Lähetteetön fysioterapeutin lähivastaanotolle pääsy kiireettömissä tuki- ja liikuntaelinoireissa
Pilotissa tuki- ja liikuntaelinoireiset asiakkaat voidaan ohjata suoraan fysioterapeuttien kiireettömille lähivastaanotolle ilman lääkärin lähetettä muun sote-ammattilaisen kautta. Asiakas voi myös itse varata ajan digitaalisen ajanvarauksen kautta.
Kymenlaakson hyvinvointialue sijaitsee Kaakkois-Suomessa kuuden kunnan alueella, jossa on useita eri keskuksia sekä haja-asutusalueita. Kymenlaakson hyvinvointialueella kehitetään uusia palveluita palveluvalikon laajentamiseksi ja palveluiden turvaamiseksi kaikille alueen asukkaille.
Kuntoutuspalveluiden lähivastaanottoja tehdään yli kymmenessä toimipisteessä ympäri Kymenlaaksoa. Kuntoutuksen vastaanottoajat ovat kaikkien kymenlaaksolaisten varattavissa kuntarajojen yli. Pilottiin valikoitui yhteensä yhdeksän terapeuttia eri kunnista. Akuutti suoravastaanottotoiminta on ollut käynnissä jo noin 10 vuoden ajan, mutta kiireettömissä tilanteissa asiakkaat ovat päässeet lähivastaanotoille vain lääkärin lähetteellä. Tahtotilaksi on muodostunut entistä helpompi kuntoutukseen pääsy ja lääkärikäyntien vähentäminen tuki- ja liikuntaelinoireissa. Yhteistyön monipuolistaminen ja vahvistaminen takaa sen, että asiakas pääsee tarvittaessa fysioterapeuttien kautta lääkäriin, mikäli asiakkaan tilanne sitä vaatii.
Tuki- ja liikuntaelinoireisten asiakkaiden hoidon tarpeen arvioita on Kymenlaaksossa siirretty viimeisen puolen vuoden aikana fysioterapeuteille puheluiden ja chat-palveluiden sekä Omaolon oirearvioiden kautta.
Pilotoitavan toimintamallin avulla sujuvoitetaan tuki- ja liikuntaelinoireisen asiakkaan ohjautumista oikealle ammattilaiselle, vähennetään lääkärikäyntejä sekä kohdennetaan resursseja tarkoituksenmukaisesti. Fysioterapeutti on kiireettömissä tuki- ja liikuntaelinoireissa usein paras ammattilainen arvioimaan asiakkaan avun ja hoidon tarvetta sekä antamaan ensiohjausta. Terapeuttien on myös mahdollista ohjata asiakas eteenpäin tai konsultoida lääkäriä, mikäli asiakkaalla on hoidollisia tarpeita.
Pilotin perusteella halutaan tietoa toiminnasta, jotta toimintamallin laajentamiseen kaikkien vastaanottoa tekevien fysioterapeuttien työhön, saadaan suuntaviivoja ja tuloksia esimerkiksi ohjautumisen ja resurssien osalta.
Tuki- ja liikuntaelinoireiset asiakkaat ovat todelle suuri asiakasryhmä. Syksyllä 2024 toteutetun seurannan mukaan vain 15 prosenttia kaikista keskitettyyn ajanvaraukseen yhteyttä ottaneista asiakkaista ohjautui suoraan kuntoutukseen. Määrää on haluttu kasvattaa ja ohjata entistä useammin tuki- ja liikuntaelinoireinen asiakas aina kun mahdollista ensin kuntoutuksen fysioterapeutille.
Toimintamalliin valikoitui yhdeksän lähivastaanottoa tekevää fysioterapeuttia, joiden kanssa toimintamalli kehitettiin alusta asti yhteistyössä, kuntoutuksen johdon ja esihenkilön linjatessa toimintaa.