millaisen illan haluaisitte järjestää? Ketä haluaisitte kutsua? Mikä saisi läheisenne tulemaan paikalle? Miten haluaisitte tutustuttaa läheiset opiskeluarkeenne ja opiskeluympäristöön? Mikä huipentaisi illan?
Kolmas vaihe - läheisten illan käytännön valmistelut nuorilähtöisesti osana opintoja, mahdollisimman paljon toteutettuna koulupäivän aikana. Nuorilähtöisyys tässä tarkoittaa, että nuoret valitsevat itse toteuttamansa osa-alueet illan valmisteluista.
Neljäs vaihe - läheisten ilta. Toteutetaan suunnitelmien mukaan, mahdollistaen opiskelijoiden ja läheisten mukava yhteinen ilta. Ilta sisältää mahdollisuuden myönteiseen matalankynnyksen vuorovaikutukseen oppilaitoksen henkilöstön kanssa.
3. Vapaa-ajalla tapahtuvat läheisyhteistyön toteutukset
”Yhdessä rooleista vapaana”
Tässä mallissa toteutetaan yhteistä mukavaa tekemistä opiskelijoille läheisineen oppilaitoksen ulkopuolella. Ideoita aktiviteeteistä kerätään ja kuullaan opiskelijoilta ja heidän läheisiltään. Tarkoituksena on laajentaa nuorten ja läheisten aikuisten yhteisen tekemisen mahdollisuuksia ja mahdollistaa matalankynnyksen kohtaamisia oppilaitoksen ammattilaisten kanssa.
Oppivelvollisuuden uudistus, kouluterveyskyselyn tulokset ja vanhempain barometri kertovat yhteiskunnallisista muutoksista, jotka velvoittavat ja haastavat toisen asteen oppilaitokset huolehtimaan aiempaa tiiviimmin opiskelijoiden opiskeluhyvinvoinnista yhteistyössä opiskelijan läheisten kanssa.
Toisen asteen opiskelijoita on kohdattu erilaisin työmenetelmin osana opintoja ja heidän kanssaan on yhdessä pohdittu ja kehitetty läheisten iltojen sisältöjä ja toteutustapoja. Menetelmävalinnoissa on pyritty tasa-arvoisuuteen ja luomaan osallisuuden mahdollisuuksia kaikille. Opiskelijoiden läheisille on tehty kysely ja haastatteluja. Oppilaitosten ja nuorisotyön ammattilaisten kanssa on vaalittu avointa yhteiskehittämisen kulttuuria.
Kehittämisprosessissa otetaan mukaan yhteistyökumppanit, kuten oppilaitoksen ammattilaiset, oppilaitosnuorisotyö, tutorit, opiskelijakunta tai vastaava, seurakunta ja järjestöt. Runsas tekijöiden joukko antaa opiskelijoille itselleen läheistenillassa mahdollisuuden osallistua ja nauttia yhdessä läheistensä kanssa. Yhteinen tekeminen, hyvät jaetut kokemukset, selkeä tehtävänjako ja sitominen osaksi oppilaitoksen toimintaa juurruttavat mallia alusta pitäen.
Kokemukset ovat olleet pääosin erittäin kannustavia, innostavia ja myönteisiä. Parasta on ollut opiskelijoilta ja heidän läheisiltä saatu myönteinen ja kiitollinen palaute. Oppilaitokset ovat kerryttäneet kokemuksia ja rohkeutta toteuttaa toimintamallien mukaista toimintaa osana läheisyhteistyötä.
Kansikuva
