Lähetteetön fysioterapeutin lähivastaanotolle pääsy kiireettömissä tuki- ja liikuntaelinoireissa
Pilotissa tuki- ja liikuntaelinoireiset asiakkaat voidaan ohjata suoraan fysioterapeuttien kiireettömille lähivastaanotolle ilman lääkärin lähetettä muun sote-ammattilaisen kautta. Asiakas voi myös itse varata ajan digitaalisen ajanvarauksen kautta.
Toimintamallin nimi
Pilotissa tuki- ja liikuntaelinoireiset asiakkaat voidaan ohjata suoraan fysioterapeuttien kiireettömille lähivastaanotolle ilman lääkärin lähetettä muun sote-ammattilaisen kautta. Asiakas voi myös itse varata ajan digitaalisen ajanvarauksen kautta.
Toimintamalli käynnistyi pilottina 17.3.2025 ja kestää kuusi kuukautta, 17.9.2025 saakka. Toimintamallissa tuki- ja liikuntaelinoireinen asiakas voidaan ohjata fysioterapeutin lähivastaanotolle myös kiireettömissä tilanteissa. Suoravastaanotot ovat olleet jo aiemmin käytössä ja sinne ohjaudutaan edelleen, kun asiakkaalla ei ole oireiden taustalla kuumetta tai traumaa ja oireet ovat kestäneet alle kuusi viikkoa tai asiakas ei ole vielä käynyt lääkärissä vaivan vuoksi. Kiireettömille lähivastaanotoille voidaan ohjata myös pidempään oireilleet tai asiakkaat, joilla on aiempi lääkärikäynti oireiden vuoksi, muttei voimassa olevaa lähetettä fysioterapiaan.
Pilotissa asiakas saa ajan kiireettömälle lähivastaanotolle Kymenlaakson alueella muun sote-ammattilaisen, esimerkiksi terveysaseman hoitajien tai ajanvarauksen kautta tai suoraan itse varaten ajan digitaalisen ajanvarauspalvelussa. Aikoja on pilotin aikana tarjolla rajoitetusti ja niiden käytettävyyttä ja määrien tarvetta arvioidaan.
Sote-ammattilaisille on lähetetty ohjeet, joiden perusteella he voivat ohjata tuki- ja liikuntaelinoireisen asiakkaan suoravastaanotoille tai kiireettömille lähetteettömille ajoille. Digitaalisen ajanvarauksen kautta asiakkaille on vapaasti tarjolla vain kiireettömiä aikoja. Asiakas voi olla haastavaa itse arvioida oman hoidon tarpeensa kiireellisyyttä, mutta käyntien ohjaustekstiin, on kirjattu millaisissa tilanteissa tulisi ottaa yhteyttä päivystykseen tai terveysasemille.
Kaikilta fysioterapeuttien vastaanotoilta on mahdollista varata asiakkaalle kiireaika lääkäriin tai konsultoida moniammatillista tiimiä, jos asiakkaan asia sitä vaatii. Lää
Kymenlaakson hyvinvointialue sijaitsee Kaakkois-Suomessa kuuden kunnan alueella, jossa on useita eri keskuksia sekä haja-asutusalueita. Kymenlaakson hyvinvointialueella kehitetään uusia palveluita palveluvalikon laajentamiseksi ja palveluiden turvaamiseksi kaikille alueen asukkaille.
Kuntoutuspalveluiden lähivastaanottoja tehdään yli kymmenessä toimipisteessä ympäri Kymenlaaksoa. Kuntoutuksen vastaanottoajat ovat kaikkien kymenlaaksolaisten varattavissa kuntarajojen yli. Pilottiin valikoitui yhteensä yhdeksän terapeuttia eri kunnista. Akuutti suoravastaanottotoiminta on ollut käynnissä jo noin 10 vuoden ajan, mutta kiireettömissä tilanteissa asiakkaat ovat päässeet lähivastaanotoille vain lääkärin lähetteellä. Tahtotilaksi on muodostunut entistä helpompi kuntoutukseen pääsy ja lääkärikäyntien vähentäminen tuki- ja liikuntaelinoireissa. Yhteistyön monipuolistaminen ja vahvistaminen takaa sen, että asiakas pääsee tarvittaessa fysioterapeuttien kautta lääkäriin, mikäli asiakkaan tilanne sitä vaatii.
Tuki- ja liikuntaelinoireisten asiakkaiden hoidon tarpeen arvioita on Kymenlaaksossa siirretty viimeisen puolen vuoden aikana fysioterapeuteille puheluiden ja chat-palveluiden sekä Omaolon oirearvioiden kautta.
Tuki- ja liikuntaelinoireiset asiakkaat ovat todelle suuri asiakasryhmä. Syksyllä 2024 toteutetun seurannan mukaan vain 15 prosenttia kaikista keskitettyyn ajanvaraukseen yhteyttä ottaneista asiakkaista ohjautui suoraan kuntoutukseen. Määrää on haluttu kasvattaa ja ohjata entistä useammin tuki- ja liikuntaelinoireinen asiakas aina kun mahdollista ensin kuntoutuksen fysioterapeutille.
Toimintamalliin valikoitui yhdeksän lähivastaanottoa tekevää fysioterapeuttia, joiden kanssa toimintamalli kehitettiin alusta asti yhteistyössä, kuntoutuksen johdon ja esihenkilön linjatessa toimintaa.
Toimintamallin käynnistyminen on vaatinut huolellista suunnittelua yhdessä henkilöstön kanssa. Toimintamallin yhtenäisen käytännön kannalta on olennaista, että kaikki osallistujat ovat sitoutuneita toimintaan, kuten tässä kehittämisessä oltiin. Toimintamallin suunnittelun valmistelut aloitettiin noin puoli vuotta ennen mallin käynnistymistä esihenkilön kanssa, hankkeen tuella.
Pilottiajalta seurataan käyntimääriä, ohjautumista sekä asiakaspalautetta.